Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkiye zirvelerin evsahibi

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İranlı başmüzakereci Ali Laricani ile yarın Türkiye’de bir araya geleceğini söyledi. Solana, AB dışişleri bakanları toplantısı için geldiği Lüksemburg’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Laricani’den, Tahran yönetiminin, nükleer çalışmalarından doğan sorunu müzakere etmeye hazır olduğuna dair bir işaret almaya çalışacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler’in, nükleer programından dolayı Tahran’a yeni yaptırım kararı almasının ardından yeniden masaya oturma konusunda uzlaşan İran ve Avrupa Birliği’nin ilk müzakeresi Türkiye’de gerçekleşecek. İran’ın yarı resmi Fars haber ajansı, İran’ın nükleer başmüzakerecisi Ali Laricani ile AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın Çarşamba günü Türkiye’de bir araya geleceğini duyurdu. Ajans, ismini belirtmediği kaynaklara dayandırdığı haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konuda hem Solana hem de Laricani ile görüştüğünü kaydetti. Laricani ve Solana görüşmesi, Birleşmiş Milletlerin İran’a nükleer programından dolayı Mart ayında yeni yaptırım kararı almasının ardından gerçekleşecek ilk İran - AB buluşması olacak. İran, yaptığı açıklamalarla da Solana ile yapılacak görüşmelerde bir çözüme ulaşılacağını umduğunu duyurmuştu. Ancak nükleer programından dolayı uluslararası baskılara boyun eğmeyeceğini vurgulamıştı. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, İran’ın nükleer program ile nükleer silâh amaçladığını öne sürüyor. İran ise çalışmalarının barışçıl amaçlı ve sadece sivil enerji üretmeye yönelik olduğunu savunuyor.

İran’ın yarı resmi Fars haber ajansı, İran’ın nükleer başmüzakerecisi Ali Laricani ile AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın Çarşamba günü Türkiye’de bir araya geleceğini duyurdu. Solana da Lüksemburg’da yaptığı açıklamada Laricani ile Türkiye’de görüşeceğini doğruladı. Javier Solana da AB Dışişleri Bakanları toplantısı için geldiği Lüksemburg’da görüşmenin Çarşamba günü Türkiye’de gerçekleşeceğini doğruladı. Solana, gazetecilere yaptığı açıklamada “Laricani ile çarşamba günü Türkiye’de bir araya geleceğim. Bir süre önce kesilen müzakerelere tekrar başlanacağını umuyorum” diye konuştu. Solana, görüşmede Laricani’den, “İran’ın nükleer programından kaynaklanan sorunu müzakere etmeye hazır olduğuna dair bir işaret” almaya çalışacağını ifade etti.

Öte yandan, Başbakanlık kaynakları ise böyle bir görüşmenin yapılmadığını bildirdi. Yarı resmi Fars ajansının adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı, “Türkiye’nin Laricani-Solana görüşmesine ev sahipliği yapacağına” ilişkin haberde, Başbakan Erdoğan’ın Laricani ve Solana ile telefonda ayrı ayrı görüştüğü iddia edildi. Bu iddia uluslararası ajanslara da yansıdı. Ancak Başbakanlık kaynakları, böyle bir telefon görüşmesinin söz konusu olmadığını belirterek haberi yalanladı. Bununla birlikte, Dışişleri Bakanlığı kaynakları, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri ve başmüzakereci Ali Laricani’nin Türkiye’de bir araya geleceğini doğruladı.

Laricani ve Solana’nın 25 nisan çarşamba günü Türkiye’de görüşeceğini doğrulayan kaynaklar, toplantının hangi şehirde yapılacağının henüz kesinleşmediğini bildirdiler.

/ TAHRAN

24.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye zirvelerin evsahibi

  ‘Wolfowitz istifa’ çağrıları çığ gibi

  Filistin ayakta

  Zorla tesettür olmaz

  Irak’ta onlarca ölü

  Musul'da Barzani ofisine saldırı

  AB, İran’a yaptırımları onayladı

  Royal toparlanmaya çalışıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004