Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kadınlar, erkeklerin gerisinde

RTÜK Üyesi Prof. Dr. Davut Dursun kadınların günde ortalama 4.43 saat tv izlediklerini belirterek, buna göre kadınların erkeklerden daha az televizyon izlediklerini ortaya koyduğunu söyledi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kadın izleyicilerin televizyon eğilimlerini belirlemeye yönelik olarak, örnekleme yöntemiyle Türkiye genelini kapsayan bir kamuoyu araştırması yaptı. RTÜK tarafından 21 ilde, 18 ve üzeri yaştaki toplam 4 bin 86 kadının katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, kadınların televizyon izleme sürelerini, en çok izledikleri kanalları, en beğendikleri program türlerini, televizyon programlarıyla ilgili kanaatlerini, reklamlardan ne kadar etkilendiklerini ve programlarla ilgili istek ve beklediklerini ortaya koydu. ‘Kadınların Televizyon İzleme Eğilimleri’ isimli araştırmanın tanıtıldığı basın toplantısında konuşan RTÜK Başkanı Zahid Akman, ‘Anneler günü’ dolayısıyla bu araştırmayı bütün annesi, bütün anne ve müstakbel annelere armağan ettiğini söyledi.

Akman, daha önce yaptıkları araştırmalarla kıyaslandığında, yaptıkları bu son araştırmanın, kadınların ‘kadın kuşağı’ programlarının içeriğinden eskisi kadar rahatsız olmadıklarını ortaya koyduğunu da belirtti. Daha sonra araştırmanın sonuçlarını RTÜK Üyesi Prof. Dr. Davut Dursun açıkladı. Anketörlerin de kadın olduğunu belirten Dursun, araştırmadaki temel amaçlarının kadınların sosyo-ekonomik profillerinin, kadınların hangi zaman dilimlerinde, ne kadar süre ile hangi kanal ve programları izlediklerini, kadınların istek ve beklentilerini ortaya koymak olduğunu söyledi. Kadınların günde ortalama 4.43 saat tv izlediklerini belirten Dursun, bunun Türkiye geneli ortalamasından düşük olduğunu ve buna göre kadınların erkeklerden daha az tv izlediklerini ortaya koyduğunu söyledi. Evli kadınların bekar ve boşanmış ya da dul kadınlara göre daha çok tv izlediklerini ifade eden Dursun, yaş durumuna göre ise, 26-33 yaş arasındaki kadınların daha çok tv izlediklerini 34-41 yaş arasındaki kadınların daha az izlediklerini ve bunun da çalışma dönemi ile ilgili olduğunu kaydetti.

Araştırmanın diğer ilginç sonuçları ise şöyle: “Eğitim durumlarına göre bakıldığında, ilkokul mezunu kadınlar 4.66 saat tv izlerken, bunu yüksek lisans ve doktora yapanlar 3.8 saat tv izliyor. Mesleklere göre bakıldığında ise işsiz kadınlar günde 4.98 saat, emekliler 4.69 saat, ev hanımları 4.52 saat televizyon izlerken, mühendisler 3.4, doktorlar 1.75 saat tv izliyor.

Kadınların yüzde 54.3’ü ‘Kadınlar hayatta yapamadıklarını seyretmekten sevk aldıkları için tv izliyorlar’ ifadesine katılırken, yüzde 24.7’si bu fikre katılmıyor. Kadınların yüzde 64.9’u kadınların dünya ve Türkiye gündemini takip etmek için tv izlediklerini belirtirken, yüzde 65.7’si tv izlemenin kadınları dinlendirdiğini belirtiyor. Kadınların yüzde 77.5’i de tv izlemenin kadınları eğlendirdiğini düşünüyor. Kadınların yüzde 72.2’si kadınların öğrenmek ve bilgi edinmek için tv izlediklerini belirtiyor. Şiddet içeren bir programla karşılaştıklarında kadınların yüzde 74.3’ü kanal değiştirirken, sadece yüzde 0.2’si RTÜK’ü arayıp bildirimde bulunduğunu belirtiyor.

REKLÂMLARI İZLEMİYORLAR

Kadınların yüzde 42.8’i reklamlar başlayınca hemen kanalı değiştirdiğini, yüzde 35.8’i reklâmların bir kısmını seyredip, ardından kanal değiştirdiğini belirtirken, yüzde 16.2’si tüm reklamları izlediğini belirtiyor. Kadınların yüzde 36.9’u reklâmların satın alma davranışı üzerinde etkisi olduğunu, yüzde 40.2’si ise etkili olmadığını belirtiyor. Araştırmanın en ilginç sonucu ise kadınların ‘Tv’de daha fazla yer verilmesini arzu ettiğiniz program türü nedir?’ sorusunun cevabında ortaya çıkıyor. En çok yerli dizileri ve kadın programlarını izleyen kadınların yüzde 62.4’ü en çok sağlık programlarına yer verilmesini istediklerini belirtiyor. Kadınlara yönelik programlarda ise en çok, el işi/yemek konularında pratik bilgilerin olduğu içerikteki programları istiyor.

/ ANKARA

11.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Millete karşı “kamusal alan” olmaz

  İRTİCA HEP OLACAK

  Arınç: Danıştay görevini başarıyla yerine getiriyor

  Utanç kaynağı

  Başörtüsüne çözüm de anayasa paketinde olmalı

  Mahkemeden memur için önemli karar

  Meclis 184 üyeyle toplanabilecek

  Bağımsız adaylar birleşik oy pusulasında

  Sonuçlar, YSK’nın sitesine konacak

  Resmî Gazetede yayınlanan iki kanun yürürlükte

  Üniversiteler toplumla barışmalı

  Danıştay, TMSF’nin Şevket Demirel kararını iptal etti

  Cizre Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

  Servis aracı çarpıştı: 28 yaralı

  Kadınlar, erkeklerin gerisinde

  Van lâlesi yok oluyor

  Yılanlar 5 evi istilâ etti

  Dev kaya balığı oltaya takıldı

  Annelere iş imkânı

  “Çocuklarınızı sevgisiz bırakmayın

  Torunu için eğitim alıyor

  Kar suları sel oldu

  Çine’de namaz buluşması

  Engelliye basamak engeli

  Küçük Ege kulağına kavuştu

  Hidromobil değil Hurdamobil

  Diş macununun alternatifi sirke


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004