Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak’a Barzani notası

Türkiye Irak’a verdiği notayla terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki her türlü faaliyetine son verilmesini ve terörle mücadele konusunda acil ve kararlı tedbirler alınmasını istedi.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Sabah Cemil Ümran’ın Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını ve notanın Irak’a dün iletildiğini hatırlatan diplomatik kaynaklar, gün içinde bu konuda gelişmeler olmasını beklediklerini ifade ettiler.

Edinilen bilgiye göre, Irak’a gönderilen notada, öncelikle Türkiye’nin Irak’ı dost bir ülke olarak gördüğü, sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdiği vurgulandı.

Notada, Irak’ın kuzeyinde uzun süredir PKK terörüne müsamaha gösterildiği, burada teröristlerin eğitim gördüğü ve bazı sızmaların olduğunun görüldüğü ifade edilerek, bu konuda Irak hükümetinden bazı tedbirlerin alınmasının daha önceden istenmiş olduğu hatırlatıldı.

Buna rağmen aradan geçen zamanda bu konuda tatminkâr bir gelişme olmadığı belirtilen notada, BM’nin terörizmle mücadele yönünde aldığı kararlara da atıfta bulunulduğu öğrenildi. Notada, bununla birlikte Irak’a komşu ülkeler toplantılarında da terörle mücadele konusunun ele alındığı ve bu çerçevede içişleri bakanlıkları arasında güvenlik işbirliği protokolü imzaladığı anımsatıldı.

Bütün bunlara vurgu yapılarak, Irak’tan bir kez daha terör örgütü PKK’nın kuzey Irak’taki faaliyetlerine son vermesi ve teröristlerin Türkiye’ye iade edilmesinin istendiği notada, Irak’tan bu yönde acil ve kararlı tedbirler almasının beklendiği ifade edildi.

Notada, bütün bunların aynı zamanda Türkiye’nin uluslar arası hukuktan kaynaklanan hakları olduğuna da vurgu yapıldığı öğrenildi.

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, toplanan Bakanlar Kurulu sonrasında, “Irak’a özellikle terörle mücadele konusunda sorumluluklarını hatırlatan bir nota verildiğini” duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani’nin basına yansıyan son açıklamalarından duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve Barzani ile de temasa geçtiklerini belirttiği öğrenilmişti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de Barzani’nin son açıklamalarına ilişkin olarak hafta sonu ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile telefon görüşmesi yapmış, konuya ilişkin duyulan rahatsızlığı iletmişti.

/ ANKARA

11.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’a Barzani notası

  Allawi: Kürt liderler maceradan kaçınır

  Nejad, BM ve ABD’yi kızdırdı

  Wolfowitz’in başı dertte

  Iraklı çocuklar 20 yıldan beri savaşın içinde

  Maliki, takvime taraftar değil

  4 Amerikan askeri, 14 polis öldürüldü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004