Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Türkiye, otomotivde üretim üssü oluyor

Otomotiv şirketleri, Türkiye’ye yaklaşık 40 yıldır milyarlarca dolarlık yatırım yaptı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve şirketlerden derlenen verilere göre, bugün Türkiye’de Ford, Renault, Fiat, Toyota, Honda, Hyundai gibi dünya otomotiv sektörünün önde gelen şirketlerinin önemli yatırımları bulunuyor.

Yaklaşık 40 yıldır Türkiye’ye inanarak yatırım yapan şirketlerin yatırımları bugün milyar dolarları aşarken, otomotiv devleri, üretim anlamında yoğun rekabetin yaşandığı ülkeler içinde, kaliteli üretimiyle öne çıkan Türkiye’ye yatırımlarını sürdürmeyi de planlıyor.

Bugüne kadar otomotiv devleri, büyük yatırımlarla kurdukları fabrikalarda pek çok modelin üretimini gerçekleştirdi. Bunlar arasında; Toyota Coralla, Auris, Renault 9, Renault 11, Renault 21, Renault 19, Megane Sedan, Megane Wagon, Clio Symbol, Honda Civic Sedan, Hyundai Accent Era, Starex, Matrix, Tempra, Tipo, Palio, Albea gibi modeller bulunuyor.

Uzak Doğulu otomotiv üreticisi Toyota da Türkiye’de yatırım yapmayı tercih eden şirketlerden biri. Türkiye’de Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. (Toyota Türkiye) olarak faaliyet gösteren Toyota, Adapazarı’nda kurulan fabrikada bugün Corolla Verso ve Toyota’nın ‘’Altın Çocuğu’’ olarak nitelendirilen Auris modellerinin üretimini gerçekleştiriyor.

Üretimin büyük bir kısmını ihraç eden Toyoto Türkiye, yıllık 150 bin araçlık üretim kapasitesiyle, Toyota’nın Japonya dışındaki en büyük 10 fabrikasından biri olma özelliğine de sahip bulunuyor.

1992 yılında temelleri atılan fabrikada bugüne kadar 7. Nesil Coralla Sedan, 7. Nesil Coralla Wagon, 8. nesil Coralla Sedan 9. Nesil Corolla Sedan, 9. Nesil Corolla Wagon, Yeni Corolla Verso ve son olarak da Auris üretimi gerçekleştirildi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Kazuhiro Kobayashi, bir süre önce yaptığı açıklamada, Türkiye’deki toplam yatırımlarının 31 Mart 2007 tarihi itibariyle 1 milyar avroya ulaştığını bildirmişti.

Fransız otomobil üreticisi Renault da 1969 yılında Oyak ve Yapı ve Kredi Bankası ile ortaklık kurarak temellerini attığı fabrikasındaki üretim macerasını bugün, yatırımlarını artırarak devam ettiriyor. Oyak Renault’nun 1996-2006 yılları arasında yaptığı yatırım ise 1,08 milyar dolara ulaştı. Renault, 2007 yılında 183 milyon avro daha yatırım yapacağını açıkladı.

Güney Koreli otomotiv şirketi Hyundai de Assan ortaklığı ile 10 yıldan bu yana Türkiye’de üretim yapıyor. Hyundai Assan’ın İzmit Fabrikası 180 milyon dolarlık yatırımla kurulurken, ilk etapta Accent ve H 100 modelleri üretime alındı.

Hyundai’nin model yenilemeleri, Starex ve yeni Matrix üretimiyle birlikte toplam yatırım tutarı 400 milyon dolara yaklaştı.

1959 yılında kurulan, Türk ekonomisinin önemli şirketlerinden Ford Otosan da Kocaeli Fabrikası’nın temelllerinin atıldığı 1998 yılından itibaren gösterdiği gelişim ve yaklaşık 1,2 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin önde gelen otomotiv şirketlerinden biri oldu.

Koç Holding ve Fiat ortaklığında 1968 yılında kurulan ve her 2 firmanın da eşit hissedar olduğu Tofaş, Türkiye’nin ilk otomobil üreticilerinden biri olma özelliğini de taşıyor. Japon otomotiv devi Honda ise Honda Türkiye A.Ş. olarak 1997 yılında Gebze Şekerpınar’da kurulan fabrikasında Civic Sedan modelini üretmeye başladı.

Gebze fabrikası Honda’nın Avrupa’daki ikinci üretim üssü haline gelirken, Honda, bu yıl Gebze’deki fabrikasının kapasitesini 30 bin adetten 50 bin adede çıkaracak.

Türkiye’de belli bir süre üretim yapan, ancak çeşitli gerekçelerle buna ara veren General Motors ise bugün Türkiye’yi farklı bir açıdan değerlendiriyor.

General Motors Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, yaptığı açıklamada, GM olarak yerli tedarikçilerden, dünya genelinde bulunan üretim merkezlerinde kullanılmak üzere gerçekleştirecekleri yedek parça alımlarını 2010 yılına kadar 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

/ İSTANBUL

09.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, otomotivde üretim üssü oluyor

  Otomotivciler, yılın ikinci yarısını bekliyor

  Nakliyecilere vize müjdesi

  Çiftçiye tarlada eğitim veriliyor

  Yerli tohum yerinde korunacak

  Açılan şirket sayısı düştü

  8 firmaya sahte fatura suçlaması


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004