Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

MB’den bütçe uyarısı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, seçimler öncesinde hükümeti bütçe dengesi konusunda uyardı. Yılmaz, sosyal güvenlik reformunun kesintiye uğramaması gerektiğini kaydetti. Merkez Bankası, hükümete yasa gereği yılda iki kez yapmak zorunda olduğu sunumların bu yıl ilkini öncekilerden farklı bir yöntemle gerçekleştirdi.

Yoğun gündem sebebiyle Bakanlar Kurulu toplantılarına katılamayan Yılmaz, sunumunu bakanların her birine ayrı ayrı gönderdiği raporla gerçekleştirdi. Yılmaz, 71 sayfalık sunumunda enflasyonla mücadelenin önemli ayaklarından birinin maliye politikası olduğunu vurguladı ve “Sıkı maliye politikası mutlaka devam ettirilmeli” dedi. Yılın ilk iki ayında bu konuda bir bozulma olduğunu belirten Yılmaz, daha sonra alınan tasarruf tedbirlerinin olumlu olduğunu söyledi.

‘BÜTÇE DENGESİ KONUSUNDA

DİKKATLİ OLUNMALI’

Yılmaz, 2007’nin seçim yılı olduğuna dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu: “Tarihsel olarak bakıldığında bütçe dengesinin Gayri Safi Millî Hasıla’ya oranının 1975’ten bugüne her genel seçim döneminde bozulduğunu görmekteyiz. Bu konuda son derece dikkatli olunması gerekir. Yerel yönetimlerin harcamalarının takibi şeffaf bir yapıya kavuşmalıdır. Gelirler politikası enflasyon hedefini tehlikeye atmamalıdır. Malî uyumun kalitesi, gerek enflasyonla mücadele gerekse malî disiplin alanındaki başarıların kalıcılığı açısından son derece önemlidir.”

‘YAPISAL REFORMLAR KESİNTİYE UĞRAMAMALI’

Yılmaz, sosyal güvenlik başta olmak üzere yapısal reformların kesintiye uğramaması gerektiğini de vurguladı. Orta vadeli beklentilerin yönetilmesi açısından IMF ve AB çapalarının önemine dikkat çeken Yılmaz, “Bu tür bakış açısı mutlaka gözetilmesi gerekir” dedi. Yılmaz, günlük döviz alım ihalelerine başlandığı 10 Kasım 2006 tarihinden 24 Nisan 2007 tarihine kadar olan dönemde alınan döviz miktarının 3.3 milyar dolar olduğunu açıkladı.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRECEK

Nisan’da beklentinin üzerinde çıkan enflasyon yıllık bazda ise geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan’da Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 1.21, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0.80 artış gösterdi. Yıllık bazda enflasyon TÜFE’de yüzde 10.72, ÜFE’de yüzde 9.68 düzeyine indi. Enflasyon rakamlarına ilişkin yayınladığı değerlendirmede enflasyondaki düşüşün süreceğini belirten Merkez Bankası, işlenmemiş gıda ürünleriyle enerji fiyatlarının risk oluşturmaya devam ettiğini bildirdi.

İSTİHDAM PAKETİNE BÜTÇE ENGELİ

İstihdamı artırmak için yeni tedbirler getirmeye hazırlanan hükümet, bütçe engeline takıldı. Vergi ve SSK primi indirimi hazırlıkları, bütçeye getireceği yük sebebiyle bu yıl tamamlanamayacak. Hükümet, işsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılması için Dünya Bankası’yla bir program hazırlıyor. İşgücü maliyetlerinin, vergi ve SSK priminde indirimle azaltılması öngörülüyor. Ancak başlangıçta 1.2 milyar YTL maliyeti olduğu belirlenen tedbirler, daha sonra eklenen düzenlemelerle 2.5 milyar YTL’lik büyüklüğe ulaştı.

İlk iki aydaki yüksek harcamaların ardından 4.8 milyar YTL’lik tasarruf paketi belirleyen hükümet, bütçeye etkileri sebebiyle istihdam paketini de daraltmak zorunda kaldı. İşgücü üstündeki vergi ve SSK primi yüklerinin düşürülmesinin bu yıl gerçekleşmesinin mümkün olmayacağı belirtildi.

/ ANKARA

05.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  MB’den bütçe uyarısı

  Tüketicinin borcu arttı

  Vatandaş cep telefonu ve bilgisayarlardan şikâyetçi

  Türkiye’nin dış borcu artıyor

  Nüfus verileri seçime yetişmeyecek

  Kaçak akaryakıta lisans iptali

  Kamuyu zarara uğratan cebinden ödeyecek

  Karpuzda bolluk beklentisi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004