Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Hz. Peygamber, gençlere güvende de örnekti

Peygamberimizin gençler ve çocuklarla muhatabiyetini anlatan Eğitimci-Yazar Murat Çiftkaya, “Hz. Peygamber Muhammed-ül emin olarak, en fazla güvenilen insan olarak gençlere de en fazla güvenen insandı” dedi.

Yeni Asya Vakfı tarafından düzenlenen “Peygamber (a.s.m.) Ahlâkı ve Gençlik” başlıklı konferansta konuşan Eğitimci-Yazar Murat Çiftkaya, Hz. Muhammed’in hayatının her safhasında gençlere verdiği önemin, onlara güveninin ne kadar büyük olduğunu örneklerle anlattı.

Milliyetçilik gibi dünyevî ideolojilerin menfi etkilerini gençler eliyle verdiğine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Murat Çiftkaya, dinlerin de gençler vasıtasıyla müsbet mesajlarını iletebileceğini, tesirlerini icra edebileceğini ifade etti. İslâmiyete belli bir tarz ile hizmet etmeye gayret eden insanların gençlerle ilgili ders alması gereken önemli hakikatler olduğunu söyleyen Çiftkaya, “Malûm bunda da bizim muallimimiz Hz. Peygamber. O Muallim-i Hakikî’nin en has talebesi olduğu için, Cenâb-ı Hakk’ın esmasına azamî mertebede mazhar olan zat olduğu için Rabbimizin bize muhatap oluşunun, bizi terbiye edişinin insan-insan ilişkisine yansımasının en güzel örneklerini o vermiştir” dedi.

BİZE ÖNEMLİ İPUÇLARI VAR

Yeni Asya Vakfı Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Hz. Peygamberin gençlerle ve çocuklarla muhatap oluşunun, bizim gençlerle ve çocuklarla nasıl muhatap olmamız gerektiğine dair çok önemli ipuçları taşıdığını belirten Çiftkaya, “Siyer okuyan herkes bilir ki Hz. Peygamber Mekke döneminde peygamberlikle, nübüvvetle şereflendirildiğinde ve örtüsünden sıyrılıp, kalkıp uyarmaya dâvet edildiğinde onun ilk ve en samimî takipçileri gençlerdi. Önce Hz. Hatice iman etti. Biliyorsunuz, ikinci kişi de Hz. Ali’dir. Şiîlere göre ilk erkektir, Sünnîlere göre ilk çocuktur Hz. Ali ve henüz 10-11 yaşlarındadır” şeklinde konuştu.

Hz. Ali’nin gençliğiyle beraber, Hz. Peygamberle ilgili hadiselerde oynadığı kilit roller dolayısıyla da ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Çiftkaya, “Hz Ali’nin, Hz. Peygamberin rahle-i tedrisinden geçmiş bir genç olarak aslında yine bize söyleyeceği çok şeyler var” dedi.

17 YAŞINDAKİ CESARETİYLE

1400 YILDIR YAŞIYOR

Peygamberimizin döneminde öne çıkan birçok genç olduğunu hatırlatan Çiftkaya, Erkam adlı sahabenin de bunlardan biri olduğunu ve Mekke kamuoyunun, ileri gelenlerinin en ağır baskılarla taciz ettiği Müslümanlara 17 yaşında bir genç olarak evini açtığını, Darül Erkam’ın da 1400 yıl yaşayıp bir sembol olarak bugünlere kadar geldiğini anlattı.

Hz. Mus’ab’ın 24-25 yaşlarında Medine’ye öğretmen olarak gönderildiğini, Zeyd bin Sabit’in 14 yaşında iken, Peygamberimizin diğer coğrafyalara göndereceği tebliğ mektuplarını yazabilmek için on yedi günde İbranice ve Süryanice öğrendiğini aktaran Çiftkaya, gençlerin nasıl hayra yönlendirilebileceğinin en güzel örneklerinin Hz. Peygamber tarafından verildiğinin altını çizdi.

ALTI ÇİZİLMESİ GEREKEN KELİME

Peygamberimizin gençlerle muhatabiyetinde ‘güven’ olgusunun dikkat çektiğine değinen Çiftkaya, “Bu saydığımız Mus’ablar, Hz Aliler, Hz Ayşeler bir kelimenin altını çizmemizi gerektiriyor, güven. Hz Peygamber Muhammedül emin olarak, en fazla güvenilen insan olarak gençlere de en fazla güvenen insan. Sorumluluklar veriyor. Hele hele Üsame, 18 yaşında bir mevali, yani başkasının himayesiyle ancak toplumda kendine yer bulabilen bir genç, en baba sahabelerin başında komutan oluyor. Yok mudur ondan daha ehliyetli olanlar? Allahü âlem vardır ama bir ders veriyor Hz. Peygamber, gençlere güvenildiği takdirde en güzel şekilde sorumluluklarını yapabilirler. Muhammedül eminin gençlere güvenmesi, sorumluluklar vermesi bence bize bugün için de önemli işaretler veriyor” şeklinde konuştu.

Rivayetlerde Hz. Peygamberin vahiy katiplerini gençlerden seçtiğinin belirtildiğini, Peygamberimizin müşriklerle yapılan savaşlarda, gençlerin öldürülmemesi yönünde emri bulunduğunu da konuşmasında aktaran Çiftkaya, Bediüzzaman Said Nursî’nin de hayatına bakıldığında etrafında hep gençler olduğunu vurguladı.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

01.05.2007


 

Mevlânâ’yı anlatacaklar

Mevlânâ Yılı faaliyetleri kapsamında Selçuk Üniversitesi tarafından “7’inci Uluslararası Dil, Yazın ve Deyiş Bilimi” konulu sempozyum düzenlenecek. Sempozyumda yurtiçi ve yurtdışından gelen bilim adamları, Mevlânâ’yı anlatacak.

Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Farsça olarak 173 bildiri ile Mevlânâ’nın hayatı ve dönemi tartışılacak.

2-5 Mayıs tarihleri arasında yapılacak sempozyumla Fransa, Belçika, Kanada, Tayvan, Azerbaycan, İran ve Gürcistan’dan gelecek olan bilim adamları Mevlânâ’yı tanıyacak ve tanıtacak. Sempozyum boyunca Mevlânâ ve dönemin izlenimlerini anlatan “Tek Nefeste Aşk” heykel, karma, resim ve seramik sergilerine de yer verilecek.

Sempozyumun “Mevlânâ Yılı” sebebiyle düzenlendiğini söyleyen S.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Abdullah Öztürk, Mevlânâ’nın daha geniş kitlelere tanıtımı için önemli olduğunu, bir organizasyona hazırlandıklarını dile getirdi. Doç. Dr. Öztürk, şöyle konuştu: “Üniversite olarak hoşgörüsü ve fikirleriyle dünyada ün salan Mevlânâ’yı daha geniş kitlelerin tanımasını istiyoruz. Onun fikirleri günümüzde hâlâ geçerliliğini koruyor. Sevgisi ve hoşgörüsüne ihtiyacımız var. Barış, kardeşlik ve hoşgörüyü ilke edinen Mevlânâ aracılığıyla dünyaya Konya’dan hoşgörü mesajı vermek istiyoruz. Sempozyuma birçok ülkeden konuşmacının katılması da Mevlânâ ve Konya’nın tanıtımı için ayrı bir önem taşıyor.”

/ KONYA

01.05.2007


 

Tahran Kitap Fuarı’na bin 500 yayın

Türkiye, Tahran Kitap Fuarı’nda yaklaşık bin 500 yayın ve materyal ile tanıtılacak. Orta Doğu’nun en büyük kitap fuarı olarak nitelendirilen ve yaklaşık 3 milyon kitapseverin ziyaret ettiği 20. Tahran Kitap Fuarı, 2-11 Mayıs tarihleri arasında açılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, fuara bakanlığın yanı sıra Türkiye’den Basın Yayın Birliği Derneği, Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ve Türkiye Yazarlar Birliği gibi meslek kuruluşları ile yayınevlerinden yetkililer katılacak.

Bakanlık standında, meslek kuruluşlarının yayınlarıyla birlikte yaklaşık bin 500 yayın ve tanıtıcı materyal sergilenecek.

Stantta Türk yayıncı ve telif ajansları, İranlı yayıncılar ile görüşmek ve Türk Edebiyatını Dünyaya Açma (TEDA) Projesini tanıtarak Türkçe’den Farsça’ya çeviri yapılmasını teşvik etmek amacıyla görüşmeler yapacak.

Ayrıca, stantta TEDA ve bakanlığın prestij kitaplarından oluşan sergi açılacak. Bakanlık yetkilileri, bu sergi ile Türkiye’nin kültürel birikimi ve değerlerini tanıtmayı ve iki ülkenin kültürel ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediklerini belirttiler.

01.05.2007


 

Tarihî surları konuşacaklar

Yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen tarihî kalelerin korunmasına yönelik yapılabilecek çalışmaları ele almak üzere İstanbul’da biraraya geldi.

Alanında etkin akademisyenler 6 gün boyunca kale surlarının bakımı ve restorasyonunu konuşacak. Ayrıca Ayvansaray ve Yedikule’deki surlara bir gezi düzenlenerek incelemelerde bulunulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “İstanbul Uluslararası Karasurları” sempozyumu Feshane’de başladı. 5 Mayıs’a kadar sürecek sempozyumda İstanbul, Halep ve Selanik’teki kale surlarında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulunulacak.

Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erdem, İstanbul’da tarihi yarımadanın korunmasına yönelik planlar yapıldığını, kentsel tasasım projelerinin oluşturulduğunu dile getirdi. İstanbul’un muhtelif alanlarında tarihi alanların korunmasına yönelik restorasyon çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü kaydeden Erdem, Haliç ve Sadabat Projeleri, bazı anıt camiler, Kıztaşı, Tekfur Sarayı, Anemas Sarayı gibi tarihi eserlerdeki çalışmaların bunlara örnek oluşturduğunu dile getirdi.

İstanbul surlarına yönelik taş işçiliği ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Erdem, Anemas Zindanları’nın röleve projesinin hazırlandığını söyledi.

01.05.2007


 

Mersin’de Türk Müziği Günleri

Mersin’de Türk müziğine destek amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan 1. Türk Müziği Günleri Festivali 1-5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, bugün başlayacak faaliyetin hızla gelişen Mersin açısından önemine değinerek kültür ve sanata yapılacak yatırımın kentin geleceğine sağlanan bir katkı olduğunu söyledi.

Özcan, “Büyükşehir Belediyesi olarak görevde olduğumuz 1999 yılından bu yana “Kültür ve Sanata evet” diyerek Şehir Tiyatrosu, Halk Dansları, Kent Orkestrası ve Belediye Konservatuarının güzel ürünlerini görmenin haklı gururuyla tüm Mersinlilere görevde olduğumuz sürece Mersini bir Kültür ve Sanat Kenti olarak tanıtmaya devam edeceğimiz sözünü bir kez daha tekrarlıyoruz” diye konuştu.

5 gün sürecek festivalde, Türk Film Müzikleri ve Tangolarımız, Taş Plak Dinletisi ve Slayt Gösterisi, Günümüz Bestekarları Konseri, Türk Sanat Müziği Ses Yarışması finali ve Klasik Türk Müziği konseri verilecek.

01.05.2007


 

37. Salihli Şiir İkindileri faaliyeti yapıldı

Her yıl bahar ve güz dönemlerinde yılda 2 kez gerçekleştirilen Salihli Şiir İkindileri etkinliğinin 37’ncisi olan “Bahar 2007” Salihli Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda yapıldı.

Salihli Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe, onur konuğu şair Ataol Behramoğlu’nun yanısıra Fergün Özelli, Nevzat Çelik, Namık Kuyumcu, Nedime Köşgeroğlu, Yücelay Sal ve Atilla Er’in de aralarında bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda şair katıldı.

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü ve Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay’ın da katıldığı faaliyette, açılış konuşmalarının ardından şairler şiirlerini okudu.

Faaliyetin özel bölümünde geçen yıl 13 Kasım’da hayatını yitiren Salihlili şairlerden Haşim Kanar anıldı. Atilla Er, gerçekleştirdiği sunumda Kanar’ın şiirlerinden örnekler sundu.

Müzisyenler Levent Akpınar ve Cem Şengül’ün bağlama ve gitarla seslendirdikleri türkülerle renk kattığı faaliyetin son bölümünde ise 37. Salihli Şiir İkindileri’nin onur konuğu Ataol Berhamoğlu sahne aldı.

Katılımcılara şiirlerinden bir seçki sunan Behramoğlu, faaliyet kapsamında verilen Dionisos ödülüne de 2. kez lâyık görüldü.

Behramoğlu’na ödülü, CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü ve Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay tarafından verildi.

01.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004