Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bu toprakların tiyatrosu

İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Kültür A.Ş’nin desteğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen “Geleneksel Türk Tiyatrosu Günleri’’ başladı. Faaliyetin Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde yapılan açılışında konuşan Proje Koordinatörü tiyatro san’atçısı Okday Korunan, orta oyunu ya da geleneksel tiyatronun halk kültürünün içinde değerlendirilebilecek bir alan olduğuna işaret etti.

Korunan, ‘’Ama bakıyoruz sokağa, gelenekselden eser yok. Artık her şey değişmiş, başka bir popüler kültür, başka bir halk kültürü diretiliyor insanlara. Kendini, kimliğini, hafızasını silen bir kültür...’’ dedi.

Türk kültürünün yüzünün Batıya dönmesinin Batıyı taklit etmek, klişelerini almak olmadığını dile getiren Korunan, Türk tiyatrosunu kendi öz kaynaklarından yola çıkarak başka bir yere taşımak istediklerini kaydetti.

Korunan, ‘’Kendi öz kaynaklarıyla beslenmeyen bir kültürün geleceği şekillendirmesi, ulusal kimliğini sürdürmesi, uluslararası alanda başarılı olabilmesi beklenemez’’ diye konuştu.

GELENEKSEL TİYATRODAN ULUSAL TİYATROYA

Faaliyette ulusal tiyatroya giden yolda geleneksel tiyatronun önemini tartışacaklarını, Karagöz’ü, kukla tiyatrosunu, köy seyirliğini konuşacaklarını anlatan Korunan, şunları söyledi:

“Geleneksel Türk tiyatrosunda eğer bir sıkıntı varsa, yaratılan sıkıntıları aşmak, Türk tiyatrosunun kaynaklarına ulaşmak, Türk tiyatrosunu besleyen geleneksel ögelerden faydalanmak, sosyolojik yapımız içinde geleneksel tiyatronun bize kattıklarını değerlendirmek ve önümüze ışık tutmak üzere bu çalışmayı başlattık. Muradımız bu çalışmalarda derlediğimiz bilgi ve birikimi toparlayıp, bunu bir DVD kitapçık haline getirmek.’’

Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan da küreselleşen dünyada insanların ve san’atın aynılaştığını ifade ederek, ‘’Bu faaliyet o aynılaşan dünyada benzer davranış özellikleri gösteren toplumlarda zenginliklerin, farklılıkların farkında olmanın bir adımı. Geleneksel temaşa san’atımız, üzerinde çok durulması, zaman ayrılması ve belki de bütün dünyaya tanıtılması gereken bir değerimiz’’ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Geleneksel Türk Tiyatrosu Günleri’ne katkıda bulunan kişilere plaket ve beratları sunuldu.

Açılışta Üsküdar Karagöz Tiyatrosu san’atçıları kukla gösterisi sunarken, Üstün İnanç da ‘’Geleneksel Türk tiyatrosunun görsel san’atlarımıza katkıları’’ konulu seminer verdi.

Bu akşam sona erecek olan faaliyetin 7-9 Mayıs tarihleri arasındaki bölümü ise İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Kampüsü’nde yapılacak.

Faaliyetlerde, alanlarının uzmanı katılımcılar karagöz, kukla, köyseyirlik alanlarında söyleşiler gerçekleştirecekler ve örnekler sunacaklar.

04.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu toprakların tiyatrosu

  “Mevlânâ” ödülleri sahiplerini buldu

  Hanımlar kermese bekliyor

  Nobelli Pamuk: Medeniyetler arası diyalogtan yanayım

  300 Spartalıya İran’dan cevap

  Fransız akademisyen: Okudum, huzur doldum


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004