Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD ve İran’ın Irak pazarlığı

İran’ın, Irak konusunda ABD yönetimiyle görüşmeyi kabul ettiği bildirildi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basını bilgilendirme toplantısında, muhtemel İran-ABD görüşmesine ilişkin sorular üzerine, ABD ile sadece Irak konusunda müzakere etmeyi kabul ettiklerini açıkladı.

Iraklı üst düzey yetkililerin kendilerinden ABD ile müzakere etmelerini istediğini ifade eden Hüseyni, “Biz de Irak halkının sorunlarını azaltmak, Maliki hükümetini desteklemek, Irak’ta güvenlik ve huzuru sağlamak için ABD ile görüşmeyi kabul ettik” dedi.

Konuyu resmi olarak incelediklerini belirten Hüseyni, görüşmelerin Irak’ta yapılacağını, ancak müzakereye hangi düzeyde katılacaklarının henüz belli olmadığını kaydetti.

Sözcü, bazı İran milletvekillerinin İran-ABD dostluk grubu kurmayı düşündüklerinin hatırlatması üzerine de böyle bir öneri olması halinde yetkililerin onu inceleyeceğini söyledi.

İran, geçen yıl da Irak konusunda ABD ile görüşmeyi kabul etmiş, ancak Washington yönetiminin kendisine karşı tutumunu değiştirmediği için görüşmeden vazgeçmişti.

Hüseyni, basında yer alan “5 artı 1 ülkelerinin uluslararası bir konsorsiyum aracılığıyla İran’da uranyum zenginleştirmenin yapılmasını kabul ettiği” yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de bu fikrin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından daha önce dile getirildiğini hatırlattı ve kendilerinin uluslararası bir konsorsiyum aracılığıyla uranyum zenginleştirmenin İran’da yapılmasından yana olduklarını vurguladı.

“Kesin hakkımızı kısıtlamayan bütün önerilere açığız” diyen Hüseyni, görüşme için hiçbir önşartı kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

Bütün nükleer faaliyetlerinin barışçıl amaçlı olduğunu söyleyen Hüseyni, “Nükleer faaliyetlerimizi hiçbir şekilde durdurmayacağız. Müzakerelerin yapılmasından önce, müzakere sırasında veya müzakere sonucunda da hiçbir önkoşulu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Sorunun çözümü için müzakereden yana olduklarını yineleyen Hüseyni, bütün çabalarının BM Güvenlik Konseyi’nden yeni bir yaptırım kararı çıkmaması olduğunu da belirtti.

/ TAHRAN

14.05.2007


 

Solana: Türkiye yanımızda olmalı

AB Ortak Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Türkiye’nin Avrupa’nın yanında tutulması gerektiğini söyledi.

Alman Welt am Sonntag gazetesine konuşan Solana, ‘’Türkiye’nin AB üyeliğinin Avrupalılara ne gibi avantajlar sağlayacağı’’ sorusunu cevaplarken, ‘’Bu ülke, Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanlar’ın arasında. Türkiye’nin bu bölgede çok fazla etkisi var, bu da bölgenin istikrarına katkı sağlanmasına yardımcı olabilir. Bu durum, aynı zamanda Avrupalıların güvenliğini artıracaktır. Türkiye’nin yanımızda olması iyi olur. Aksi takdirde kendine başka ortaklar arayabilir’’ dedi.

Türkiye’nin AB üyesi olmak istediğine işaret eden Solana, ‘’Biz Ankara’nın, AB şartlarını yerine getirmesini bekliyoruz. Aksi takdirde üyelik olamaz. Türkiye’deki siyasi gelişmeler Kopenhag kriterleriyle bağdaşabilir olmalı. Buna, hukuk devleti ilkelerini benimsemesi, işleyen bir pazar ekonomisine sahip olması ve AB yasalarını üstlenmesi de dahildir’’ diye konuştu.

/ BERLİN

14.05.2007


 

İran’da Afgan avı

İran’ın son günlerde, ülkeye kaçak yollardan giren Afganlardan 85 binini geri gönderdiği bildirildi. İçişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Bagır Zolkadr, mültecilerle ilgili bir toplantıda yaptığı konuşmada, ülkeye kanun dışı yollardan girenlerle mücadele için yeni bir proje başlattıklarını, bu çerçevede son günlerde 85 bin Afgan’ın ülkesine gönderildiğini söyledi.

Zolkadr, sadece ülkeye kaçak girenleri geri gönderdiklerini, İran’da kanuni olarak kalanlara dokunmadıklarını ileri sürdü. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni de, haftalık basın toplantısında bir soru üzerine, İran’da yaşayan Afganların üç grup olduğunu, bunlardan bir kısmının ülkede kanuni olarak bulunduğunu, bir kısmının ‘’yurtsuz’’ sıfatıyla yaşadığını, bir bölümünün ise ülkeye kaçak olarak girdiğini söyledi.

Geri gönderilenlerin ülkeye kaçak girenler olduğunu ileri süren Hüseyni, konunun ‘’Afgan düşmanlığı’’ olarak gösterilmesinden rahatsız olduklarını belirtti. Afganistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sultan Ahmed Bahin, iki hafta önce, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30 bin dolayında Afgan mültecinin İran’dan geri gönderildiğini belirterek, ülkesinin bu mültecileri yerleştirecek kaynaklara sahip olmadığını söylemiş ve İran yönetiminden mültecileri göndermemesini istemişti. İran’da, ülkedeki karışıklıktan ve Taliban yönetiminden kaçan 2 milyondan fazla Afgan mülteci yaşıyor. Pakistan’dan sonra en çok Afgan mülteciye ev sahipliği yapan İran’ın, ülkeye kaçak olarak girdiğini belirttiği bir milyon dolayında Afgan’ı geri göndereceği ifade ediliyor.

/ TAHRAN

14.05.2007


 

‘Irak’ta Kaide devleti mi?’

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Times gazetesi, El Kaide terör örgütünün Irak’ın Sünni bölgesini ele geçirerek, burada bir şeriat devleti kurmak istediğini iddia etti.

İddiasını Amerikan istihbaratının analizlerine dayandıran gazete, örgütün söz konusu bölgeyi ele geçirme ve Amerikan askerinin çekilmesinden sonra burada ‘’militan bir devlet’’ kurma yolunda plan yaptığını, bu planın Amerikan istihbaratında büyük endişeye yol açtığını yazdı.

Irak’ta güçler savaşı sürerken ortaya çıkan El Kaide’nin bu planının bazı ılımlı gruplar tarafından da desteklendiği iddiasına da yer veren The Sunday Times, bütün bu grupların Irak’ın orta kesimi ile batıdaki bölgeleri ele geçirmek için mücadelelerini sürdürmek ve Amerikan güçleri çekildikten sonra bu bölgeleri Kürt ve Şiî bölgelerinden ayırmak istediklerini kaydetti.

Kurulması istenen devletin Bağdat, Anbar, Diyala, Salahaddin, Nineve ve Babil’in bir bölümünü de kapsayacağını belirten gazete, bir Amerikalı yetkilinin, bu hazırlıkları, ‘’El Kaide Orta Doğu’daki ilk kalesini oluşturma çabasında’’ diye değerlendirdiğini yazdı.

/ LONDRA

14.05.2007


 

Taliban komutanlarından Dadullah öldürüldü

Afganistan’da Taliban’ın halen etkin komutanı olan Molla Dadullah’ın, NATO’nun Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) askerleriyle girdiği çatışmada önceki gün ölü ele geçirildiğinin açıklanmasından sonra Dadullah’ın cesedi, Kandahar kentinde basın yayın organları mensupları önünde bugün teşhir edildi.

Afganistan İstihbarat Teşkilâtının sözcüsü Said Ensari’nin verdiği bilgiye göre, ABD ordusunun 11 Eylül 2001’den sonra sonbahar kış aylarında giriştiği Afganistan harekatında düşürülen Taliban’in lideri Molla Ömer’in sağ kolu Dadullah, güneyde Helmand ilinde Sangin ile Nehr-i Sarraç bölgesinde girişilen çatışmada ölü ele geçti. Dadullah’ın ölü ele geçirildiği çatışmaya, ISAF’ta Amerikan komandolarıyla İngiliz askerleri ve Afgan ordusu da katıldı.

/ KANDAHAR

14.05.2007


 

Pakistan-Afgan askerleri çatıştı

Pakistan-Afganistan sınırında, Afgan askerleriyle Pakistan sınır muhafızları arasında çatışma çıktığı, 7 Afgan askerinin öldüğü bildirildi.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Afgan askerlerinin, sınırdaki aşiret bölgesi Kurram’daki Pakistan sınır karakoluna, “herhangi bir provokasyon olmaksızın” ateş açtığı belirtildi. Açıklamada, Pakistan sınır muhafızlarının açılan ateşe karşılık vermesi üzerine çatışma çıktığı bildirildi. Afgan askeri yetkililerinden ise henüz açıklama gelmedi.

/ İSLAMABAD

14.05.2007


 

Barzani karargâhına ikinci saldırı

Irak’ın kuzeyindeki Mahmur’da Irak Kürdistan Demokratik Partisi’nin (IKDP) bürosunu hedef alan intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 30 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.

Polisin verdiği bilgiye göre, bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, belediye başkanlığı binasının da aralarında bulunduğu çevredeki binalar hasar gördü. Saldırıda yaralananlar arasında, Belediye Başkanı Abdürrahman Delaf’ın da bulunduğu belirtildi.

/ BAĞDAT

14.05.2007


 

CIA eski Başkanı: Kardak’ta savaşı biz engelledik

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) eski Başkanı George Tenet, “Kardak krizi sırasında Türkiye ile Yunanistan arasında savaş çıkmasını ABD’nin engellediğini” söyledi.

Tenet, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesindeki demecinde, Kardak krizi ve terör örgütü PKK’nın başı Abdullah Öcalan’ın yakalanmasıyla ilgili soruları cevapadı.

Türkiye ile Yunanistan arasında 1996 yılında gerginliğe yol açan Kardak krizinde tansiyonunun düşürülmesinde ABD’nin etkin rolü olduğunu söyleyen Tenet, “İki ülke arasında savaş çıkmaması için yaptığımız müdahale belirleyici oldu. Gizli servisler çok önemli rol oynadılar” dedi.

Tenet, CIA’nın, 1999 yılında terör örgütünün başı Öcalan’ın yakalanması olayındaki rolünün ne olduğu sorusunu ise “Bu konuyla ilgili konuşamam” diye cevapladı.

/ ATİNA

14.05.2007


 

NASA zamanın başlangıcını gözleyecek

NASA, ilk uzay teleskobu Hubble’ın yerini alması planlanan yeni uzay teleskobu ‘James Webb’in (JWST) maketini basına tanıttı. Uzayın 1,5 milyon kilometrelik derinliğine uzanacak olan JWST’nin bu sayede zamanın başlangıcını gözleme fırsatını vereceği söyleniyor.

NASA’nın basın tanıtımında verdiği bilgiye göre, zamanın başlangıcını izleyebilecek yeteneğe sahip olan JWST ilk galaksileri bulacak ve yıldızların nasıl gezegen sistemleri oluşturduğunu gösterecek. Goddard Space Flight Center Müdürü Edward Weiler, JWST’nin Hubble’a karşı üstünlüğünü şöyle açıklıyor: ‘Zamanda geriye dönebilmek, kâinatın yaratılışını izleyebilmek için çok daha büyük bir teleskopa ihtiyacımız vardı. Hubble ancak büyük patlamadan ancak bir milyar yıl sonraki yıldızların ışığını yakalabiliyordu. JWST ise evrenin çok daha eski geçmişine bakabilecek.

JWST, büyük patlamayı izleyemeyecek ama evrenin başlangıcına, ilk yıldızlar ve galaksilere ışık tutacak. JWST, Hubble’ınkinden yaklaşık 3 kat daha büyük, 6.5 metrelik çapına sahip altıgen biçimli 18 parçadan oluşan ana aynasıyla uzaya yerleştirilen en büyük teleskop olacak. İlk uzay teleskobu olma unvanına sahip Hubble, 17 yıl önce uzaya gönderilmiş ve astronomide çığır açmıştı. JWST’nin fırlatılması ve çalıştırılmasının maliyetinin 4.5 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Hubble’ın şimdiye kadarki maliyeti ise 8 milyar dolar civarında.

/ WASHINGTON

14.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004