Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ankara Bildirisi yayımlandı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile bir araya geldi. Çankaya Köşkünde yapılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı görüşmenin sonunda, “Ankara Bildirisi” yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Sezer, görüşmenin sonunda yaptığı açıklamada, yayımlanan bu bildirinin üç ülke arasındaki somut işbirliğinin daha da geliştirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti.

Sezer, 2007 sonunda ya da 2008 başlarında Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında yeni bir toplantının düzenlenmesinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Bildiride, Pakistan ve Afganistan’ın ikili ilişkilerini, “iyi komşuluk, toprak bütünlüğüne saygı ve birbirinin iç işlerine karışmama temelinde daha da güçlendirme” konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in kısa açıklamasının ardından, Sezer, Müşerref, Karzai ve Erdoğan, el ele basına poz verdiler.

/ ANKARA

01.05.2007


 

Darbeci 26 yıl sonra özür diledi

Komünist Polonya’nın eski güçlü adamı General Wojciech Jaruzelski, 1981 yılında yaptığı askerî darbeden dolayı özür diledi. 83 yaşındaki eski lider, bugün bazı çevrelerin intikam duygusuyla hareket etmesini üzücü bulduğunu ve darbe kurbanlarının hepsinden özür dilediğini söyledi.

İtalyan “La Republicca” gazetesine demeç veren 83 yaşındaki eski lider, bugün bazı çevrelerin intikam duygusuyla hareket etmesini üzücü bulduğunu söyledi ve darbe kurbanlarının hepsinden özür dilediğini belirtti.

Darbe sebebiyle yargılanmakta olan eski 1 numara, “O zamanlar iç ve dış güçlerin baskısı altındaydım. Haksız yere acı verdiğimiz insanların hepsinden özür dilerim” dedi. Eski general, sıkıyönetim ilân etmeyi “karabasan” olarak nitelendirdi. Jaruzelski, 1981-1989 arasında hükümet ve Komünist Partisini yönetmişti. Komünist blokunun ilk bağımsız örgütü Dayanışma sendikası, 81 darbesiyle yer altına inmek zorunda kalmıştı.

Varşova savcılığı, eski lideri darbe yaparak suç işlemekle itham etmiş bulunuyor. Jaruzelski, suçlu bulunursa 10 yıl hapisle cezalandırılabilecek.

/ ROMA

01.05.2007


 

Sadr’dan, ‘ duvarları boyayın’ talimatı

Radikal Şiî lider Mukteda el Sadr, Iraklılara Bağdat’ta ABD tarafından inşa edilen “güvenlik duvarlarının” üzerine ABD karşıtı resimler çizmelerini istedi.

ABD askerlerinin, mezhep çatışmalarının önlenmesi amacıyla bazı Bağdat mahallelerinin etrafında ördükleri duvarları eleştiren Sadr, Iraklılara duvarları boyamaları çağrısında bulundu. Sadr’ın ofisinden yayınlanan açıklamada, “Sizlerden, işgalcinin çirkinliğini ve terörist doğasını, isyanı, bomba yüklü araçlarla yapılan saldırıları ve kanı yansıtan görkemli resimler çizmenizi istiyorum. Irak’ın uygarlığını ve işgalcinin çirkinliğini çizin. Irak’ın aydınlık yüzünü ve işgalcinin çirkin yüzünü çizin”denildi. Iraklılara kalemleri ve fırçalarıyla işgalciler sebebiyle çektikleri acıları çizmeleri çağrısında bulunan Sadr, “Hizmet yoksunluklarınızı ve çalınan haklarınızı çizin. Gerçeği ve adaletsizliği çizen bu eller çok yaşasın” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD, duvarların Irak güçleriyle iş birliği içinde inşa edildiğini savunurken, ülkeyi mezhepsel çizgilerle bölmek gibi bir niyetleri olmadığı konusunda ısrar ediyor. Iraklıların çoğu ise bu barikatların Sünniler ile Şiiler arasında tansiyonu artıracağını düşünüyor.

/ BAĞDAT

01.05.2007


 

Ehud Olmert topun ağzında

İsrail, açıklanması beklenen Lübnan savaşının sorumlularının yer alacağı Winograd raporuna kilitlenirken, Filistin Devlet Başkanlığının da rapor sebebiyle endişeli olduğu bildirildi.

İsrail radyosu, Abbas’ın başkanlık bürosunun, raporun İsrail’in bir iç sorunu olduğunu belirtmekle birlikte, barış sürecini etkilememesi yolundaki ümidini dile getirdiğini bildirdi. Bir basın toplantısıyla duyurulacak raporda, Güney Lübnan’da Hizbullah ile 33 gün süren savaş sebebiyle Başbakan Ehud Olmert, Savunma Bakanı Amir Peretz ve dönemin Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’a sert eleştiriler yöneltilmesi bekleniyor.

Komisyon üyelerine atfen verilen haberlerde, raporda üst düzey liderlerin istifa etmesine yönelik bir tavsiyeninse bulunmadığı, buna halkın karar vereceği belirtilirken, Olmert, kendi partisi (Kadima) içinden üyelerin, eninde sonunda istifa edeceği yolundaki açıklamaları ve muhalefetin istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Adı verilmeyen bir üst düzey Kadima üyesi, partinin de kendisiyle birlikte sürüklenmemesi için, Olmert’in eninde sonunda üyeleri tarafından Başbakanlık görevinden uzaklaştırılması talebiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

/ KUDÜS

01.05.2007


 

Rice, Muttaki ile görüşmeyi umut ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Mısır’da gelecek hafta yapılacak Irak’a komşu ülkeler toplantısında İranlı muadili ile görüşmesinin ihtimal dışı olmadığını ifade etti.

Rice ABC televizyonunun “This Week” (Bu Hafta) programında yaptığı açıklamada, Mısır’ın Şarm El Şeyh tatil beldesindeki toplantıda İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile yapılacak herhangi bir görüşmenin odak noktasını yalnızca Irak’ın oluşturabileceğini, ABD-İran ilişkilerinin söz konusu olmayacağını söyledi.

/ ANKARA

01.05.2007


 

Fransa: Türkiye’de anayasal sürece saygı gösterilmeli

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Fransa ve AB’nin laiklik ilkesine bağlılığını vurgularken, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anayasal sürecin devam ettirilmesi çağrısında bulundu.

LCI televizyon kanalının sorularını cevaplandıran Fransız Bakan, ‘’Türk dostlarımıza anayasal süreci sonuna kadar götürmeleri konusunda tavsiyede bulunmalıyız. Bu, demokratik bir gerekliliktir’’ dedi.

/ PARİS

01.05.2007


 

Sarkozy kılpayı Royal’ın önünde

ransa’da düzenlenen son ankete göre, Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy, Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunu rahat biçimde kazanacak.

Sofres araştırma kuruluşunun anketi, oyların yüzde 52’sini Sarkozy’nin, yüzde 48’ini ise Sosyalist Parti adayı Segolene Royal’in alacağını ortaya koydu. Ankete göre, seçime çok az süre kala kararsız seçmenlerin oranı yüzde 16 civarında. Siyasî gözlemciler, “Sarkozy ve Royal’in katılacağı ve 2 Mayısta televizyonda canlı yayımlanacak programın, kararsız seçmenlerin görüşünü etkilemesi açısından önem taşıdığı” değerlendirmesini yapıyor.

/ PARİS

01.05.2007


 

4 Amerikalı öldürüldü

ABD ordu sözcülüğü, Irak’ın başşehri Bağdat’ta son 48 saatte 4 Amerikalı askerin öldüğünü bildirdi.

Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, 3 Amerikalı askerin başşehrin doğu kesiminde yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda öldüğünü, bu saldırıda bir Iraklı tercümanın da hayatını kaybettiği kaydedildi. Açıklamada, önceki gün başşehrin doğusunda düzenlenen silâhlı saldırıda da bir Amerikalı askerin öldüğü belirtildi. Bu kayıplarla, Irak’ta bu ay içinde ölen Amerikalı asker sayısı 100’ü geçti.

/ BAĞDAT

01.05.2007


 

İsrail medyası: Suriye’de yer altında füze şehir var

İsrail medyası, hükümetin geçtiğimiz yaz giriştiği Lübnan Savaşı’ndaki başarısızlıkla ilgili raporun açıklanacağı gün Suriye’nin gizli füzelerini gündeme getirdi.

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan haberde, Şam yönetiminin İsrail’i vurma kapasitesine sahip füzeleri yer altında ürettiği ve depoladığı öne sürülüyor. İsrail yönetiminin Lübnan’dan sonra bu yaz da Suriye’ye saldıracağı şeklindeki haberleri yalanlamasına rağmen, medya Suriye’nin yakın bir savaşa hazırlandığı şeklindeki dosyalar yayınlamayı sürdürüyor. Yedioth Ahronoth gazetesine göre, Beşşar Esad yönetimi bilinmeyen bir yerde yer altında 30 kadar sığınak ile füze üretim merkezleri, geliştirme laboratuvarları ve karargâhlardan oluşan bir komplekste İsrail’e karşı savaş hazırlığı yapıyor.

/ TEL AVİV

01.05.2007


 

‘ABD ordusunda din subayı artmalı’

Amerika’nın bir numaralı haftalık haber dergisi Newsweek, bu haftaki sayısında Amerikan ordusunda din subaylarının oynadığı önemli rolü inceleyen bir haberi kapağına taşıdı.

Orduda dinin ve inancın önemini Amerikan tarihinden ve Irak’ta savaşan askerlerin ağzından örneklerle anlatan dergi, manevî değerlere daha fazla önem verilmesini ve din subaylarının sayısının artırılmasını istedi.

Irak’ta bulunan askerlerin devriye görevine çıkmadan bir araya gelerek duâ ettiklerini açıklayan dergi, askerlerin psikolojik sorunlarını da duâ ve inançlarına sarılarak aştıklarını belirtti.

Amerikalı asker din adamlarının ordu içinde askerlerin dinî ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıkları çalışmalara değinilerek, din subaylarının sayısının artırılması istendi. Haberde, “Din adamları streste, çünkü sayıları az ve ihtiyaca cevap veremiyorlar” görüşüne yer verildi.

Newsweek haberinde, Amerikan ordusunda dinî inanç konusunda 2006 yılında (Military Times) yapılan bir araştırma sonucu da yer aldı. Araştırmaya göre askerlerin yüzde 80’i askeriyenin içinde dinlerini yaşamakta özgür olduklarını hissettiğini söylüyor.

Amerika’da askerî din görevlilerin geçmişi 250 yıl önceye dayanıyor. Orduda din subaylığı kurulması 1775’te Kongre tarafından kabul edilmişti. Orduda din subayları olarak Hıristiyan, Yahudi ve Müslüman din adamları görev yapıyor.

/ WASHINGTON

01.05.2007


 

Kör pilot, 21 bin km. uçtu

Kör bir İngiliz pilot, uçağıyla dünyanın yarısını dolaştı. Miles Hilton-Barber, küçük uçağıyla rekor kırma teşebbüsü çerçevesinde Avustralya’nın başşehri Sidney’deki havaalanına iniş yaptı.

Hilton-Barber, 7 Mart’ta Londra’dan hareket etti ve 21 bin kilometreden fazla bir yol kat etti. Pilot, gelişmekte olan ülkelerde körlükle mücadele için yardım toplamaya çalışıyor. Sidney’in Bankstown havaalanına iniş yapan 58 yaşındaki maceraperest pilot, “Bir hayalimi gerçekleştirdim. Bu seferi 4 senedir istiyordum” dedi.

Hilton-Barber’a gözleri gören bir yardımcı pilot eşlik ediyor. 25 senedir kör olan pilot, daha önce de Afrika ve Avrupa’nın en yüksek dağları Kilimanjaro ve Blanc dağlarına tırmanmış, arabayla saatte 200 kilometre sür’at yaparak körler arasında sürat rekoru kırmıştı.

/ SİDNEY

01.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004