Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

8 firmaya sahte fatura suçlaması

Mersin Vergi Dairesi Başkanlığının 3 ili kapsayan takibinde, 8 firmanın, büyük miktarda buğday destekleme primi alabilmek için sahte fatura düzenlediği belirlendi.

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, yaptığı açıklamada, ziraî ürünlerindeki destekleme primlerinde haksız kazanç yapılıp yapılmadığını tesbit etmek amacıyla Mersin Ticaret Borsasında (MTS) bir araştırma yaptıklarını belirtti.

Bu kapsamda ‘’örnek’’ bir uygulama yaparak geçen yıl 5 bin ton ve daha fazla buğday tescil ettirmiş olan mükelleflerin listesi ile bunlara ait tescil beyannamesi ve alış belgelerine ait belgelerin MTB’den istendiğini belirten Çember, yapılan hesaplamalarda, Mersin, Gaziantep ve Şanlıurfa’daki 8 firmanın stoklarındaki buğdayların oldukça fazla olduğunun belirlendiğini kaydetti. Çember, 3 ildeki 8 firma hakkında istihbarat içerikli araştırmalar yaptıklarını ve ispatlamak için 3 ilde eş zamanlı fiili sayım yapılması için operasyon düzenlediklerini söyledi.

Alıcı ve satıcı firmalar nezdinde yapılan sayımlarda dikkate değer buğday tesbiti yapılamadığının belirlendiğini vurgulayan Çember, söz konusu firmaların gerçekte herhangi bir emtia alıp satmadıklarının tesbit edildiğini bildirdi.

Geçen yıl gerçekleştirilen olayda suçun eyleme dönüşüp dönüşmediğini araştırdıklarını belirten Çember, 8 firmanın 302 bin 175 ton buğday alımı gerçekleştirdiğini belirlediklerini söyledi.

Bu miktardaki buğdayın 94 milyon 903 bin 905 YTL ettiğini anlatan Çember, devletten kilogram başına alınması gereken 3,5 YKr destekleme primi tutarının ise 10 milyon 576 bin 125 YTL olduğunu vurgularken, şöyle konuştu:

‘’Mersin’de gerek müstahsilden gerekse fatura ile çok sayıda firmanın almış oldukları buğdayların gerçeği yansıtıp yansıtmadığına yönelik bir araştırma yapmak için yola çıktık. Amacımız hem sahte faturanın önüne geçmek hem de ödenen destekleme prim tutarlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını görebilmekti. Ancak yapılan çalışmalarda, ortada fatura olmasına rağmen buğday bulunamadı. Ayrıca, satıcı ve alıcı 8 firmanın daha önce sahte fatura düzenlediklerini ve stoklarında buğday bulunmadığını tesbit ettik.’’

Bundan sonraki süreçte, ilgili mükelleflerle ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Çember, ‘’ayrıca destekleme priminin alınıp alınmadığı yönünde çalışmalarımız da sürüyor. Eğer alınmış ise devletin 10 milyon YTL civarında bir kaybı söz konusu. Raporlarımızı ilgili bakanlıklara göndereceğiz’’ dedi. Çember, yapılan çalışmayla, sahte faturaların diğer firmalar tarafından kullanılmasının önüne geçmeyi arzu ettiklerini de sözlerine ekledi.

/ MERSİN

09.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, otomotivde üretim üssü oluyor

  Otomotivciler, yılın ikinci yarısını bekliyor

  Nakliyecilere vize müjdesi

  Çiftçiye tarlada eğitim veriliyor

  Yerli tohum yerinde korunacak

  Açılan şirket sayısı düştü

  8 firmaya sahte fatura suçlaması


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004