Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Savaş son bulsun

Washington’dan sonra New York’ta da on binlerce kişi, Irak savaşını protesto etti. Aralarında öğrencilerin, bisikletçilerin, Vietnam savaşına katılmış eski askerlerin bulunduğu yaklaşık 30 bin kişi “Askerler hemen dışarı,” “Bomba değil, Bush’u atın’’ gibi sloganlar attılar. Protestocular Demokrat Senatörler Hillary Clinton ile Charles Schumer’in büroları önünden geçerken “Kongreye seçilenler Bush’a dirensin” çağrısı yaptılar ve işgalin “hemen şimdi” bitirilmesini istediler.

ABD Başkanı George Bush’un 4 yıl önce başlattığı Irak savaşı New York’ta onbinlerce kişi tarafından protesto edildi. Gösteriyi düzenleyen ‘’United for Peace and Justice’’ aralarında öğrenciler, bisikletçiler, Vietnam savaşına katılmış eski askerlerin bulunduğu 25 bin ila 30 bin kişinin ‘’Askerler hemen dışarı’’, ‘’Bomba değil, Bush’u atın’’ gibi sloganlar attıklarını açıkladı.

ABD’de cumartesi günü başkent Washington ve Los Angeles’da düzenlenen gösterilerin devamı niteliğindeki gösterilerde, protestocuların başını çeken Amerikalı oyuncu Tim Robbins, ‘’Bu bir sol gösteri değil, halkın sesidir. Amerikalılar bu savaşın sona ermesini istiyor, ne zaman onları dinleyecekler?’’ dedi. Irak’a gitmeyi reddeden asker Jose Vasquez de, ‘’İnsanlar askerlerin söyleyeceklerini dinlese, onların da savaşa karşı olduklarını görürler, tıpkı geçmişte Vietnam’da olduğu gibi’’ dedi.

Demokrat Senatörler Hillary Cnilton ile Charles Schumer’in bürolorı önünden de geçen protestoculardan Leslie Kielson, ‘’Kongreye seçilmişlere, (Başkan) Bush’a direnmelerini söylemek istiyoruz’’ dedi.

Göstericiler savaşın ve işgalin hemen şimdi son ermesini istediklerini de dile getirdi. 20 Mart 2003’te başlayan Irak savaşı, Türkiye, ABD, Yunanistan, İspanya, Güney Kore’de de protesto edilmişti.

Brükselde büyük protesto

ABD’nin Irak işgali, 4. yılında Brüksel’de de protesto edildi. Brüksel kuzey istasyonundan başlayıp ABD’nin Brüksel Büyükelçiliği’nde sona eren gösteriye yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Belçikalıların yanında dünyanın pek çok ülkesinden insanların ilgi gösterdiği protesto gösterisine, Hıristiyan ve sosyalist sendikalar, bazı siyasi partiler, üçüncü dünya ülkelerine yardım kuruluşları, Green Peace, Dünya Dostları, Irak Türkmen Cephesi ve Avrupa Arap Ligi başta olmak üzere 250 sivil toplum kuruluşu ilgi gösterdi. Göstericiler, “Savaşa Hayır”, “ABD’ye geçit yok”, “Savaş şimdi son bulsun”, “Bush yargılanmalı”, “Bush savaş suçlusudur” sloganları attı. Gösteriye katılan İranlılar da, “Savaş istemiyoruz”, “ABD’nin ülkemize girmesine izin veremeyiz” diye sloganlar attı.

İran bayrağı taşıyan Azeri Murtaza, “ABD, gelmek istiyorsa hoş gelmiştir. ABD eğer savaş isterse, son damla kanımız akana kadar savaşacağız; sonuçlarına kendisi katlansın. Amacımız savaş değil ama ABD savaş istiyorsa gelsin. Geleceği varsa göreceği de var” dedi. Gösteriye her yanı bayraklarla donatılmış arabasıyla katılan Belçikalı Jan Peters de, 40 yıldan fazla süredir savaş karşıtı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Dünyanın her yerinde 40 yıldır gösterilere katılıyorum. Vietnam savaşına da karşı çıktım. Dünya çok savaşa tanık oldu. Yapacak çok şey yok; ama yine de sesimi duyurmak ve savaşın durması için küçük bir katkıda bulunmak istiyorum.”

/ NEW YORK / BRÜKSEL

20.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin’e boykot gevşiyor

  Savaş son bulsun

  Saddam’ı deviren adamın pişmanlığı

  Nuri El Maliki: Mezhep çatışmaları bitti

  Holbrooke’dan Kosova uyarısı

  Kerkük’te patlamalar: 18 ölü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004