Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Piyasalar tedirgin

Genelkurmay’dan yapılan açıklamanın da etkisiyle haftaya yüzde 8 gibi sert bir düşüşle başlayan borsanın ilk seansında yüzde 6.2’lik kayıp yaşandı. Dolar gün içinde 1,39 YTL’yi aştı; faiz 19.23’e yükseldi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin mahkemelik olması ve Genelkurmay’ın açıklamaları sonrası artan siyasi gerilim sebebiyle İMKB haftaya sert bir düşüşle başladı. İMKB haftaya yaklaşık 4 bin puanlık düşüşle başlarken, endekste en son 1 Mart 2007 Perşembe günü yüzde 4,45 kayıp yaşanmıştı.

Dolar 1,39 YTL seviyesini aşarken, borsa 44 bin puanın altına geriledi. Faiz yeniden yüzde 19 düzeyini aştı. Bankalararası piyasada dolar 1,3930 YTL’ye kadar çıkarken, Cuma kapanışına göre dolardaki artış yüzde 4.2’yi buldu. Dolar daha sonra düşüşe geçti ve 1,37 YTL’nin altına indi.

BORSADA YÜZDE 6.2’LİK DÜŞÜŞ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda sert düşüş yaşandı. Ulusal 100 Endeksi politik belirsizlik sebebiyle açılışta yüzde 8 düşüşle 43 bin 116’ya geriledi. Daha sonra hafif toparlanan endeks ilk seansın sonunda 2 bin 921 puanlık düşüşle 43 bin 940 puana indi. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 6.23 olarak gerçekleşti.

FAİZ YÜZDE 19’U AŞTI

Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 4 Şubat 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 19.23 düzeyinde bulunuyor. Cuma günü faiz yüzde 18.39 seviyesindeydi.

Uzmanlar: Erken seçim olacak

Süha Yaygın (Toronto Dominion Bank Trader): Yatırımcılar Türkiye’de olanı anlamaya çalışıyor. Şu an yapılan erken seçimin fiyatlanmasıdır. Eğer hükümetle Genelkurmay arasında gerginlik artmazsa sorun yok. Piyasanın asıl korkusu bir müdahale sonrasında AB yolundaki ilerlemenin durmasıdır.

Yarkın Cebeci (JPMorgan Türkiye Başekonomisti): Erken seçimin olması piyasa üzerindeki baskıyı hafifletecektir. Anayasa Mahkemesi süreci durdurmazsa da erken seçim senaryosu görüyoruz. Şu anda bir belirsizlik var; yargı kararını bekliyoruz. Bence erken seçim büyük olasılıkla olacak. Mevcut durum Merkez Bankası’nın faizleri düşürme politikasını erteleyecektir.

Ahmet Akarlı (Goldman Sachs Ekonomisti): Global ortamın gelişen piyasalar açısından destekleyici olması Türkiye için şans. O yüzden bir keskin hareketten sonra piyasanın bekleme moduna geçmesini bekliyorum. Merkez Bankası’nın yapabileceği şeyler sınırlıdır. MB’nin döviz piyasasına müdahalesi düşük bir ihtimal. Cuma günü ordunun yaptığı açıklama Türkiye için son derece olumsuz. Eğer AB’den tereddüt içeren sinyaller gelirse, Türkiye için zor bir döneme gelebilir. Bu ciddi risklerden biri. Artık erken seçim olmama ihtimali son derece düşük. Bir sürü belirsizlik var. Türkiye’de bir dönem kapandı. O da demokratik yoldan seçimle olacaktır. En rahatlatıcı unsur AK Parti’nin cumhurbaşkanlığı seçimini genel seçim sonrasına bırakması.

Mehmet Aşçıoğlu (TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı): Anayasa Mahkemesi’nin kararı çok önemli. Bu iki günü zayıf geçireceğiz. Erken seçim kararı satın alınması gereken karar olarak karşımıza çıkabilir.

Murat Salar (A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı): Anayasa Mahkemesi seçimle ilgili iptal kararı verirse, bu bir dalgalanma olarak kalabilir. Erken seçim olumlu bile algılanabilir.

/ İSTANBUL

01.05.2007


 

TOBB: İş dünyası bir krizi daha kaldıramaz

TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, “İş aleminin siyaset kaynaklı ekonomik bir krizi daha kaldıracak sabrı yoktur. Bundan sonraki süreçte yapılacak her türlü eylem ve söylemin demokratik ve anayasal çerçevede olması gerekmektedir” dedi.

Üzülmez, yazılı açıklamasında, iş alemi olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yakından takip ettiklerini ifade etti. Konunun taraflarına seslenen Üzülmez, şu uyarıda bulundu: “Avrupa Birliği’ne giriş sürecinin hızlandığı ve dünya ekonomilerine entegrasyonun arttığı ama aynı zamanda da terör olaylarının tırmandığı yani toplumumuzun her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu bu dönemde özellikle iş aleminin siyaset kaynaklı ekonomik bir krizi daha kaldıracak sabrı yoktur. . Bundan sonraki süreçte yapılacak her türlü eylem ve söylemin demokratik ve anayasal çerçevede olması gerekmektedir.”

EKONOMİK ÇIKAR GÖZETİLMELİ

2001 krizinin yıkıcı enkazının altından henüz kalkmaya başlayan ve yavaş yavaş kendisini toparlayan iş alemi olarak tarafları uyardıklarını kaydeden Üzülmez, “Bundan sonra alınacak her kararda ekonomik dolayısıyla toplumsal çıkarlarımız gözetilmeli ve oluşan istikrar ortamının devamının sağlanması gerekmektedir” diye konuştu.

Tüm kişi ve kuruluşların güven ortamına ve istikrara zarar verecek tutumlardan kaçınması gerektiğini, ülkenin bütün sorunlarının demokratik eksen ve siyasi çözümler çerçevesinde çözülmesi gerektiğini anlatan Üzülmez, şunları ifade etti: “İş alemi olarak; önümüzde bir demokrasi sınavı olarak duran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, ülkenin birlik ve beraberliğini bozmadan, ekonomik, toplumsal ve hatta psikolojik açıdan vatanımıza zarar vermeden anayasal çerçeve ve demokratik teamüller içerisinde gerçekleştirilmesini istemekteyiz.”

/ KONYA

01.05.2007


 

2006’da, 19.8 milyar dolar yabancı sermaye geldi

Türkiye’de 1999 yılında 4 bin 141 olan uluslararası sermayeli şirket sayısının 2006’da 14 bin 955’e ulaştığı bildirildi.

İzmit Ticaret Odası tarafından Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) verileri doğrultusunda hazırlanan Yabancı Sermaye Raporuna göre, Türkiye’ye gelen yabancı sermaye tutarı 2006 yılında 19 milyar 797 milyon dolara ulaştı. 1999 yılı itibariyle ülkedeki uluslararası sermayeli şirket sayısı 4 bin 141 iken bu rakam özellikle 2002’den itibaren itibaren hızla artarak 2006 yılında 14 bin 955’e yükseldi.

Doğrudan uluslararası yatırım girişlerinin sektörlere göre dağılımının da gösterildiği rapora göre, 2006 yılı itibariyle 7 milyar 2 milyon dolarlık yatırımla mali aracı kuruluşlarının faaliyetleri ilk sırada yer aldı. Bunu 6 milyar 303 milyon dolar ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri, 1 milyar 496 milyon dolarla toptan ve perakende ticaret ve 1 milyar 395 milyon dolarlık yatırımla da imalat sanayi izledi.

/ KOCAELİ

01.05.2007


 

Tüketiciye fiş alıp almadığı sorulacak

Maliye ekiplerine alışveriş karşılığında belge almayan tüketicileri de denetleme yetkisi verilirken, bu kapsamda yapılacak denetimlerde tüketiciye fiş alıp almadığı sorulacak.

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Dairesi Grup Müdür Vekili Çağlan Gencer, satıcıları denetleme yetkisine sahip olan memurlara, ‘’tüketicinin satın aldığı mallar ya da hizmetler için belge alıp almadığına ilişkin tespit yapma’’ konusunda da yetki verildiğini hatırlattı. Gencer, maliye ekiplerinin önümüzdeki günlerde mağazalara müşteri kılığında gireceğini ya da mağaza çıkışında tüketiciye alışveriş karşılığında belge alıp almadığını soracağını belirtti. Fiş ya da fatura almayan tüketiciye ekipler tarafından ‘’ceza ihbarnamesi’’ niteliğinde tespit tutanağı verileceğini ifade eden Gencer, ‘’Belgesini almayan tüketici, 30 gün içinde tespitin yapıldığı bölgedeki vergi dairesine giderek 27 YTL 80 YKr tutarında ceza ödeyecek’’ derken, vatandaşları fiş almaları konusunda uyardı.

/ İZMİR

01.05.2007


 

3 milyar YTL’lik teşvik belgesi verildi

Hazine Müsteşarlığı Mart ayında 328 adet yatırım teşvik belgesi verdi.

Hazine Müsteşarlığının dünkü Resmi Gazetede yayımlanan teşvik belgeleri tebliğine göre, Mart ayı içinde verilen yatırım teşvik belgeleriyle 3 milyar 17 milyon 861 bin 113 YTL’lik yatırım taahhüdünde bulunuldu. Bu yatırımlar tamamlandığında ise 11 bin 727 kişiye istihdam oluşturacak. Teşvik belgeli yatırımların sektörel dağılımında, ilk sırada 200 belgeli yatırım ile imalat sektörü yer aldı.

/ ANKARA

01.05.2007


 

İsrail, tavuk eti ithalat yasağını kaldırdı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İsrail’in Türkiye’de ilk kuş gribi vakası çıktığından bu yana Türkiye’den tavuk eti ve tavuk ürünleri ithalatını durdurduğunu hatırlatırken, ‘’gelinen noktada İsrail Türkiye’ye uyguladığı kuş gribi yasağını kaldırdı’’ dedi.

Tüzmen, konuya ilişkin son durumda İsrail’in, sadece Diyarbakır ve Batman illerinde üretilen tavuk ve tavuk ürünlerinde bu yasağın devam edeceğini bildirdi. Tüzmen, ‘’bu illerimiz dışında, tavuk ve tavuk ürünleri üreten firmalarımız, bundan sonra İsrail’e ihracat yapabilecekler’’ dedi.

Bu arada İsrail’in, Türkiye’den tavuk ve tavuk ürünlerine koyduğuna ithalat yasağının kaldırıldığına ilişkin resmi kararı, 29 Nisan günü Türk makamlarına ilettiği öğrenildi.

/ ANKARA

01.05.2007


 

Çiftçide kuraklık endişesi

Konya’nın merkez Selçuklu ilçesi Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, önceki günlerde Konya’ya düşen yağmurun mevzi şeklinde yağdığını, kuraklık endişelerinin devam ettiğini söyledi.

Yağmurun yoğun olarak kent merkezinin bulunduğu bölgeye düştüğünü belirten Çöklü, “Kırsaldaki hububat tarlaları, Nisan ayının sonuna rastlayan bu yağmurdan nasibini maalesef alamadı’’ dedi. Çiftçinin kuraklık endişesinin devam ettiğini kaydeden Çöklü, şunları söyledi:’’Su bekleyen ekinler darda, istediğimiz rahmeti alamadık. Hububat çiftçisinin yağmur beklentisi had safhada... Hafta sonu Selçuklu’da Çaldere ve Güvenç köylerinde 2 ayrı yağmur duasına çıktık. İstenen rahmet için dua etmekten başka çaremiz yok. Ayrıca, yeraltı suyu seviyesi hızla azalıyor. Mavi Tünel Projesi’nin kısa sürede hayata geçirilerek, en azından yeraltı suyu seviyesinin daha da aşağılara inmesi önlenmelidir.’’

/ KONYA

01.05.2007


 

Müteahhidlerimiz dünyayı inşa ediyor

Geçen yıl 25 ülkede 324 proje alan Türk inşaatçılarının yurt dışından alınan yıllık iş hacmi 12.7 milyar dolara ulaştı. Sektör, bu rakamı 2007’de 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından hazırlanan ‘’2006 Yılı İnşaat Sektörü’’ adlı sektöre yönelik raporundan derlenen bilgilere göre, Türk inşaat sektörü ise dünya inşaat sektörü içindeki payını yüzde 3’lere kadar çıkardı.

Türk müteahhitlerinin 1970 yılı sonrasındaki 35 yıllık sürede 63 ülkede 3 bin 600 projeyle gerçekleştirdikleri iç hacmi, 2006 yılında toplam 85 milyar dolara ulaştı. Yurt dışından alınan iş hacmi, 2002’de 1.5 milyar dolardan 2005’te 9.3 milyar dolara ve geçen yıl da 12.7 milyar dolara ulaştı. Sektör, 2006’da 25 ülkede 324 proje üstlenerek iş hacmini 12.7 milyar dolara çıkardı.

Yurt dışı müteahhitlikte 2007 yılı sonunu 15 milyar dolar olarak hedefleyen sektör, bunu gerçekleştirirse 1970’den bu yana yurt dışından aldığı toplam iş hacmini 100 milyar dolara ulaştırmış olacak. Öte yandan, dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhitlik firması arasında firma sayısı 20’ye ulaşan Türk inşaat sektörü, bu haliyle ABD ve Çin’den sonra üçüncü sıraya yükseldi.

/ KONYA

01.05.2007


 

Kapıkule YİD modeliyle yapılacak

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mıhlayanlar, Kapıkule Sınır Kapısının yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapımına bu yıl içinde başlanacağını belirtti.

Mıhlayanlar, Kapıkule Sınır Kapısının inşasıyla ilgili tüm çalışmaların tamamlandığını ve sıranın temel atmaya geldiğini söyledi. Kapıkule Sınır Kapısının yapımının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından üstlenildiğini bildiren Mıhlayanlar, inşaatın, Avrupa’nın değişik ülkelerinde çalışan Türk işçilerinin gelişlerinin de dikkate alınarak bu yıl içinde başlanacağını kaydetti.

/ EDİRNE

01.05.2007


 

Bilgi bankası için kollar sıvandı

Tüm Türkiye’yi kapsayan ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşı ilgilendiren bilgilerinin yer aldığı ‘’Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi’’ için kollar sıvandı.

Bir anlamda Türkiye’nin bilgi bankası olacak sistem için, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü alt yapı çalışmalarına başladı. Temeli taşınmaz mülkiyete dayanan sistemle, bütün kamu kurum ve kuruluşların kendi bilgileri ile vatandaşı ilgilendiren bilgilerinin bilgisayar ortamına aktaracak. Böylelikle vatandaş devlet dairelerinde dolaşmak yerine, istediği bilgiye internet ortamında “hızlı, doğru ve şeffaf” bir şekilde ulaşabilecek. Böylelikle zaman tasarrufu da sağlanacak. Bilginin istendiği kurumdan da anında hizmet sağlanabilecek ve devlet daireleri arasında bilgi iletişimi de kolaylaşacak.

/ ANKARA

01.05.2007


 

Türkiye ve AB ile ilgili ön yargılar giderilecek

Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK ile 7 AB üyesi ülkenin konfederasyonları, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecini tehlikeye düşürebilecek, gerek Türk gerekse AB vatandaşlarına ait önyargıların giderilmesini hedefleyen bir proje yürütecek.

2 yıl sürecek olan ‘’Sivil Toplum Diyaloğu-Ortak Çalışma Kültürü Vasıtasıyla AB ve Türkiye Çalışanlarının Bir araya Getirilmesi’’ adlı projeye, Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK’in yanı sıra, Fransa’dan dört, İtalya’dan üç, Belçika, Yunanistan, İsveç’ten ikişer, Yunanistan, Slovakya ve Almanya’dan birer sendika ile bazı uluslararası işçi örgütleri katılacak.

/ ANKARA

01.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004