Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İdeolojik devlet laikliğe aykırı

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, anayasanın 10. maddesindeki kanun önünde herkesin eşit olması meselesinin doğru anlaşılması ve gerçek mânâda uygulanması gerektiğini ifade ederek, “Devlet herhangi bir dini savunamadığı gibi, herhangi bir ideolojiyi de savunamaz. Bu da laikliğe aykırıdır” dedi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtazer Türköne “devlet herhangi bir dini savunamadığı gibi, herhangi bir ideolojiyi de savunamaz. Bu da laikliğe aykırıdır” dedi.

Demokrat Hukukçular Derneği, Cumartesi günü Ankara İlci Otel’de “Birey-Toplum-Devlet” adlı bir panel düzenledi. Oturum yöneticiliğini Av. Mehmet Ali Arslan’ın üstlendiği panele Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ve Doç. Dr. Ahmet Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

İlk olarak söz alan Av. Mehmet Ali Arslan “Kişiyi gerçekten birey yapan hürriyettir. Başkalarının ve nefsin esaretinden kurtulabilen hür insan, gerçek insan olur. İnsanın, başkalarının esaretinden kurtulabilmesi için adil bir devlete ihtiyaç vardır. Nefsin esaretinden kurtulabilmek için ise, insanın önce ‘ben’ duygusunun sebebini doğru biçimde anlaması lazımdır. Yani insanın önce ‘ben ve benim sahibim’ ikiliğini çözmesi gerekir. Bunun yolu ise dinlerin, mezheplerin ve günümüzde cemaatlerin terbiyesinden geçmektedir” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne toplumda meydana gelen çekişmelerin kaynağının güç ve çıkar çatışması olduğunu; bu anlamda laiklik ve cumhuriyetin tehlikede olmadığı, çıkarlarını korumak isteyen, devletten beslenen rantiyeci kesimin laikliği değil, laikçiliği savunduğunu belirtti. Türköne, silahlı gücü elinde bulunduran kesimin ancak etkin bir denetimle ve şeffaflıkla kontrol altına alınabileceğini, darbelere de bu şekilde mani olunabileceğini savundu.

Anayasanın 10. maddesinde kanun önünde herkesin eşit olması meselesinin doğru anlaşılması ve gerçek manada uygulanması gerektiğinin altını çizen Türköne, “devlet herhangi bir dini savunamadığı gibi, herhangi bir ideolojiyi de savunamaz. Bu da laikliğe aykırıdır” diye konuştu.

Türköne’den sonra söz alan Doç. Dr. Ahmet Yıldız, devletin farklılıkları tehlike olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğini, laikliğin de devlet içerisindeki güçlerce araçlaştırılmasının ve sürekli kullanılmasının sakıncalı olduğunu savundu. Yıldız “Laiklik, demokrasinin bir parçasıdır ve ancak demokrasiye uyarak bir varlık gösterebilir, anlamlı olabilir” şeklinde konuştu.

Dinin siyasallaştırılması ve iktidar aracılığıyla kullanılması kadar dinsizliğin de siyasete alet edilmesinin tehlikeli olduğunu savunan Yıldız, her ikisinin de dikkatlice incelenmesi gerektiğini belirtti. Ülkedeki farklılıkların çatışma doğurmaması gerektiğini kaydeden Yıldız, “Osmanlı, uzun süren bir birliktelik ve farklılıkların bir arada yaşamasına güzel bir örnektir ve Osmanlı’dan sonra kurulan Cumhuriyetimizde farklılıkların sevgi ve muhabbetle karşılanması gerekir” diye konuştu.

Türkiye’de sol geleneğin yerleşmediğini, dünyanın hiçbir yerinde ‘sol parti’ olarak kabul edilmeyecek partilerin ülkemizde ‘sol parti’ olarak kabul edildiğinin altını çizen Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Baktığımızda 1960’dan sonra ‘sağ’ partilerin ‘sol’ işlevini yerine getirmede ‘sol’ partilerden daha aktiftir. Türkiye’de kırılmalar yaşanıyor. Kırılmalar, yeni açılımlar getirir. Her kriz yeni bir açılımı tetikliyor. Yaptıklarımızın fırsat maliyetleri ve bedelleri olacak. Biz şu anda bu bedelleri çekiyoruz. Bu açıdan hukuk devleti ilkesini çok ciddî olarak göremiyoruz.”

Ahmet İhsan KAYA

07.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül'den buraya kadar

  İki yoklamada da sonuç yok

  AKP-CHP kıskacı bitmeli

  CHP’nin bütün derdi laiklik

  ‘Solda birlik arayışı hızlandı’

  CHP’li milletvekilleri, seçimi kulisteki ekranlardan izledi

  25 yaş da tehlikede

  Bakoyanni: Türkiye'yi dikkatle izliyoruz

  DESİAD: Toplumu germeye kimsenin hakkı yok

  İdeolojik devlet laikliğe aykırı

  Soyer: AB, KKTC'ye izolasyonu kaldırsın

  Laçiner: Said Nursî devletle mesafeliydi

  Kartlı geçişe yoğun ilgi

  Otel ışıkları carettaları öldürüyor

  Küresel ısınmayı ucuza durdurabiliriz

  Böbrek nakline bekleme listesi

  Orkinos avına uydu takibi

  Bahar yine şifa getiriyor

  İnternet ortamı suçları yasalaştı

  Çay tiryakileri deri kanserinden korunuyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004