Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Olmert hükümeti çatırdıyor

İsrail’de, geçen yıl Hizbullah’la yapılan savaşın aksaklıklarını belirlemek üzere kurulan komisyonun ilk raporunu açıklamasının ardından, İşçi Partili devlet bakanı Eitan Cabel istifasını sundu. İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından atanan komisyonun hazırladığı Winograd raporunda, özellikle Başbakan Olmert, Savunma Bakanı Amir Peretz ve eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’a yönelik suçlamalar yer alıyor.

İstifasını açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyen Cabel, “Hükümette bakan olarak kalamam” dedi.

Savaşın başarısızlıklarının sorumluluğunun Olmert’te olduğunu söyleyen Cabel, Başbakan’a da istifa çağrısında bulundu ve halkın Olmert’e karşı güvenini kaybettiğini belirtti. Aynı zamanda İşçi Partisi’nin Genel Sekreteri olan Eitan Cabel, istifasını diğer bakanların da izleyeceğini umduğunu söyledi.

Rapor açıklandıktan sonra Kanal 2 televizyonunca yapılan kamuoyu yoklaması, İsraillilerin yüzde 65’inin Olmert’in görevinden ayrılması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 14’ü ise Olmert’in görevinde kalmasından yana olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Amir Peretz’in istifasını isteyen İsraillilerin oranı ise yüzde 75. Bakanın kalmasını isteyenlerin oranı yüzde 10 olarak açıklandı. Olmert’in istifa etmesi halinde seçime gidilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 53 olarak belirlendi. Katılımcıların yüzde 23’ü yeni hükümetin seçim yapılmadan kurulması görüşünde. Mevcut hükümetin görevde kalmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 11.

Yeni başbakanın kim olabileceği sorusuna verilen cevaplarda, Likud lideri Binyamin Netanyahu yüzde 26 ile en geniş desteği buldu. Dışişleri Bakanı Tzipi Livni yüzde 9, İşçi Partisi’nin lider adaylarından Ehud Barak yüzde 6 ve Ami Ayalon yüzde 5 oranında oy alırken, Başbakan Yardımcısı Şimon Peres’e yüzde 4 oranında destek geldi. Aşırı sağ partilerden, koalisyon ortağı Avigdor Lieberman’a yüzde 3 oranında oy çıktığı kamuoyu yoklamasında, Amir Peretz yüzde 1 destek gördü. Mevcut Başbakan Ehud Olmert ise yüzde 0 oy aldı.

Cabel’in bakanlıktan ayrılması nedeniyle endişelenen Başbakan Olmert ise koalisyon ortaklarıyla hükümeti bir arada tutmak için görüşmeler yapıyor.

Olmert, dün Şas partisi Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu Yişai, Yisrael Beyteinu (İsrail Evimiz) partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman’ın yanı sıra Emekliler partisi başkanı Rafi Eitan ile görüşmeler yapacak.

/ KUDÜS

02.05.2007


 

Halilzad BM’yi Irak’a çağırdı

ABD’nin yeni BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, BM’nin Irak’ta daha fazla rol oynayabileceğini söyledi.

Halilzad, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a güven mektubunu sunduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, BM’yi daha etkili bir kurum haline getirmek için Genel Sekreter ile birlikte çalışmak istediğini belirtti.

Halilzad, gazetecilerin Irak ile ilgili soruları üzerine, Irak ile ilgili önemli bir toplantının 3 Mayıs’ta Mısır’da yapılacağını belirterek, İran’ın da bu toplantıya katılacağını açıklamasının kendisini şaşırtmadığını söyledi. Irak’taki durumu etkileyen güçlerin kendi aralarında bir anlaşmaya varmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Halilzad, bu kapsamda İran’ın Irak’taki hükümetin desteklenmesi açısından önemli bir rol oynayabileceğini dile getirdi.

Irak’taki eski ABD büyükelçisi Halilzad, BM’nin Irak’taki rolünü artırabileceğine inandığını da belirterek, özellikle Irak’ın yeniden yapılanmasına yönelik programın uygulanmasında Irak’ın BM’nin desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

02.05.2007


 

ABD’nin kara Nisan’ı

Irak hükümetinin açıkladığı verilere göre, ülkede şiddet nedeniyle geçen ay ölen sivillerin sayısı bir önceki aya göre yüzde 20 azaldı ve Nisan ayında hayatını kaybedenlerin sayısı 1506’yı buldu.

İçişleri, savunma ve sağlık bakanlıklarının verilerine göre, Nisan ayında 130 Irak polisi ve 63 Irak askeri öldürüldü.

Öldürülen Amerikan askeri sayısının 104’ü bulduğu Nisan ayı, ABD’nin 2003’te başlayan işgalinden bu yana en fazla asker kaybettiği aylardan biri oldu. Hükümet verilerine göre, Irak’ta Mart ayında 1861, Şubatta da 1645 sivil öldürülmüştü.

Bu arada, ABD’nin Şubat ayında Irak güçleriyle Bağdat ve çevresinde direnişi bastırmak ve mezhep çatışmalarını durdurmak amacıyla başlattığı büyük güvenlik operasyonu çerçevesinde yaklaşık 3 bin militanın gözaltına alındığı bildirildi. BM’nin geçen hafta yayımladığı insan hakları raporunda, ABD’nin yeni Bağdat güvenlik planının uygulanmaya başlamasından sonra bölgede mezhep ayrılığına dayalı şiddetin azalmadığı, şiddetin çok sayıda sivilin canını almaya devam ettiği kaydedilmişti.

/ BAĞDAT

02.05.2007


 

PKK ahtapotunun merkezüssü Kuzey Irak

ABD Dışişleri Bakanlığının 2006 yılı terörizm raporunda PKK, terörist örgütler listesinde yer almayı sürdürürken, örgütün faaliyetlerini kuzey Irak’tan organize ettiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığının terör raporunda PKK’nın, Kıbrıs adasının bütününde de varlığını sürdürdüğü ve adayı hem geçiş noktası hem de para toplama merkezi olarak kullandığı belirtildi. Raporda, teröristlerin barındığı bölgeler sayılırken, kuzey Irak’taki PKK varlığına da yer verildi.

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin, ulusal güvenlikten sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El-Veyli’yi, PKK ile ilgili meselelerden sorumlu koordinatör olarak atadığı belirtilirken, bu atamanın, Irak hükümetinin, terörist örgütler için güvenli bir barınak olmayı istememesini gösterdiği belirtildi. ABD raporunun Türkiye kısmında ise 40 yıldan fazla zamandır yerel ve uluslar arası terörist grupların, Türkler, yabancılar ve zaman zaman ABD hükümet üyelerini hedef aldığı belirtilirken, bu gruplar ‘’ayrılıkçı Kürtler, Marksist-Leninist, radikal İslâmcı ve Çeçen yanlısı gruplar’’ olarak sayıldı. PKK saldırılarının önemli ölçüde arttığı ve 2006 yılında 600 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ekim ayında PKK’nın ‘’tek taraflı ateşkes’’ ilân ettiği ve saldırılarının yoğunluğunu azalttığı, ancak ‘’Türk güvenlik güçlerinin terörizm karşıtı operasyonlarına cevap olarak’’ saldırılarına devam ettiği ifadeleri yer aldı. Raporun açıklanmasının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığının terörizmle mücadele koordinatörü Frank Urbancic tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.

Bu toplantıda bir soru üzerine Urbancic, ‘’Bildiğiniz gibi ABD, PKK’ya karşı aktif olarak çalışıyor. Emekli Orgeneral Joe Ralston, Türkler, ABD ve Irak hükümetiyle üçlü bir mekanizmada çalışıyor. Ben, Batı Avrupa bölümüne bakıyorum. Batı Avrupalı müttefiklerimizle çalıştıkça giderek şunu daha iyi görüyoruz ki, PKK ahtapot gibi. Bir başı var, aslında, pek çok Batı Avrupa ülkesinde pek çok başı var ve diğer uzuvları bütün Batı Avrupa’ya yayılıyor, hatta Doğu Avrupa’ya kadar gidiyor’’ dedi.

/ WASHINGTON

02.05.2007


 

Rice’dan sert diyalog

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, daha önce ABD tarafından görüşülmesi tabu olarak görülen İran ve Suriye’yle Irak konusunda “sert” görüşmeler yapmaya hazırlanıyor.

Rice’ın, Irak’ın güvenliği konusunda perşembe ve cuma günleri Mısır’ın Şarm El Şeyh bölgesinde yapılacak uluslararası konferans sırasında Bush yönetiminin İran ve Suriye’yle görüşmeme politikasından kopması bekleniyor. Amerikalı yetkililer, ısrarla ne kabul ne de reddettikleri muhtemel görüşmenin sadece Irak’la ilgili olacağını, başka konuları içermeyeceğini vurguluyorlar.

/ WASHINGTON

02.05.2007


 

Zerkavi’nin halefi de öldürüldü

El Kaide terör örgütünün Irak’taki uzantısının lideri Ebu Eyyüb El Masri’nin, militanlar arasında çıkan çatışmada öldürüldüğü kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, El Masri’nin başşehir Bağdat’ın kuzeyinde dün militanlar arasında çıkan iç çatışmada öldürüldüğünü bildirdi. Tuğgeneral Abdül Kerim Halef, Reuters’a yaptığı açıklamada, El Masri’nin bugün öldürüldüğüne dair ellerinde kesin istihbarat bilgilerinin olduğunu söyledi.

/ BAĞDAT

02.05.2007


 

Irak’ta herşey yağmalanıyor

Irak’taki yeniden yapılandırma çalışmalarında yolsuzluklar, yağmalama ve şiddet olayları sebebiyle ilerleme sağlanamıyor.

Amerikan Kongresi’nin görevlendirdiği Irak’ta yeniden yapılandırma faaliyetlerini denetleyen kurum, aralarında uluslar arası Bağdat Havaalanı, bir hastahane ve kışlanın da yer aldığı 8 projeyi inceledi. İnceleme sonucu, bu projelerin 6’sının başarısızlıkla sonuçlandığı anlaşıldı.

Kurumun raporuna göre, bakanlıklardaki yolsuzluklar her yıl 5 milyar dolara mal oluyor. Hatalı tesisat ve yağma olayları da durumu daha da kötüleştiriyor.

Rapora göre, saldırılar da büyük zarara yol açıyor. Kritik önemdeki elektrik, su ve petrol tesisleri her hafta en az bir saldırıya hedef oluyor.

Hasarı onarmak üzere tesislere gönderilen ekipler de hayatî tehlikeyle karşı karşıya kalıyor.

Irak’ın yeniden yapılandırmasına şu ana kadar 400 milyar dolar harcandı.

/ WASHINGTON

02.05.2007


 

Nuri el Maliki’nin konutuna havan topu

Irak’ın başşehri Bağdat’ta, güvenli alan Yeşil Bölge’ye dün de havan topu saldırısı düzenlendiği ve başbakanlık makamının 100 metre yakınına bir top mermisinin düştüğü bildirildi.

Adı açıklanmayan Iraklı bir yetkili, Başbakan Nuri El Maliki’nin makamı civarına 6 havan topu isabet ettiğini, en yakına düşenin binaya 100 metre mesafede olduğunu belirtti. Yerel saatle 10.00’da (TSİ 09.00) meydana gelen saldırıda can kaybı olmadığı kaydedildi. Irak’taki Amerikan ordusunun sözcüsü Yarbay Christopher Graver ise Yeşil Bölge’ye önceki gece düzenlenen havan topu saldırısında can kaybı ya da maddî hasar meydana gelmediğini, dünkü saldırının araştırıldığını söyledi. Bağdat’taki Yeşil Bölge, hükümet kuruluşlarıyla yabancı elçiliklerin yer aldığı, ABD askerlerinin kontrolünde ve yoğun güvenlik tedbirleri altında bulunuyor.

/ BAĞDAT

02.05.2007


 

Almanya’da içkili partilere yasak

Almanya’da özellikle gençlerin arasında yapılan içki partileri siyasetçileri harekete geçirdi. Hıristiyan Birlik Partisi’nden içişleri bakanları gençlerin sabit ücret karşılığında barlar tarafından sunulan sınırsız içki tüketebileceği “Flatrate partilerine” yasak getirmek istiyor.

Bremen’de katıldığı konferans sonucunda “Flatrate partilerine yasak getirme konusunda birlik sağlanmış durumda” diyen Bremen İçişleri Senatörü Thomas Röwekamp, Almanya’nın en küçük eyaleti olan Bremen’de bu uygulamanın gastronomi yasası üzerinden yürütmeyi hedeflediklerini belirtti. Mart ayının sonunda 16 yaşındaki öğrencinin aşırı alkol tüketiminden kaynaklanan vefatı, Almanya genelinde alkol yasağı tartışmalarına sebep olmuştu.

/ FRANKFURT

02.05.2007


 

Çinlilerin cami isteğine red

Malezya’da Çin toplumunun kendi camilerini inşa etmeleri yönünde talepleri ülkedeki Müslümanlar arasında ayırımcılığa sebep olabileceği gerekçesiyle reddedildi.

Malezya’da yayınlanan New Straits Times gazetesinde yer alan habere göre, Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi’nin dinî konularda danışmanı Abdülhamid Osman, hükümete bu tür talepleri geri çevirmeleri çağrısında bulundu. Osman, ülkede bütün Müslümanlar için yeterli sayıda cami bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Eğer yetkililer buna izin verirse, ülkedeki Müslümanlar arasında uyuşmazlık ve ayırımcılık ortaya çıkar.” Öte yandan ülkede yaşayan Müslüman 60 bin Çinli’nin çoğunun ikamet ettiği Selangor eyaletinde bulunan Malezyalı Çin Müslüman Toplumu Başkanı Danyal Hakim Boey, Çin mimarisiyle bir cami inşa etmenin yetkililer tarafından yanlış anlaşıldığını belirtti.

/ KUALA LUMPUR

02.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004