Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Gençler yasağı “Gün Doğdu” ile hatırlattı

Başörtüsü yasağının mağduru gençler, yasağı, kendi yazdıkları tiyatro oyunu ile sahneye taşıdı. Yoğun talep üzerine bu yıl iki kez sergilenen Gün Doğdu adlı oyun, gözyaşları içinde izlendi. Seyirciler ekibi ayakta alkışladı.

Üniversite öğrencisi bir gruptan oluşan Yeni Asya Gençlik’in hazırladığı Gün Doğdu adlı oyun ikinci yılında da büyük ilgi gördü. Başörtüsü yasağının ortaya çıkardığı mağduriyetleri hatırlatan oyunun senaristi Tuba Çelik, “Sorun çözülmüş gibi davranıyorlar. Birileri biz yokmuşuz gibi davranıyor. Biz bu şiârı taşıyoruz ve hâlâ buradayız. Bu şiârı taşımamıza engel oluyorlar. Bunu hatırlatmak istedik” dedi.

Geçtiğimiz yıl ilk kez sahnelenen “Gün Doğdu” adlı oyun, yoğun talep üzerine bu yıl da tekrarlandı. İkinci yıl gösterimlerinin ilki Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen oyunun ikinci gösterimi ise Bayrampaşa Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yeni Asya Gençlik adıyla biraraya gelen başörtüsü yasağı mağduru gençlerden oluşan grubun oynadığı oyunda, yasağın son on yılda ortaya çıkardığı tablolar yansıtıldı.

Oyunun baş kahramanı, başı açık bir kız olan Esma idi. Okuldaki başörtülü arkadaşlarının maruz kaldığı sıkıntılara duyarsız kalamayan Esma’nın, rüyasında gördüklerini işleyen “Gün Doğdu”, güzel bir sonla, Esma’nın başını örtmesiyle neticelendi. Yasağın hukuksuzluğunun ve başörtülüleri yıldırmadığının başarılı bir şekilde sergilendiği oyunu gözyaşları içinde izleyen seyirciler de gençleri ayakta alkışladı.

BİZ HÂLÂ BURADAYIZ

Başörtüsü yasağının büyük bir zulüm olduğunu izleyenlere hissettiren Gün Doğdu’nun senaristi Tuba Çelik, sorunun, bazılarınca görmezden gelinmesine rağmen devam ettiği için böyle bir oyun sergilemek istediklerini anlattı. “Oyunu yazmadan önce, etkinlik olarak gençlik şöleni yapmayı düşündük bir an. Ama aslında şölen yapacak halimiz yoktu. Eğer şölen yaparsak biz zaten bu meseleyi içimize sindirmiş olacaktık. Dolayısıyla böyle bir oyun sergilemeye karar verdik” diyen Çelik, sorunun görmezden gelinmemesini istedi. Çelik, “Biz buradayız, hâlâ varız ve bu şiârı taşıyoruz. Fakat engel olanlar var” dedi ve doğru tarafın sesinin dinlenmesi gerektiğini ifade etti.

Oyun bana Bezm-i Elestteki sözümüzü hatırlattı

Oyundan etkilenerek başını örten başrol oyuncusu Ayşenur Gül ise “Gün Doğdu’daki repliklerden çok etkilenmiştim. Özellikle başörtüsü başından çekilen kızı canlandırdığımız sahneden çok etkilendim. Bu oyun bana Bezm-i Elest’teki sözümüzü hatırlattı ve başımı örtmeye karar verdim” dedi.

Züleyha ÖZÇELİK / İSTANBUL

18.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gençler yasağı “Gün Doğdu” ile hatırlattı

  Mardin Kalesi uyarısı

  Çamlıyayla’da tezhip kursu ve sergisi

  UNESCO, Hattuşa için düğmeye bastı

  ‘Göz-gez-dünyacık’


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004