Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İNSANLIK SUÇU

İstanbul, Ankara, Adana, Sivas, Mersin, İskenderun, Antalya ve Eskişehir gibi birçok şehirde yapılan gösterilerde, işgalin geride kalan dört yılında bir milyona yakın Iraklının hayatını kaybettiği, daha fazlasının yaralandığı veya sakat kaldığı, şehirleriyle, barajlarıyla, altyapı tesisleriyle ülkenin tahrip edildiği, petrol kuyuları dışında her yerin bombalandığı belirtilerek, yapılanların insanlık ve savaş suçu olduğu vurgulandı.

KONYA

Eğitim-Sen Konya Şubesi üyeleri, ABD’ye Irak’ta savaşa dur demek için meşale ve mum yaktı.

Zafer Meydanı’nda toplanan Eğitim-Sen Konya Şubesi üyeleri, 4 yıl önce 20 Mart saat 20.00’de ABD’nin Irak’a başlattığı savaşa dur demek için meşale ve mum yakarak, slogan attılar. “Savaşa hayır”, “Irak’ta işgale son”, “ABD defol git” pankartları açan Eğitim-Sen üyeleri adına Konya Şube Başkanı Celalettin Dinç açıklama yaptı. 4 yıl önce, 20 Mart saat 20.00’de Irak’a ilk bombanın atıldığını hatırlatan Dinç, “ABD ve işgal çetesi, devasa askeri gücün kazanacağını sandı. Yanıldılar. Onlar kaybettikçe, savaş ve işgal karşıtı güçler büyüdü. Bugün artık söyleyebiliriz ki, savaş karşıtlarının inadı, Irak halkının direnişi, ABD’nin devasa askeri makinesini siyasi anlamda yendi. Artık işgal ve savaş çetesinin hiçbir meşruiyeti kalmadı. Birleşmiş Milletler sözleşmesi dahil tüm uluslararası hukuk normlarını çiğneyerek başlatılan bu savaşta, 1 milyon Iraklı hayatını kaybetti. Şehirleriyle, barajlarıyla, altyapı tesisleriyle tüm bir ülke yıkıldı. Sokaklarında hergün bombaların patladığı, insanların yaşayacak bir yarınlarının olmadığı bir iç savaş ortamı Irak’ın kaderi haline getirildi. 4 yıl boyunca, Irak’ta bombalanmayan, yıkılmayan yegane yapılar, petrol kuyuları oldu. Savaş bezirganları bir damla daha fazla petrol için yüzbinlerce insanın kanını dökmekten çekinmedi. Biraz daha petrol, biraz daha güç uğruna yapılan bu katliama bugüne kadar sessiz kalmadık. Bundan sonra da sessiz kalmayacağız. Bu akşam, Türkiye’nin her yerinden savaşa dur sloganlarını bir kez daha haykırarak, barış içinde bir dünyada, kardeşçe yaşama özlemlerini dile getiriyoruz” dedi.

Bir süre ellerindeki meşale ve mumları yakılı tutan sendika üyeleri, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

ZONGULDAK

Zonguldak Demokrasi Platformu’nca, “Irak’ta Savaşa Hayır” adı altında gösteri yapıldı.

Şehir merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan çok sayıda demokratik kitle örgütü üyeleri, meşalelerle ABD aleyhine sloganlar atarak Irak’taki savaşa tepki gösterdiler. Zonguldak Barosu Başkanı Erol Mekik, platform adına yaptığı konuşmada, Irak’a özgürlük ve demokrasi getireceğini belirten işgalcilerin çok sayıda kişiyi katlettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu insanlık ve savaş suçudur, bebekler bile öldürülmektedir. ABD ve işbirlikçilerinin bir an önce Ortadoğu’dan çekilmesini, Irak’ta süren işgalin de son bulmasının yanısıra savaşın ve ölümlerin durdurulmasını istiyoruz. İnsanlık tarihinin en akıl almaz savaşlarından birini başlatan ABD, yarattığı cehennemi büyütmeye devam ediyor.”

Kadın ve çocukların da katıldığı protestonun ardından Felluce katliamının anlatıldığı sinevizyon gösterisi yapıldı.

KARS

Kars’ta, Irak savaşı protesto edildi. Eğitim-Sen Kars Şubesi önünde toplanan grup, “20 Mart 20’de Savaşa Dur De”, “Bir Işık Yak, Bir Ses Ver” dövizleriyle, meşaleler yakarak Kazımpaşa, Halitpaşa ve Atatürk caddelerinde yürüdü.

Kürtçe sloganların da atıldığı gözlenen ve polis kontrolünde yapılan yürüyüşte Irak savaşı ıslıklarla protesto edildi.

MALATYA

Irak savaşı Malatya’da meşaleli yürüyüşle protesto edildi. Eğitim Sen binası önünden toplanan grup, ellerindeki meşalelerle ABD aleyhine sloganlar atarak Soykan Parkı’na yürüdü. Soykan Parkı’nda Grup adına konuşma yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Erdoğan Canpolat, savaşın başladığı günden buyana “bir milyon Iraklının hayatını kaybettiğini” söyledi.

Canpolat, “Şehirleriyle, barajlarıyla, alt yapı tesisleriyle tüm ülke yıkıldı. Sokaklarında her gün bombaların patladığı, insanların yaşayacak bir yarınlarının olmadığı bir iç savaş ortamı Irak’ın kaderi haline getirildi” dedi.

KOCAELİ

ABD’nin Irak’ı işgalinin 4. yıldönümünde DİSK ve Eğitim-Sen İzmit şubeleri tarafından meşaleli protesto yürüyüşü düzenlendi. Merkez Bankası önünde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, ABD aleyhinde sloganlar atarak Demiryolu Caddesi’nde yürüdü. Polisin çok geniş güvenlik tedbiri aldığı yürüyüş Sabri Yalım Parkı’na kadar sürdü. DİSK İzmit temsilcisi ve Kocaeli Sendikalar Birliği Başkanı Lastik İş Kocaeli Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakan burada yaptığı konuşmada, ABD’nin 4 yıldır Irak’ta uyguladığı şiddet sebebiyle binlerce masum insanın öldüğünü söyleyerek, “Sözde barış getirmek için gittikleri Irak’ta binlerce masum insanı sorgusuz sualsiz öldürdüler. Biz buradan haykırıyoruz; ABD Irak’tan defol” dedi.

Grup sloganlar attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

AMASYA

Amasya’da KESK, EMEP ve ÖDP’li bir grup, Eğitim-Sen binası önünde pankart açıp basın açıklaması yaparak Irak’ın işgalini protesto etti.

Geniş güvenlik tedbirleri altında toplanan grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Mehmet Saydam, Irak işgalinde en ağır bedeli sivillerin ödediğini belirterek, “ABD’nin ‘Kitle imha silahı üretiyor’ bahanesiyle Irak’ı işgal etmesinin üzerinden tam 4 yıl geçti. 20 Mart 2003 tarihinde başlayan işgal, her geçen gün daha kanlı bir şekilde büyüyerek devam ediyor. Emperyalist ABD ve işbirlikçileri Ortadoğu’yu kendi çıkarları doğrultusunda yapılandırmak için yıllardır türlü bahanelerle bölgeyi işgal ederek 10 binlerce insanın ölümüne, bir o kadarının yaralanmasına sebep olmuşlardır” dedi.

Yapılan bir araştırmada bu zamana kadar geçen 4 yıllık sürede en az 64 bin sivilin öldüğünü ifade eden Saydam, “BM’nin Irak hükümeti ve morg kayıtlarına dayanarak verdiği bilgiye göre, Irak’ta sadece 2006’da 34 bin 500 sivil öldü. Irak’ta çatışma ve saldırılarda ölen Amerikan askeri sayısının 3 bin 197’yi bulduğu, 32 bin 544’ünün yaralandığı bildiriliyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin tahminlerine göre, savaş öncesi ve savaştan bu yana 2 milyon Iraklı komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı. Ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı da 1 milyon 700 bini buluyor. Öte yandan, Irak’ta saldırı ve şiddetin biçimi haline gelen rehin eylemlerinde savaşın başlangıcından itibaren 200’den fazla yabancı ve binlerce Iraklı kaçırıldı. Kaçırılan yabancı rehinelerin en az 60’ı eylemciler tarafından öldürüldü. Sivil kayıpların sayısı ise 600 bini geçmiş durumda” diye konuştu.

İSTANBUL

İstanbul’da, çeşitli sendika ve sivil toplum örgütleri, Irak’ın işgalini protesto eylemi düzenledi.

“20 Mart 20’de Savaşa Dur De” adı altında düzenlenen eyleme DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği ve İstanbul Barosu’nun da aralarında bulunduğu çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı. Taksim Gezi Parkın’da toplanan ve Gümüşsuyu’ndan Dolmabahçe’ye yürümek isteyen grup, polisin bu güzergahta yürüyüşe izin vermemesi üzerine ellerinde meşalelerle Atatürk Kitaplığı tarafından Dolmabahçe Stadı’nın önüne yürüdü.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, burada grup adına açıklama yaptı. Tombul, Irak’ın işgali sırasında 650 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Çok daha fazla insan yaralandı, ya da ülkesini terk etti. 4 yıl boyunca Irak’ta bombalanmayan sadece petrol kuyuları oldu” dedi.

ABD’nin dünyayı istediği gibi şekillendirmeye çalıştığını ifade eden Tombul, “4 yıl boyunca yüz binlerce duyarlı yurttaş, sendikalarıyla, partileriyle, dernekleriyle, meslek örgütleriyle tekrar tekrar savaşa karşı olduğumuzu söyledik. Irak bugün bir cehennem” diye konuştu.

Polisin yoğun güvenlik tedbiri aldığı eylemden sonra grup, açıklamanın ardından dağıldı.

22.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Husumete vaktimiz yok

  İNSANLIK SUÇU

  Ağar: Nevruz birliğin sembolü

  Gül: Süreç devam ediyor

  Koç: Nevruz, ortak kültür

  Erdoğan’dan Mumcu'ya dâvâ

  Şener: Sosyal güvenlikte net bir tarih veremeyiz

  Yazıcıoğlu: ABD, Ortadoğu’da soykırım yapıyor

  Babacan: Kıbrıs'ta her zaman bir adım önde olacağız

  Soyer ile Kıvrıkoğlu arasında gerilim yok

  Bediüzzaman Kütahya’da ‘sevgi’ ile anıldı

  Çanakkale şehitleri için 250 bin hatim

  Eğitimde ‘partner’ ve ‘sınıf annesi’ uygulaması

  Cezaevleri reformu devamlılık istiyor

  Ankara-Washington hattında ‘kara bulutlar’

  CHP merkezi önünde protesto gösterisi

  Dünyanın suyu tükeniyor

  Filistinli çocuklara psikolojik destek

  İzmir’de hakime “klasik müzik” soruşturması

  BASK'tan Başbakana mektup


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004