Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

ASKON sıcak paraya dikkat çekti

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, cari açığın finansmanı için ihracata daha fazla devlet desteği istedi. Koca, “Sıcak para tehlikesi kısmen kontrol altında, ancak her an kontrolden çıkabilir. Bunun ağır maliyeti gözden ırak tutulmamalı” dedi.

ASKON’un ‘2006 Yılı Değerlendirmesi ve 2007 Yılı Öngörüleri’ başlıklı raporunu açıklayan Koca, gelişmiş ülkelerdeki faiz arttırımının gelişmekte olan ülkelere olumsuz etki edeceği Türkiye’nin de bu sınıfta yer aldığı kaydetti. Cari açığın, bir kısım önemli tedbirlerle kontrol altına alınabileceği vurgulanan raporda, şu görüşlere yer verildi: “Cari açığın finansmanına yönelik olarak ihracat potansiyelimizin arttırılması yönünde devlet desteği arttırılmalıdır. Şu anda sıkıntı yoksa, sebep sıcak para girişidir. 35 milyar dolarlık cari açığın 13-15 milyar doları sıcak para ile finanse ediliyor. Merkez Bankası’nda 60 milyar dolar civarında rezerv var. Dolayısıyla sıcak para tehlikesi şu anda kısmî olarak kontrol altındadır, ancak her an kontrolden çıkabilir. Bunun da ağır bir maliyeti olduğu gözden ırak tutulmamalıdır. “

Raporda, Anadolu yaklaşımının kapsamını genişletmekte fayda görüldüğü, Türkiye’de artan özel sektör borçlarının aniden kamu yükü haline gelebileceğinin hesaba katılması ve dikkatli olunması, KDV oranlarının da indirilmesi ve fiyatlara yansımasının sağlanması gerektiği vurgulandı. Finans sektöründeki yabancılaşmanın dramatik boyutlara ulaştığına dikkat çekilen raporunda, bankacılıkta yabancı payının bu yıl yüzde 50’ye çıkabileceği belirtildi. BDDK’ya ‘yabancıların kontrolü ele alacağı’ satışlara izin vermemesi uyarısında bulunuldu.

Ekonomi Servisi

28.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Merkez Bankasından uyarı

  KİT’ler kemer sıkacak

  ASKON sıcak paraya dikkat çekti

  Üç aylık turizm geliri 2.2 milyar dolar

  Mövenpick, Türkiye’de otel sayısını arttıracak

  Otoyolda model arayışı

  Vestel’den, hidrojen bazlı yakıt pilli


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004