Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Paris’te Osmanlı fermanları

Türkiye’nin Paris Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nde açılan Osmanlı el yazması arşivleri sergisinde yeralan el yazması fermanlar, tarihe ışık tutuyor.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği Paris Şubesi, Osmanlı el yazması arşivlerinin sergilendiği bir faaliyet düzenledi. Serginin, Paris Kültür ve Tanıtma Ofisi karşısında birkaç gün önce sözde Ermeni soykırımı iddiasıyla Osmanlı İmparatorluğu’na “katil ve soykırımcı” iddiasında bulunan Ermeni Diasporası tarafından açılan sergiden hemen sonra düzenlenmesi dikkat çekti. Sergide yeralan bir fermanda, Ermeni komite reisleri A. Amadonu, Liyon Hıraçya, K. Mıhitarof, A. Kirkoryaniç, K. Milenyan, Y. Masisyan ve Ş. Kananyan tarafından kaleme alınarak Osmanlı Sarayı’na gönderilen 1898 tarihli mektupta, yaptıklarından pişman oldukları ifade ediliyor. Söz konusu metinde “Bizler Ermeni milleti olarak, Osmanlı padişahlarının diğer tebaaya olduğu gibi Ermenilere de pek çok lütuf ve ihsanda bulunduklarına şahidiz. Zaten İslâm ve Ermeni milletleri arasında eskiden beri dostluk münasebetleri mevcuttur. Bazı bozguncuların yalan sözlerine rağmen biz Osmanlı devletinin hizmetinde sadıkane çalışmaktan geri durmayacağız. Zira Osmanlı uyruğunda olmak, bizim için bir iftihar vesilesidir” cümleleri yeralıyor.

Öte yandan 2. Abdülhamit tarafından Ermenilere gösterilen hoşgörünün bir örneği, Muş’un Akçasırt Köyünden evlerini yakarak dağa çıkan 13 Ermeni kökenlinin pişmanlıkları dolayısıyla 2. Abdülhamit tarafından affedilerek iskân edildiğini gösteren fermanı sergide görmek mümkün.

Türkiye’nin Kültür ve Tanıtma Müşaviri Serpil Varol ve UETD Fransa Şubesi Başkanı Ahmet Ogras açılışı gerçekleştirilen sergiye Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Osman Korutürk ile Başkonsolos Aydın Sezgin, Elçilik Müsteşarı İnan Özyıldız, Paris Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Ö. Faruk Harman, Eğitim Müşaviri Hasan Servili, Çalışma Müşaviri Ali Sandal, Basın Müşaviri Derya Tutumel, Ticaret Başmüşaviri Tarık Tunalı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda dâvetli katıldı. UETD Başkanı Ahmet Oğraş’ın yaptığı kısa bir konuşmayla serginin açılış amacını anlatıp, davette hazır bulunan Büyükelçi Osman Korutürk’ü derneğin altın defterini imzalaması için kürsüye dâvet etti. Deftere günün önemini yazan Büyükelçi Korütürk’e çiçek takdim edildi. El yazması fermanları Dernek Başkanı Ahmet Oğraş ve Din hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Ömer Faruk Harman ile birlikte inceleyen Büyükelçi Korutürk, sergilenen 31 el yazması fermanın hepsinin ayrı bir anlam taşıdığını söyledi. Yaklaşık 600 yıl, 3 kıt’ada çeşitli milletlerden insanları barış içinde bir arada tutan Osmanlı’nın hoşgörü ve adaletinin belgelere yansıyan örnekleri olan eserler, orijinal Osmanlıca el yazımları ve günümüz Türkçe’sine çevrilmiş halleri ile sergileniyor.

02.05.2007


 

Seyyar Kitap Anadolu yolculuğunda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin “Okuyan Bir Toplum” oluşturmak amacıyla başlattığı “Seyyar Kitap Projesi” İstanbullulardan sonra şimdi de Anadolu yollarında…

Proje kapsamındaki kitaplar TCDD ile yapılan protokol sonrası Haydarpaşa Garı’ndan Anadolu yolculuğuna uğurlandı. Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, TCDD İstanbul Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, Anadolu’nun dört bir yanından telekonferansla katılan Bölge Müdür ve Müdür Yardımcıları ile birlikte imzalanan protokol antlaşması sonucu 5000 adet Seyyar Kitap iki ayda bir olmak üzere Aralık ayı sonuna kadar Anadolu yollarında dolaşıyor olacak.

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan konu ile ilgili yaptığı konuşmada Kültür A.Ş.’nin işleyişinden kısaca bahsetti ve Kültür A.Ş.’nin yayıncılık adına yaptığı projelerin en önemlilerinden birisi olan Seyyar Kitap Projesi’ne ve bu projenin çıkış sebebine kısaca değindi. Dünyadaki okuma oranının yüksekliğine karşın Türkiye’de bu oranın binde bir gibi çok düşük seviyelerde gezdiğinden bahseden Bayhan, okuma oranındaki bu düşüklük için öne sürülen mazeretleri sıraladı ve param yok kitap alamıyorum, vaktim yok okuyamıyorum, kitap çok seçemiyorum şeklinde öne sürülen bu mazeretleri ortadan kaldırıp okuma oranını daha yukarılara çekmek adına Seyyar Kitap Projesi’ni başlattıklarını belirtti.

İstanbullulardan yoğun talep gören proje Anadolu’ya doğru yol aldı. İlk olarak İstanbul – Ankara hattında yürürlüğe giren ve bu hat üzerindeki yolculara dağıtılacak olan Seyyar Kitaplar, Kültür A.Ş. ve TCDD işbirliği ile demiryolu ağının geçtiği tüm il ve ilçeleri kapsayacak şekilde insanlara ulaştırılacak.

02.05.2007


 

Mehmet Elbi 4. sergisini açtı

Konya’nın Seydişehir ilçesinde hat san’atçısı Mehmet Elbi, 4. kişisel sergisini açtı. Halk eğitim salonunda düzenlenen serginin açılışına Belediye Başkanı İbrahim Halıcı ve çok sayıda davetli katıldı.

Hattat Mehmet Elbi, hat san’atına abisinden gördüğü teşvik ile başladığını dile getirdi. 1980 senesinde amatör olarak başladığı hat san’atını, 28 yıldır yakma tekniği ve plastik boya ile icra ettiğini söyledi. Her ebada tablolar yaptığını, bugüne kadar çok sayıda eseri bulunduğunu belirten San’atçı son sergisinde 35 eserinin sergilendiğini söyledi.

Hat san’atçısı Mehmet Elbi, Osmanlı san’atı olarak bilinen hattın günümüzde giderek ilgi gördüğünün altını çizerek şunları söyledi: “Çok sevdiğimiz hat san’atını 1980 yılında ağabeyimden gördüm. Onun teşvikiyle başladım, amatör olarak sürdürdüm. Daha sonra çeşitli sergilerde sanatçılarla tanıştım, tecrübelerinden yararlandım. İl il ilçe ilçe gezdim ve san’atımı geliştirdim. Osmanlı, Selçuklu figürlerini, desenleri tahtaya işledim. 28 yıldır devam ediyorum. Maddî bir gelir beklemiyorum, yeni nesile bir şeyler bırakabilmek gayretindeyim. Hat öğrenmek kolay değil ama bir başlanırsa insan keyif ve huzur buluyor. Seydişehir’de benden başka san’atçı yok. Bu san’atın yaygınlaşması için gerekli çalışmaların yapılması gerekir.”

02.05.2007


 

Dil Bayramında Türkçe konuşun ikazı

Karaman Valiliğinin 730. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre etkinlikleri kapsamında özel olarak yaptırdığı radyo cihazları, açmak için düğmesine basıldığında dinleyiciyi Türkçe konuşulması konusunda uyarıyor.

Vali Fatih Şahin, 730. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri’nin 1-14 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını bildirdi.

Karaman olarak bütün hazırlıkları tamamladıklarını ve faaliyetlerin dolu dolu geçeceğini belirten Şahin, Karaman’ın kuruluşunun 4500. yılı kutlamalarını da başlattıkları için bu yıl faaliyetlerin daha çok önem kazandığını söyledi. Faaliyetler kapsamında bu yıl valilik olarak farklı bir ürün hazırlattıklarını bildiren Şahin, şöyle konuştu: ‘’Promosyon olarak hazırlattığımız radyo, her açıldığında Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanından esinlenen bir söylemle, ‘Bundan böyle evde, okulda, basında, yayında, bilişimde, sanatta, işte ve her yerde güzel Türkçe kullanalım. Sözümüz özümüzdür. Türk Dili Bayramı ve Yunus Emre’yi anma faaliyetleri 1-14 Mayıs tarihlerinde Karaman’da. Karaman 4500 yaşında’ diyor. Daha sonra ayarlanan frekanstan normal yayınlar dinlenebiliyor. Hoş bir çalışma oldu.’’

02.05.2007


 

Eğitim-Bir-Sen’den kitap kampanyası

Eğitim-Bir-Sen, “81 İlde, 81 Okula, 81 Kütüphane, Kitapsız Çocuk, Kütüphanesiz Okul Kalmasın” kampanyası başlatıyor. Faaliyet kapsamında ilk önce 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılı sonuna kadar kitap toplama kampanyası yapılacak.

Kitaplar her ilde şube başkanlıklarında toplanıp tasnif edilecek. 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılı başından itibaren belirlenen okullarda kütüphaneler kurulacak. Kütüphane kurulacak okullar belirlenirken imkânı olmayan, kalkınmada öncelikli bölgelerden seçilmesine özen gösterilecek. Kitap toplarken ve kütüphane oluşturulurken toplumsal kesimlerin ve kurumların desteği sağlanacak.

02.05.2007


 

Demokrat Hukukçular’dan panel

Demokrat Hukukçular Derneği, “Tartışma Toplantıları Dizisi” çerçevesinde, “Bir Arada Yaşama Arzusu – Önündeki Engeller” başlıklı bir panel düzenliyor.

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ve Doç. Dr. Ahmet Yıldız’ın konuşmacı olarak katılacağı paneli Av. Mehmet Ali Arslan yönetecek. 5 Mayıs Cumartesi günü Saat 14:00’te yapalacak panel İlci Otel GMK Bulvarı No: 135 Maltepe/Ankara adresinde düzenlenecek.

02.05.2007


 

Ayasofya sanal ortamda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Web portalı üzerinden sanal gezinti bölümünü hizmete açarak kültür varlıklarının internet ortamında ziyaret edilmesine imkân tanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, www.kulturturizm.gov.tr adresinden ulaşılacak olan sanal gezinti bölümünde Ayasofya’nın da tüm bilgisayar alt yapılarında seyredilebilmesini sağlamak amacıyla 360 derece panaroma çekimleri yapılarak bakanlık web sitesi üzerinden ziyaretçilerin kullanımına açıldı. Sanal gezinti bölümünde müzeler, saraylar, camiler, kiliseler, manastırlar ve bazı özel mekânların görüntüleri internet imkânına sahip herkese gezme fırsatı sunuyor.

/ ANKARA

02.05.2007


 

Başka Safranbolu yok

Karabük’ün Safranbolu İlçe Kaymakamı İzzettin Küçük, ‘’Korumacılık, tanıtım ve turizm konusunda mesafeler kat etmek zorundayız, çünkü başka Safranbolu yok’’ dedi.

Küçük, ilçede turizmin gelişmesinde tanıtıma daha fazla önem vereceklerini, bunu el birliğiyle sağlayacaklarını söyledi.

Festivaller, fuarlar, resim sergileri, televizyon programları ve reklâmın, ilçenin daha iyi tanıtılmasında bir bütünün parçaları olduğunu ifade eden Küçük, ‘’Bu çabalar sonucunda turist sayısı arttıkça, yöre insanımız bunun bir sektör olduğuna, para kazanabileceğine ve dönüşüm yapabileceğine inanacaktır. Korumacılık, tanıtım ve turizm konusunda mesafeler kat etmek zorundayız, çünkü başka Safranbolu yok’’ diye konuştu.

/ SAFRANBOLU

02.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004