Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Fransız akademisyen: Okudum, huzur doldum

Fransız Akademisinin Cezayir asıllı üyesi Prof. Dr. Assia Djebar, son dönemde Mevlânâ’nın Fihi Mafih adlı eseriyle tanıştığını, okudukça içinin huzur dolduğunu hissettiğini söyledi.

Djebar, Selçuk Üniversitesince (SÜ) Alaaddin Keykubad Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen 2007 UNESCO Mevlânâ Yılı 7. Dil, Yazın ve Deyişbilimi Sempozyumu’nun açılış töreninde bir konuşma yaptı.

Mevlânâ Yılı’nın bütün dünyada çeşitli faaliyetlerle kutlanmakta olduğunu ifade eden Djebar, Mevlânâ’nın düşünceleri ve felsefesiyle dünyayı etkileyen bir kişi olduğunu, Mevlânâ’nın büyüklüğünün, dünyanın herhangi bir yerinde insanların kendisini konuşmak için toplanmasından bile anlaşılabileceğini ifade etti.

Kuzey Afrika asıllı biri olarak, gençliğini Mevlânâ’yı tanımadan, Ondan uzak geçirdiği için üzgün olduğunu vurgulayan Djebar, “Hayatım hep görünmeyeni ve bilinmeyeni aramakla geçti. Bu arayışım bu yıl Ocak ayından beri önemli bir yol kat etti. Çünkü bu tarihte ilk kez Mevlânâ’nın Fransızca’ya çevrilmiş Fihi Mafih adlı eseriyle tanıştım. Geceleri her gün birer parça okuyorum. Okudukça içimin huzur dolduğunu hissediyorum. Bu kitap ömrümüzün kitabıdır.’’

SÜ Mevlânâ Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise 40’a yakın ülkeden bilim adamlarının katılımıyla gerçekleştirilen bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan çok mutlu olduğunu belirtti.

Katılımcıların, çeşitli konularda bildirilerini sunup konuşmalar yapacağı sempozyumun 3 gün süreceğini, ardından da hazırlanacak bir bildirinin yayınlanacağını vurgulayan Şimşekler, ‘’SÜMAM olarak, kuruluşumuzun ardından geçen 2 yıl boyunca 16’ya yakın panel ve sempozyum düzenledik. Bunu sıfır bütçeyle ve SÜ’nün olanaklarıyla yaptık. Bu nedenle sayın Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Okudan’a teşekkür ediyorum’’ dedi.

SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ise konuşmasında, Mevlânâ’nın bilimsel olarak daha fazla araştırılıp dünyaya tanıtılmasına büyük önem verdiklerini, bu amaçla yeni bir kültür ve araştırma binasının temelini 2007 yılında atacaklarını belirtti.

Mevlânâ’nın mesajlarının bütün dünyaya ulaşmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Okudan, “Allah aşkına Mevlânâ’nın hoşgörüsünü daha fazla anlatın. Özellikle ülkemizin bugünlerde Mevlânâ’nın düşüncelerine daha fazla ihtiyacı var’’ diye konuştu.

04.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu toprakların tiyatrosu

  “Mevlânâ” ödülleri sahiplerini buldu

  Hanımlar kermese bekliyor

  Nobelli Pamuk: Medeniyetler arası diyalogtan yanayım

  300 Spartalıya İran’dan cevap

  Fransız akademisyen: Okudum, huzur doldum


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004