Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Piyasalardan seçime olumlu tepki

Hükümetin bir kaç günlük krizin ardından erken seçim yapılacağını açıklaması en çok piyasaları sevindirdi. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, belirsizliklerin ekonomiye olumsuz etkileyebileceğini ısrarla ifade ettiklerini, bu anlamda da erken seçim kararının sevindirici olduğunu kaydetti.

Küçük, ‘’10. Avrasya Ekonomi Zirvesi’’ sırasında gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı ve erken seçime ilişkin sorularını cevaplarken, demokratik teamüller çerçevesinde elde edilen ekonomik ve siyasi kazanımları korumak adına seçime gidilmesinin en doğru yol olduğunu söyledi.

Buna ilişkin kararın en kısa sürede alınmasının ve erken seçimin en kısa sürede gerçekleşeceğinin ifade edilmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Küçük, ‘’Israrla ifade ediyoruz. Belirsizlikler ekonomiye olumsuz etkileyebilir. O anlamda bu karar sevindiricidir’’ dedi.

Küçük, bu kararın, toplumda oluşan gerilimin giderilmesi ve toplumun rahatlatılması açısından da önemli olduğunu vurgulayarak, ‘’Neticede gönül arzu ederdi ki hükümet bu kararı Anayasa Mahkemesi kararından önce alabilseydi. Belki daha da anlamlı olurdu. Ama geldiğimiz noktada da Türkiye’nin elde ettiği siyasi ve ekonomik istikrarın korunması adına çok önemli bir çıkış yolu olarak görüyoruz’’ diye konuştu.

“HİÇ KİMSE GERGİNLİĞE SEBEBİYET VERMEMELİ’’

İş dünyasının hükümeti yeteri kadar eleştirmediği yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine de Küçük, İSO olarak sürekli yapısal reformların, makro reformların gerçekleştirilmesi anlamında geçtiğimiz yılların iyi değerlerlendirilmediğini ve iki seçimin yaşanacağı 2007 yılında da bu anlamda önemli adımlar atılacağını düşünmediklerini ifade ettiklerini aktararak, bu konuda her zaman eleştirilerini dile getirdiklerini vurguladı.

/ İSTANBUL

03.05.2007


 

Piyasalar erken seçim ihtimaliyle yükseldi

İMKB Bileşik Endeksi, iki günlük düşüşün ardından erken seçim ihtimalinin güçlenmesiyle tekrar çıkışa geçti.

Anayasa Mahkemesinin Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu 367 gerektiği için iptal etmesiyle Türkiye’de erken seçim sürecinin başlamış göründüğünü savunan piyasa uzmanları, dolar ve faiz düşerken, piyasada belirsizliğin şu an için ortadan kalkmasıyla yüksek bir açılış gerçekleştiğini belirtiyor. Bundan sonra erken seçim süreci sonucu ortaya çıkacak tablonun önemli olacağını öne süren uzmanlar, piyasanın bu yönde kısa vadede olumlu tepki verse de orta vadede seçimden çıkacak sonuç belirsiz olduğundan, satışların gelebileceğine işaret ediyor.

/ İSTANBUL

03.05.2007


 

Babacan: Enflasyon düşüş trendine geçecek

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ortak kanaatin Nisan ayıyla beraber enflasyonda artık bir düşüş trendinin başlayacağı yönünde olduğunu vurgularken, buna paralel, bir süredir enflasyonda yaşanan artışın aşağı doğru inmesini beklediğini bildirdi.

Babacan, CNBC-e Business Dergisine verdiği demeçte, enflasyonla ilgili rahatlama marjı olmadığını, enflasyonla mücadelede her kurumun kendini biraz sıkışmış hissedeceğini ifade ederken, şöyle dedi:

‘’(Enflasyon düşmeli) kaygısını herkes içinde duymalı ki bu mücadelede başarılı olalım. Hedefi değiştirmeyerek bunu yapacağımız mesajını verdik Enflasyon derdinden ebediyen kurtulmak için tarihi bir fırsat var.

Fırsat kaçtı mı bir daha 10 yıl bu ortamı yakalayamayabiliriz. O yüzden enflasyonla mücadelede en ufak bir gevşekliğe izin vermeyeceğiz’’ dedi.

Bu arada öncü göstergelerin, yılın tamamında yüzde 5’lik bir büyüme hedefinin taban teşkil ettiğini gösterdiğini bildiren Babacan, yüzde 5’in hedef olduğunu ama yukarı doğru (büyüme) ihtimalinin güçlü olduğunu belirtti.

/ ANKARA

03.05.2007


 

Cumhurbaşkanlığı tartışmaları istikrarı bozuyor

Türkiye’nin gündemini meşgul etmeye devam eden Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin oluşturduğu gerilim ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor. Cumhurbaşkanlığı tartışmaları sebebiyle borsa ve dövizde yaşanan hareketlilik Güneydoğu’daki iş dünyasını da tedirgin etti.

İşadamları, TÜSİAD’ın erken seçim çağrısına ise, “Zaten genel seçimlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yapılacağı planlanıyordu. Ama erken de yapılsa önemli bir sorunun olacağını düşünmüyoruz. Biz şu anda ekonominin zarar görmemesi için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan gerilimin bir an önce sona ermesini istiyoruz” dediler.

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin artık bir gerilimden uzak, demokratik bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Kudbettin Arzu, “Ancak maalesef yine gerilime çekildi. Son gelişmeleri, işadamları olarak doğru bulmuyoruz. Ama önemli bir sıkıntının olacağını da düşünmüyoruz. TBMM’nin kararına da saygı duyulması lazım. TÜSİAD’ın erken seçime gidilmesi konusunda bir açıklaması oldu. Zaten normal seçimlerin yapılacağı tarih, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra olacaktı. Bu izlenim vardı. Ama erken seçim de olabilir. Türkiye ekonomisi az da olsa rayına oturduğu için, son gelişmelerden fazla bir olumsuz etki görmedi. Burada milletimizin de sağduyulu davranmasının büyük bir rolü vardır. Ama gerilimin devam etmesi, ekonomiyi olumsuz etkileyecektir. Bunun için biz işadamları olarak, gerilimin son bulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şeyhmus Akbaş, gerek Avrupa Birliği süreci, gerekse Türkiye’nin istikrarı ve huzuru yakalama konusunda, ülkenin çok önemli bir süreçten geçtiğini vurguladı. Türkiye’nin ekonomik olarak iyi bir noktada olduğunu hatırlatan Akbaş, “Bu iyi gidişatın bozulmaması, ekonomimizin zarar görmemesi için, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerilimden uzak, demokratik bir ortamda gerçekleşmesini istiyoruz. Bu süreçte kurumların da çatışmadan uzak, uyum içerisinde çalışmalarını daha doğru buluyoruz. Türkiye’yi uluslararası arenada zorda bırakmamak için, bu seçimlerin gerilimden uzak yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

/ DİYARBAKIR

03.05.2007


 

Benzin 3 YTL'ye dayandı

Rafineri çıkış fiyatında yapılan ayarlamanın ardından, 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı litrede 6-7 YKr arttı. Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir’de OPET, POAŞ, BP ve Shell bayilerinde 95 oktan benzinin litre fiyatı 2,98 YTL’ye yükseldi.

Rekabet ve serbesti sebebiyle şirketler ve şehirlere göre değişen benzinin pompa fiyatındaki artırım, dünden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir’de OPET, POAŞ, BP ve Shell bayilerinde 95 oktan benzinin litre fiyatı 2,98 YTL’ye yükseldi.

Kurşunsuz benzinin litre fiyatı İstanbul’da POAŞ, OPET, BP ve Shell bayilerinde 2,99 YTL’ye yükseldi.

/ ANKARA

03.05.2007


 

Her 2 YTL’den 1’i kaçak

Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının 2006 yılı vergi denetimlerinde, incelemeye alınan mükelleflerin ‘kazandıkları her 2 YTL’nin 1 YTL’sini devletten kaçırdığı’ belirlendi.

Alınan bilgiye göre, hesap uzmanları, müfettişler, gelirler kontrolörleri, vergi denetmenleri ve vergi dairesi müdürlükleri, geçen yıl 110 bin 442 kişi ve kuruluş nezdinde vergi incelemesi yaptı.

İncelemelerde, mükelleflerin devlete 46 milyar 796 milyon 638 bin 680 YTL kazanç bildirdiği ve kendilerine de bu gelir üzerinden vergi tahakkuk ettirildiği belirlendi.

Buna karşılık söz konusu mükelleflerin 47 milyar 419 milyon 483 bin 412 YTL tutarında geliri ise gizleyerek, milyarlarca YTL tutarında vergi kaçırdığı anlaşıldı.

Denetimlerde, gelir vergisindeki kaçak oranı yüzde 50,2 , kurumlar vergisinde yüzde 45,2 , katma değer vergisinde yüzde 13,7 , geçici vergide yüzde 71,4 , banka ve sigorta muameleleri vergisinde yüzde 67,6 , damga vergisinde yüzde 77,9 , diğer vergilerde de yüzde 33,3 olarak belirlendi.

/ ANKARA

03.05.2007


 

Kırsala yatırım göçün panzehiri olur

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ‘’Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’’ (KKYDP) kapsamında tarıma dayalı yatırımlar için Adana’da, 60 projenin daha sunulduğu bildirildi.

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, yaptığı açıklamada, ‘’Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi’’ programının temelinde, kent-kır arasındaki sosyo-kültürel ve ekonomik farklılıkların giderilmesi, kırsal nüfusun yerinde kalkınması, göç ve istihdam sorunlarının çözümlenmesinin bulunduğunu hatırlattı.

Keskin, bakanlığın proje için Türkiye genelinde 65 ilde, 250 milyon YTL kaynak ayırdığını ifade ederek, ‘’Yeni projeler arasında soğuk hava depoları, zeytinyağı fabrikaları ve tahıl deposu gibi çeşitli yatırım projeleri yer alıyor’’ dedi.

Keskin, kırsala yatırımın köylerden kentlere göçün panzehiri olacağını, projeden faydalanmak isteyen, ancak teknik bilgiye ihtiyaç duyanlara danışmanlık hizmeti sunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

/ ADANA

03.05.2007


 

Yabancı yatırımlar 2007’de artacak

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, 2007 yılındaki gelişmelerle bu yıl yabancı yatırımların 2006 yılını geride bırakacağını düşündüklerini belirterek, ‘’Gelinen nokta güzel, seviniyoruz ama daha iyisini yapmak istiyoruz’’ dedi.

Türkiye’de doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yıllar boyunca düşük seviyelerde gerçekleştiğini, 2006 yılında ise 20 milyar doları geçtiğini hatırlatan Uysal, bu yılın ilk iki ayında ise 7 milyar 252 milyon dolarlık bir giriş olduğunu bildirdi.

Uysal, ‘’2007 yılındaki gelişmelerle bu yıl yabancı yatırımların 2006 yılını geride bırakacağını düşünüyoruz. Gelinen nokta güzel seviniyoruz ama daha iyisini yapmak istiyoruz. Türkiye’nin bu anlamda potansiyeli vardır’’ dedi. Uysal, Türkiye’nin yabancı yatırım çekme konusunda iyi düşünmesi ve odaklanması gerektiğinin altını çizdi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Uysal, son günlerdeki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine, YASED üyelerinin Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapan şirketler olduğunu, Türkiye’de yaşanan gelişmelerin yabancı yatırımcıları etkileyeceğini düşünmediğini dile getirdi.

Uysal, ‘’Demokrasi işliyor. Mali açıdan Türkiye iyi durumda. Bu çok önemli. Süreç belirlilik kazandı. Bu da önemli’’ görüşünü aktardı.

/ İSTANBUL

03.05.2007


 

BESOB Başkanı: Alışverişlerde fiş istemeliyiz

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, esnaf ve sanatkarları fiş kesmeleri, tüketicileri de fiş almaları konusunda uyardı.

Tak, yaptığı yazılı açıklamada, alışverişlerde fiş almanın vergi ödemek anlamına geldiğini, fiş almamanın hem gelecekte alınabilecek daha iyi ve kaliteli kamu hizmetinden hem de tüketici haklarından vazgeçmek anlamına geldiğini kaydetti.

Her işverenin tüketici olduğunu ifade eden Tak, işlerin durgun olmasından yakınan esnaf ve sanatkarın fiş vermemesi durumunda ceza ödeyerek daha zor duruma düşeceğini belirterek, ‘’Fiş almak vatandaşlık görevi ve kayıt dışılığa karşı bir önlemdir’’ dedi.

Tak, fiş alınmaması ya da verilmemesinin cezaya tabi olduğunu hatırlatarak, güçlü bir Türkiye için alışverişlerde fiş isteme alışkanlığının edinilmesi gerektiğini bildirdi.

/ BURSA

03.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004