Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gelibolu 92. yıla hazırlanıyor

Her yıl Gelibolu Yarımadası’nda yapılan uluslar arası törenlerin bu yılki hazırlıkları sürüyor. Tarihi yarımadadaki, bütün anıt ve mezarlıklarda hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Tam 92 yıl önce yenilmez donanmayla geldikleri Çanakkale önlerinde, boğazı geçerek İstanbul’a ulaşmayı planlayan müttefik kuvvetleri, ölüm saçan zırhlı gemileri ve muhripleriyle Gelibolu Yarımadası’nı ateş altına aldı. Binlerce ‘’Mehmetçik’’ adeta gökten yağmur gibi gelen bombalar sebebiyle vatan uğruna gözlerini kırpmadan şehitlik mertebesine ulaştı.

Aylarca süren çarpışmaların ardından Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlayan müttefikler, başta kendi askerleri olmak üzere, adını bile daha önce duymadıkları bir toprağa binlerce kilometre uzaktan getirdikleri Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerle kara çıkarmasına başladı.

Seddülbahir, Arıburnu ve Anafartalar muharebelerindeki pek çok cephede, zaman zaman 1 metreye düşen siper uzaklığında göğüs göğüse yapılan muharebelere binlerce ‘’Mehmetçik’’, vatanını işgale uğratmamak için hayatlarını hiçe saydı.

İnsanlık dramlarının yaşandığı bu savaşlarda, sonradan sonraya güzel dostlukların temelleri de atıldı. Siperlerde birbirlerine şarkılar söyleyen, yiyecek ikram eden Anzaklar ile Mehmetçikler yıllar sonra Gelibolu’da bütün dünyaya verdikleri mesajlarla anılır oldu.

Şehitliğe menekşeler dikiliyor

Her yıl Gelibolu Yarımadası’nda yapılan uluslar arası törenlerin bu yılki hazırlıkları sürüyor. Tarihi yarımadadaki, bütün anıt ve mezarlıklarda hummalı bir çalışma yürütülüyor. Törenlerin yapılacağı Şehitler Abidesi, Anzak Koyu, Lone Pine (Tek Çam) Anıtı ve 57. Alay’a toplam 10 bin kişilik portatif türbin konuldu. 57. Alay’da düzenlenecek tören için 2. Kolordu Komutanlığına bağlı askerler, provalarını sürdürüyor. Bayraklarla donatılan temsili şehitliğe, köylü kadınlar tarafından rengârenk menekşe çiçekleri dikiliyor.

Anzak Koyu’ndaki Şafak Ayini törenine katılacak Avustralya ve Yeni Zelandalıların faaliyetleri daha rahat izleyebilmesi için dev ekranlar kuruluyor. Ayrıca, ses ve ışık gösterileri için teknik alt yapı oluşturuluyor. Gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için bütün tedbirlerin alındığı bölgede, önceki yıllardaki gibi çok sayıda seyyar tuvalet kuruldu.

Öte yandan, Anzak Koyu’ndaki yol yapım çalışmaları halen devam ediyor.

/ ÇANAKKALE

22.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TBMM, Cuma günü duâlarla açılmıştı

  Bir aydır tedirgin

  Anayasada demokratlık yok mu?

  İlk aday Yarbay

  Erdoğan: Çağdaşlığın kriteri eser ortaya koymak

  Ağar: En önemli temel demokrasi

  Fırat: Adayımız özde ve sözde demokrat, laik olacak

  Cinayete dinlerden ortak tepki

  Gözaltı sayısı 12 oldu

  Dink soruşturmasında süpriz gelişme

  İzmit’in dört yanında Bediüzzaman anıldı

  31 terörist etkisiz hale getirildi

  Ankara’da Hristiyanlık yayınlarına koruma

  Şırnak’ta patlama: 1 çocuk öldü

  Gelibolu 92. yıla hazırlanıyor

  Gençlerimizi eğitirken özen göstermeliyiz

  Kanserli kasaba nihayet taşınıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004