Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mardin Kalesi uyarısı

Mimarlar Odası Mardin Şube Başkanı Yılmaz Altındağ, Mardin Kalesinden düşen kaya parçaları ile ilgili olarak düzenlediği basın açıklamasında valilik ve yetkili kurumlara bazı uyarılarda bulundu.

Mimarlar Odası Şubesinde düzenlediği basın açıklamasında Mimar Altındağ, Mardin Kalesi ile ilgili yaklaşık 2 yıl önce bir rapor hazırladıklarını ve kale eteklerinde düşme tehlikesi içerisindeki kaya parçalarının büyük bir tehlike arz ettiğini söyledi. Kalenin kültürel miras kapsamında önemli bir zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Altındağ, son dönemde yaşananların kendileri için sürpriz olmadığını, bu tehlikenin boyutlarını 2 yıldır dile getirdiklerini söyledi. Kale ile ilgili şu ana kadar somut bir çalışmanın olmadığını görmekten rahatsız olduklarını ve bu duruma çok üzüldüklerini kaydeden Altındağ, “Mimarlar Odası olarak bu eşsiz kültürel mirasımızın korunması için kaleyi sürekli gündemde tutacağız. Konu ile ilgili başta valilik olmak üzere ilgili kurumlara rapor hazırlayıp bu raporu kendilerine sunacağız. Kalenin özellikle ovaya bakan güney istikâmetindeki kaya parçalarının kontrol altına alınması için hiç zaman kaybetmeden akademik çalışmanın yapılması gerekir” dedi.

Mardin Kalesi ile ilgili olarak Mimarlar Odası olarak geniş bir araştırma yaptıklarını anlatan Altındağ, “1970’li yıllarda kalenin özellikle eteklerinin afet bölgesi ilân edilmesi ve boşaltılması için çalışmalar yapılmış. O bölgede yaşayan yaklaşık 210 aile tesbit edilmiş ve bu aileler için alternatif konutlar istasyon bölgesinde yapılmış ancak 210 aileden sadece 1 aile bahsedilen konutlara yerleşmiş, geri kalanlar halen o riskli ve tehlikeli bölgede hayatlarına devam ediyor. Kalenin yapısı tipik Midyat sarı kalkerden olduğu için zaman içinde iklim şartlarının uygunsuzluğu ve taşın yapısından ve yıpranmasından dolayı uç kesimlerinde büyük kırılmalar ve şişmeler ortaya çıkmış. Yağan yağmur ve karın etkisiyle çatlaklar oluşmuş. Bundan dolayı kaleden parçalar kopup düşmeye başlamış. Özellikle güneye bakan ve ovayı gören bölüm, yani kale kapısının üstünde blok olarak büyük bir parça daha var. O da büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu blok parçanın düşme ihtimalini düşünmek bile istemiyoruz, ancak bununla ilgili mutlaka ciddî bir çalışmanın yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

18.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gençler yasağı “Gün Doğdu” ile hatırlattı

  Mardin Kalesi uyarısı

  Çamlıyayla’da tezhip kursu ve sergisi

  UNESCO, Hattuşa için düğmeye bastı

  ‘Göz-gez-dünyacık’


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004