Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gül: Süreç devam ediyor

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlayan bir ülke olduğunu hatırlatarak, bu sürecin dikkatli ve yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Üsküp havaalanında baş başa bir görüşme yaptığı Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski ile bu sefer heyetlar arası görüşmelerde bir araya geldi. Görüşmenin ardından, iki ülke dışişleri bakanlıklarının eğitim merkezleri arasında işbirliğini öngören mutabakat zaptı ile iki ülke arasında çevre konusunda işbirliğini öngören iki anlaşma imzalandı. Dışişleri Bakanı Gül, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Gül, bir başka soru üzerine, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlayan bir ülke olduğunu hatırlatarak, AB müktesebatını üstlenme süreci içinde olduklarını belirtti.

Türkiye’nin, Kopenhag siyasi kriterlerini karşılaması sebebiyle müzakerelere başlayan bir ülke olduğuna işaret eden Gül, bunun teknik bir süreç olduğunu kaydederek, bu sürecin dikkatli ve yoğun şekilde devam ettiğini söyledi. Gül, önümüzdeki günlerde müzakerelerde bazı yeni fasılların açılacağını belirterek, bu konuda Türkiye’nin hazırlıklarını tamamladığını bildirdi.

Türkiye gibi nüfusu ve ekonomisi büyük bir ülkede bu sürecin biraz daha uzayabileceğini söyleyen Gül, müzakere sürecini başarılı şekilde tamamlamanın önemli olduğunu vurguladı. Makedonya’nın aday statüsünden memnuniyet duyduğunu tekrarlayan Gül, bu ülkenin reform sürecini devam ettirmesi halinde AB’ye üye olmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Makedonya Dışişleri Bakanı Miloşoski de AB ile ilgili aynı soruya cevaben, ülkesinin AB’ye üye olmasından çok, ne zaman üye olacağının konuşulduğunu belirterek, bu çerçevede reform sürecini sürdürmede kararlı olduklarını ifade etti.

Gül, “dost ve kardeş” Makedonya ve Türkiye’nin ortak kültür, tarih ve çıkarları olduğunu ifade ederek, bu dostluğun çok sağlam temeller üzerinde kurulduğunu söyledi. Makedonya’yı, bağımsızlığını ilan eder etmez anayasal ismiyle tanıyan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatan Gül, siyasi, ekonomik, kültürel ve savunma alanlarında ilişkilerin kuvvetli şekilde devam ettiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Gül, Makedonya’daki Türk toplumu konusundaki bir soru üzerine, Makedonya’nın çok kültürlü ve etnik yapısının kendisi için bir zenginlik olduğunu söyleyerek, Ohri anlaşmasıyla bunun garanti altına alındığını bildirdi.

Gül, ülkede Türkçe’nin öğretiliyor olmasının memnuniyet verici olduğunu, bunun ilişkileri güçlendireceğini, katılımcılığın, herkesin en iyi şekilde temsilinin Makedonya’yı güçlü hale getireceğini belirtti. Makedonya’daki Türklerin Makedonya’nın sadık vatandaşları olduğunu ifade eden Gül, Türklerin ülkedeki varlığının ikili ilişkilerin geliştirilmesi için önemli olduğunu ve köprü vazifesi gördüğünü kaydetti.

/ ÜSKÜP

22.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Husumete vaktimiz yok

  İNSANLIK SUÇU

  Ağar: Nevruz birliğin sembolü

  Gül: Süreç devam ediyor

  Koç: Nevruz, ortak kültür

  Erdoğan’dan Mumcu'ya dâvâ

  Şener: Sosyal güvenlikte net bir tarih veremeyiz

  Yazıcıoğlu: ABD, Ortadoğu’da soykırım yapıyor

  Babacan: Kıbrıs'ta her zaman bir adım önde olacağız

  Soyer ile Kıvrıkoğlu arasında gerilim yok

  Bediüzzaman Kütahya’da ‘sevgi’ ile anıldı

  Çanakkale şehitleri için 250 bin hatim

  Eğitimde ‘partner’ ve ‘sınıf annesi’ uygulaması

  Cezaevleri reformu devamlılık istiyor

  Ankara-Washington hattında ‘kara bulutlar’

  CHP merkezi önünde protesto gösterisi

  Dünyanın suyu tükeniyor

  Filistinli çocuklara psikolojik destek

  İzmir’de hakime “klasik müzik” soruşturması

  BASK'tan Başbakana mektup


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004