Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Keçe ABD yolcusu

Konyalı keçe ustası Mehmet Girgiç, Amerika’da Millersville Üniversitesinde Mevlevî sikkesi, şal ve kilimlerden oluşan keçe sergisi açarak, kurulan stantta keçenin yapılışını uygulamalı olarak gösterecek.

Keçe ustası Mehmet Girgiç, yaklaşık 40 yıldır dede mesleği olan keçeciliği sürdürdüğünü ve tanıtmaya çalıştığını söyledi.

Mevlânâ Müzesi yakınındaki iş yerinde Mevlevî sikkesi, şapka, şal ve çeşitli desenlerde ürettiği kilimleri sattığını ifade eden Girgiç, turistlerin keçe san’atına ilgi duyduğunu, öğrenmek isteyenlere de iş yerinde kurslar verdiğini belirtti.

İş yerindeki çalışmalarını eşi ve üniversiteden bu işe ilgi duyan öğrencilerle sürdürdüğünü ifade eden Girgiç, üniversiteden gençlerin geleneksel el san’atlarından keçeciliğe gösterdiği ilginin kendisini mutlu ettiğini belirtti.

KEÇE SAN’ATINI YURT DIŞINDA TANITIYOR

Keçe san’atını yurt dışında da tanıtmaya çalıştığını, daha önce Amerika’da bulunan Lincoln Üniversitesi ile ortak çalışma yaparak burada kurslar düzenlediğini ifade eden Girgiç, bu yıl da Amerika’da bulunan Millersville Üniversitesinde sergi açarak keçe san’atını tanıtacağını bildirdi.

Mevlevi sikkesi, şal, kilim gibi ürünlerden oluşan serginin 4 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında açılacağını belirten Girgiç, şöyle konuştu:

“Serginin, sadece ürünlerin konulduğu, insanların bakıp geçtiği bir etkinlik olmasını istemiyorum. İnsanlar o eserin nasıl ortaya çıktığını, nelerin kullanıldığını, nasıl emek verildiğini anlamalılar. Bu yapılırsa o ürünün kıymeti daha iyi anlatılmış, eser daha iyi tanıtılmış olur. Bu nedenle sergi sırasında açılacak stantlarda, keçenin yapılışını, nelerin nasıl kullanıldığını uygulamalı olarak anlatacağım. Ayrıca burada kaldığım sürece serginin dışında, workshoplarda da keçenin yapılışını anlatıp, isteyenlere kurs vereceğim.”

TOPKAPI SARAYI’NIN

BAHÇESİNDE KEÇE SERGİSİ

Amacının Türkiye’de de keçeden yapılabilecek bütün ürünlerin sunulduğu bir sergi açmak olduğunu bildiren Girgiç, şunları kaydetti:

“Sergiyi İslâm Eserleri Müzesi’nde ya da Topkapı Sarayı’nın bahçesinde kurulacak çadırlarda açmak istiyorum. Tüm dünyada bilinecek bir sergi olmasını amaçlıyorum. Bu büyük bir çalışma ve para gerektiriyor, ama önümüzdeki senelerde bunu gerçekleştirmeyi istiyorum.”

Girgiç, şu sıralarda özellikle keçeden yapılan kilimlerin ve yeni yaptığı Osmanlı kaftanının ilgi gördüğünü, ürünlerinin verilen emeğe göre 300-700 YTL arasında satıldığını sözlerine ekledi.

07.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Keçe ABD yolcusu

  10. Ülker Kukla Festivali başlıyor

  Fotoğraf yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu

  Gelibolu’da Mevlânâ günleri

  Uluslar arası Mevlânâ Kongresi AKM’de


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004