Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Buyrun sanal gezintiye

Ayasofya, Ağrı İshak Paşa Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Topkapı Sarayı ile Aya İrini Kilisesi, Beyazıt Camii, Dikilitaş Sultanahmet Camii, Fatih Camii gibi cami, kilise ve manastırlar sanal ortamda gezilebiliyor.

Pek çok tarihî mekân internet üzerinden gezilebiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ziyaretçiler, Bakanlık web portalı üzerinden başta Ayasofya olmak üzere birçok tarihi mekanı sanal gezinti yapabilecekler.

Ayasofya’nın tüm bölümlerinden 360 derece panorama çekimler yapılarak hazırlanan bölümde, müzenin, girişinden üst kata kadar bütün bölümleri detaylarıyla görülebiliyor.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi için de benzer bir çalışma yapıldığı ve yakın zamanda faaliyete geçeceği bildirildi.

Bakanlık web portalının ‘’Sanal Gezinti’’ bölümünde, Anadolu Medeniyetleri, Aphrodisias, Ayasofya, Çorum, Denizli Hierapolis Arkeoloji müzeleri gibi birçok müzenin yanı sıra Ağrı İshak Paşa Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Topkapı Sarayı ile Aya İrini Kilisesi, Beyazıt Camii, Dikilitaş Sultanahmet Camii, Fatih Camii gibi cami, kilise ve manastırlar gezilebiliyor.

Bölümde ayrıca, Beyazıt Meydanı, Kız Kulesi, Ortaköy Meydanı, Perge Tiyatrosu, Pierre Loti Tepesi, Yerebatan Sarnıcı ve Yoros Kalesi gibi özel mekanların görüntüleri de sunuluyor.

Ayasofya’yı gezmek için: http://www.kultur.gov.tr/tr/ayasofya/ayasofya.htm

03.05.2007


 

New York’ta bir cambaz

Ünlü fotoğrafçı Gültekin Çizgen’in çizimlerinden oluşan ‘Gültekin Çizgen İllüstrasyonları’ sergisi ABD’nin New York şehrindeki The Marmara Manhattan’da açıldı. 7 yıl önce 11 Eylül’den bir hafta sonra açılan fakat sadece 1 gün açık kalan sergide san’atçının 22 eseri bulunuyor.

Osmanlı’daki cambazları anlatan illüstrasyonlardan oluşan eserler Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı yararına satılıyor. Sergiyi organize eden Güngör Mimaroğlu, “Sanatçının bu sergisi 7 yıl önce Soho’daki bir galeride açıldı. 11 Eylül’de yaşanan trajedi yüzünden sadece bir gün açık kalmasına izin verildi. Eserler asılamadan kaldırıldı. Gültekin Bey bu eserleri bana emanet ederek Türkiye’ye döndü” dedi.

Bu arada eserlerin konsolosluğun bodrumunda saklandığını ve konsoloslukta yapılacak tamirat nedeniyle eserleri oradan almak zorunda kaldıklarını anlatan Mimaroğlu, “Eserleri değerlendirmek adına Moon and Stars projesine sergiyi teklif ettik, onlar da zevkle kabul etti. Eserlerden elde edilecek gelir Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlanacak” diye konuştu. Gültekin Çizgen’in durumdan memnun olduğu ifade eden Mimaroğlu, serginin 14 Mayıs’a kadar açık kalacağını ifade etti.

03.05.2007


 

23 ülke kapılarını Mevlânâ’ya açtı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlânâ Yılı’nda 23 ülkenin 74 şehrinde ‘Dünyada Konya ve Mevlânâ Günleri’ konulu program düzenleneceğini, bugüne kadar Avrupa’da 12 şehirde program yapıldığını söyledi.

Akyürek, 2007 Mevlânâ’yı Anma Yılı Faaliyetleri çerçevesinde organize edilen programlar konusunda Bera Otel’de düzenlediği basın toplantısında, 2007 Mevlânâ Yılı’nı en iyi şekilde değerlendirmek için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti.

Dünyanın çağrıya cevap verdiğini ve Konya’ya geldiğini dile getiren Akyürek, ‘’2013 yılında Konya’da, 10 milyon yerli ve yabancı turist sayısına ulaşacağız. Bu bir tahmin değil ciddî bir beklentidir. Bu yüzden hazırlıkların, otel sayısının ve çalışmaların buna göre planlanması gerekiyor’’ dedi.

Akyürek, 2007 Mevlânâ Yılı kapsamında belediye olarak her Cumartesi günü sema programı düzenlediklerini ve Van, İstanbul, Gaziantep, Kars, Çankırı gibi ülkenin dört bir yanından Konya’ya hafta sonları yoğun ilgi olduğunu bildirdi.

Konya’da ayrıca haftada 2 gün olmak üzere Mesnevi derslerinin başladığını vurgulayan Akyürek, şunları kaydetti:

‘’Faaliyetlerimiz sadece Konya ile sınırlı olmuyor. Mevlânâ Yılı’nda 23 ülkenin 74 şehrinde, Dünya’da Konya ve Mevlânâ Günleri konulu program düzenlenecek. Bugüne kadar Avrupa’da 12 kentte program yapıldı. ABD, Japonya ve Pakistan’da da programlar organize edildi. Özellikle Pakistan programımıza Başbakan ve 10 bakan katılınca ülkede gündem oluşturdu. Mevlânâ Yılı anısına hazırlanan otobüsümüz Avrupa’da 12 şehri gezdi. Konya’nın tarihindeki en büyük yurt dışı tanıtımını yapıyoruz. Gittiğimiz yer yere Mevlânâ’nın mesajlarını götürüyoruz. Dünyanın özellikle bugün, bu mesajlara çok ihtiyacı var.’’

03.05.2007


 

“Dil”imiz bayram edecek

730. Türk Dil Bayramı dolayısıyla 3 Mayısta İstanbul, 7 Mayısta Ankara, 13 Mayısta Karaman’da faaliyetler düzenleneceği bildirildi.

Karaman Valisi Fatih Şahin, Karaman Yunus Emre Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, Türkçenin devlet dili oluşunun 730. yıl dönümü dolayısıyla bu yıl yapılacak Türk Dil Bayramı faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma faaliyetlerinin 3 Mayısta İstanbul, 7 Mayısta Ankara, 13 Mayısta Karaman’da resmi tören yapılacağını ifade eden Şahin, Karaman’ın çeşitli reklam ve eğlencelerle tanıtılacağını söyledi.

İstanbul’da 3 Mayıs’ta Dolmabahçe Sarayı’nda Türk Dili ödüllerinin verileceğini bildiren Şahin, ‘’7-8 Mayısta, Ankara’da Gençliğin Türkçe Şöleni yapılacak. Karaman’da da birçok faaliyet var. Titizlikle bir program hazırlandı’’ dedi.

03.05.2007


 

Mersin’de söz, müziğin

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, ‘’Kültür ve sanata yapılan yatırım, kentin geleceğine yapılan yatırımdır’’ dedi.

Macit Özcan, Mersin Kültür Merkezi’nde bu yıl ilki düzenlenen ‘’Türk Müziği Festivali’’nin açılışındaki konuşmasında, belediye bünyesinde 2000 yılında kurulan konservatuvarın Türk Halk ve Sanat Müziği dallarında 4 yıllık eğitim verdiğini söyledi.

Konservatuvarla Türk Müziği kültürünün yeni kuşaklara en iyi biçimde aktarılmasına çalıştıklarını ifade eden Özcan, konservatuvarın Türk San’at Müziği dalında birincilikleri olduğunu ve düzenlenen festivalle halka ulaşmayı amaçladıklarını bildirdi.

Kültür ve sanata büyük önem verdiklerini vurgulayan Özcan, ‘’Kültür ve sanata yapılan yatırım, kentin geleceğine yapılan yatırımdır’’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları ile solistler Bekir Ünlüater ve Dilek Türkan konser verdi.

Festival, 5 Mayıs’a dek sürecek ve bugün, Yenişehir Belediyesi Kültür Merkezinde taş plak dinletisi ile slayt gösterisi gerçekleştirilecek.

03.05.2007


 

Lokantacının antika merakı

Rizeli Ahmet Oflu, yaklaşık 30 yılda topladığı 3 binin üzerindeki antika eşyayı, yöresel yemek hizmeti verdiği lokantasında müşterilerinin göz zevkine sunuyor.

Ahmet Oflu, antika eşya toplamaya, 1975 yılında, 10 yaşındayken hobi olarak başladığını söyledi. Bazılarının pul, bazılarının para koleksiyonu yapmayı sevdiğini belirten Oflu, ‘’Ben de elime geçen ve antika değeri olan her şeyi biriktirdim. Belirli bir zaman sonra da topladığım bu eserleri başka insanlarla da paylaşmak istedim. Bu nedenle 10 yıldan bu yana topladığım eserleri iş yerimde sergiliyorum’’ diye konuştu.

03.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004