Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İRTİCA HEP OLACAK

Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde konuşan Başkan Sumru Çörtoğlu, “Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı her türlü hareket irticadır” dedi. “Önem ve öncelik sıralaması zaman içerisinde değişkenlik göstermekle birlikte Türkiye’de irtica tehdidi her zaman olmuştur ve olmaya da devam edecektir” iddiasında bulunan Çörtoğlu, din ve vicdan özgürlüğünün “bireyin iç dünyası ile sınırlı olduğu” görüşünü seslendirdi.

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı her türlü hareketin irtica olduğunu ileri sürerek ‘’’Önem ve öncelik sıralaması zaman içerisinde değişkenlik göstermekle birlikte Türkiye’de irtica tehdidi her zaman olmuştur ve olmaya da devam edecektir’’ iddiasında bulundu.

Danıştay’ın 139. kuruluş yıldönümü ve ‘’İdari Yargı Günü’’ dolayısıyla Danıştay’da düzenlenen törende konuşan Danıştay Başkanı Çörtoğlu,‘’Laiklik’’ başlığı altında değerlendirmelerde de bulundu. Laikliğin, Cumhuriyetin temel unsuru, egemenliğin kaynağı, çağdaş yaşamın teminatı olduğunu ifade eden Çörtoğlu, ‘’Bu nedenledir ki laiklik, dini kuralları devlet düzeninin dışında tutarak, dinin toplumsal, siyasal ve hukuksal bir güç olmasını önler’’ diye konuştu.

Laik devlet düzeninin olmadığı, din kurallarının toplumsal yaşama egemen olduğu bir ortamda özgürlükten ve demokrasiden söz etmenin imkansız olduğunu söyleyen Çörtoğlu, bu bağlamda, laikliğin eğitimin, kültürün, hukukun, dinden bağımsız olmasını, devletin dine dayalı düşünce ve akımların etkisinden arınması anlamını da taşıyacağını söyledi. Çörtoğlu, laikliğin tanımı, anlamı ve içeriğinin Anayasa’nın başlangıç kısmı ile 2, 4, 14, 15, 24 ve 174. maddeleri ve bu maddelere dayalı Anayasanın sözüne ve ruhuna uygun Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararlarında açıkça belirtildiğini anlattı.

“İNKILÂPLARA AYKIRI HER

HAREKET İRTİCADIR”

Maksatlı çevrelerce laiklik ilkesine bağlı laikliği koruma ve yaşatma bilincinde olan duyarlı vatandaşlara çeşitli benzetme ve nitelendirmelerde bulunulduğunu söyleyen Çörtoğlu, şöyle devam etti:

‘’İrtica ile mücadelede Cumhuriyetimizin laik yapısının korunmasında dinin ve dince kutsal sayılan değerlerin siyasal amaçla kötüye kullanılmasının önlenmesinde toplumsal duyarlılığı önemsiyor, onu laik devlet düzeninin en büyük teminatı olarak görüyoruz.

Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı her türlü hareket irticadır. Önem ve öncelik sıralaması zaman içerisinde değişkenlik göstermekle birlikte Türkiye’de irtica tehdidi her zaman olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal birliğine ve bütünlüğüne yönelik her türlü irticai faaliyet üzerinde kararlılıkla durulmalı, bireyin iç dünyasına yönelik olan din ve vicdan özgürlüğünün kamu düzenini bozucu eylemlere dönüşmesine izin verilmemelidir.’’

Çörtoğlu, laiklik ile devletin ve demokrasinin olduğu kadar herkesin dini inanç, vicdan ve kanaat hürriyetinin de korunmasının amaçlandığının unutulmamasını isteyerek, ‘’Bugün eğer vatandaşları din ve vicdan özgürlüğüne sahip demokrat bir Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlığından söz edebiliyorsak, bunun laiklik ilkesinin bir eseri olduğu hususunda hiç kimse duraksama yaşamamalıdır’’ diye konuştu.

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e övgüler yağdıran Çörtoğlu’nun irtica tarifinin ve din ve vicdan özgürlüğü için çizdiği çerçevenin, evrensel ve objektif hukuk anlayışıyla bağdaşmadığı vurgulanırken, hukukî bir zemine oturmayan Atatürk ilke ve inkılâpları kriterinin demokratik hukuk devletinde yeri olmadığına dikkat çekilerek, Başkanın sözlerinin “devrim hukuku” mantığına tipik bir örnek oluşturduğu ifade ediliyor.

/ ANKARA

11.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Millete karşı “kamusal alan” olmaz

  İRTİCA HEP OLACAK

  Arınç: Danıştay görevini başarıyla yerine getiriyor

  Utanç kaynağı

  Başörtüsüne çözüm de anayasa paketinde olmalı

  Mahkemeden memur için önemli karar

  Meclis 184 üyeyle toplanabilecek

  Bağımsız adaylar birleşik oy pusulasında

  Sonuçlar, YSK’nın sitesine konacak

  Resmî Gazetede yayınlanan iki kanun yürürlükte

  Üniversiteler toplumla barışmalı

  Danıştay, TMSF’nin Şevket Demirel kararını iptal etti

  Cizre Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

  Servis aracı çarpıştı: 28 yaralı

  Kadınlar, erkeklerin gerisinde

  Van lâlesi yok oluyor

  Yılanlar 5 evi istilâ etti

  Dev kaya balığı oltaya takıldı

  Annelere iş imkânı

  “Çocuklarınızı sevgisiz bırakmayın

  Torunu için eğitim alıyor

  Kar suları sel oldu

  Çine’de namaz buluşması

  Engelliye basamak engeli

  Küçük Ege kulağına kavuştu

  Hidromobil değil Hurdamobil

  Diş macununun alternatifi sirke


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004