Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Irak’sız bir Türkiye, Türkiye’siz bir Irak düşünülemez

Türkiye-Irak Dostluk Derneği Başkanı Mehmet Emin Değer, “Arap ve Türk gibi iki büyük kardeşin sulh ve selâmeti, İslâm dünyasının ve belki de insanlığın selâmeti bölge ve dünya barışının temeli ve teminatı olacaktır. Türkiye ve Irak'ın ticarî, siyasî ve kültürel işbirliğini eskiden olduğu gibi bundan böyle de daha canlı, daha geniş ve daha anlamlı sürdürmesi gerekmektedir. Zira Ortadoğu’nun geleceğinde Türkiye’siz bir Irak ve Irak’sız bir Türkiye düşünülemez” dedi.

Bugün Amerika’nın müttefikleriyle birlikte Irak’ı işgal edişinin dördüncü yıldönümü. Yüzbinlerce masum insanın öldüğü işgalde Irak ve bölge her geçen gün büyük bir kaosa sürükleniyor. Türkiye-Irak Dostluk Derneği’nin 5. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalarda işgalin Saddam dönemini bile aratır hale geldiğine dikkat çekildi. Genel kurulda bir konuşma yapan Türkiye - Irak Dostluk Derneği Başkanı Mehmet Emin Değer, işgal öncesi Irak’a müdahalenin yanlış olduğunu söylediklerini, Irak’ta demokrasi ve barışın demokratik yöntemlerle, dayatmasız araçlarla, Irak halkını kucaklayacak çabalarla olabileceğini söyledi.

TEZKERENİN REDDİ İTİBAR KAZANDIRDI

İşgal sonrası ortaya çıkan durumun Saddam dönemini arattığına değinen Değer, “İşgal öncesinde ‘Saddam diktatördü, kimyasal ve biyolojik silâhlara sahipti’ diye müdahaleye gerekçe hazırlayıp çanak tutanlar, ne yazık ki bugün daha aşırı ve abartılı radikal çözümler peşinde koşmaktadır” dedi.

1 Mart tezkeresinin TBMM tarafından reddedilmesinin bölgede, İslâm âleminde ve dünyada Türkiye’ye büyük bir itibar ve güven kazandırdığını vurgulayan Değer, hâlâ tezkerenin çıkmamasına hayıflanmaların bilinmezler üzerine kurulu sübjektif yorumlar olarak gördüğünü açıkladı. Değer, şöyle konuştu: “Arap ve Türk gibi iki büyük kardeşin sulh ve selâmeti, İslâm dünyasının ve belki de insanlığın selâmeti bölge ve dünya barışının temeli ve teminatı olacaktır. Türkiye ve Irak ticarî, siyasî ve kültürel işbirliğini eskiden olduğu gibi bundan böyle de daha canlı, daha geniş ve daha anlamlı sürdürmesi gerekmektedir. Zira Ortadoğu’nun geleceğinde Türkiyesiz bir Irak ve Irak’sız bir Türkiye düşünülemez.”

UMRAN: TÜRKİYE’YE BÜYÜK ROL DÜŞÜYOR

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Sabah Umran ise, Türkiye ile Irak arasında kan bağının yanında tarihî bir geçmiş de olduğunu, iki ülke arasında zaman zaman meydana gelen sıkıntıları “yağmuru olmayan buluta” benzettiğini söyledi. Irak’ta barışın yeniden tesisi için İran ve Türkiye’ye büyük rol düştüğünü hatırlatan Umran, “Eğer bu iki ülke görevlerini yapmazsa içinde bulunduğumuz karmaşa devam edecek. Bu da Irak’taki sıkıntıların İran ve Türkiye’de de benzer sıkıntılara yol açacağı konusunda bizi kuşkulandırıyor” dedi.

AKÇALI: IRAK’TA BÜYÜK BEDELLER ÖDENDİ

Daha sonra düzenlenen “Irak’ın bugünkü durumu” konulu panelde işgal ile birlikte gelişen olumsuz tablo ele alındı. Panel yöneticisi DYP GİK Üyesi Rıza Akçalı, Irak’ta büyük bedellerin ödendiğini ifade etti. Cevapsız kalan bir çok sorunun bulunduğuna işaret eden Akçalı, “Bu bedeller ne için? BOP ne getirecek ki bölge insanı bu kadar bedel ödüyor? Acaba küreselleşme, BOP dediğimiz emperyalizmin bir başka veçhesi mi? Yeni haçlı seferi mi? Müslüman eşittir terör ile neyi halledeceksiniz? Bu denklem dünyaya mutluluk mu getirecek? Adalete, hakkaniyete, insan haklarına dayanmayan bir medeniyet projesi olabilir mi? Böyle bir proje sürdürülebilir olabilir mi? Bütün bunların cevabını aradığımız bir süreçten geçiyoruz” şeklinde konuştu. Dünyanın da Irak imtihanını yaşadığına dikkat çeken Akçalı, “dünya ile birlikte Irak imtihanını yaşıyor. Türkiye olarak biz bunu daha yoğun yaşıyoruz. Çünkü, akrabalık, kültür, tarih ve inanç bağlarımız var. Hem ne yapacağız sorusunu, hem de ne yapılması gerektiği konusunda dünyayı ikaz etmek ve ayağa kaldırmak zorundayız” dedi.

Kemal BENEK / ANKARA

20.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çiftçi yağmur duâsında

  Irak’sız bir Türkiye, Türkiye’siz bir Irak düşünülemez

  Çiçek: Yargı reformuna ihtiyaç var

  Fetva yok, bilgilendirme var

  Cumhurbaşkanı Sezer’den bir veto daha

  Özgürlüklerden vazgeçemeyiz

  Toplumun, dinî TV kanalına ihtiyacı var

  Irak’taki istikrar Türkiye’ye fayda sağlar

  Şehit ve gazi çocukları ücretsiz okutulacak

  Başbakanlık önünde slogana gözaltı

  Muhabbet rüzgârı Denizli’de esti

  Yaşar Okuyan’dan, Erdoğan hakkında suç duyurusu

  “ABD’nin Türkiye ile güçlü ilişkilere ihtiyacı var”

  Avukat görevlendirme yönetmeliğinin iptali istendi

  Tüzmen: Sayın Başbakanın Öcalan ile ilgili görüşleri belli

  Çanakkale Şehitleri Kosova’da anıldı

  İşçilerin eylemi sürüyor

  Tarlada çadır köyler kuruldu

  Esnaf hırsız nöbetinde

  Köprüyü sel suları aldı

  Tarihî han yağmalandı

  Erikler erken olgunlaştı

  15 yaş üzeri nüfusun yüzde 45’i sigara bağımlısı

  Şehitlere temsilî mezarlık

  İstanbul'a hizmet atağı

  Kayıp eşya odası doldu

  Iğdır’da Nevruz ikramı

  Ebeveyn ile çocuk arasına ekran girdi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004