Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush savaş çarını belirledi

ABD Başkanı George Bush’un, Irak ve Afganistan’daki savaşları idare edecek “savaş çarı”nı belirlediği bildirildi. Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada, Bush’un bu görev için uzun bir arayıştan sonra Pentagon’un operasyonlar sorumlusu korgeneral Douglas Lute’ı belirlediğini söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, Irak ve Afganistan savaşlarını yönetmek üzere oluşturulması planlanan yeni görev için, ABD’nin terörle mücadele özel temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston’a öneri götürdüğü, ancak Ralston’un bu teklifi kabul etmediği bildirilmişti. The Washington Post gazetesi, geçen ay yayımladığı haberde, yeni oluşturulacak göreve getirilecek kişinin doğrudan Bush’a ve onun Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’e bağlı olmasının, Pentagon’a ve Dışişleri Bakanlığına talimat verme yetkisi bulunmasının planlandığını yazmıştı.

Washington Post, Ralston’un yanı sıra teklifin götürüldüğü emekli orgeneraller John Sheehan ve Jack Keane’in de bu görevi reddettiğini belirtmişti.

Gazete, Beyaz Saray’ın, bu görev için hem yetenekli, hem de istekli üst düzey emekli generaller aradığını, ancak üç generalin teklifi reddetmesinden anlaşılacağı gibi uygun kimseyi bulmakta çok zorlandığını kaydetmişti.

/ WASHINGTON

17.05.2007


 

Hamas-El Fetih çatışması

Yıllardır İsrail kurşunlarına hedef olan Filistin’de şimdi de kardeş kanı dökülüyor. Gazze Şeridi, özellikle Gazze şehri civarı Hamas-El Fetih çatışmaları yüzünden savaş alanına dönerken, çatışmalarda ölü sayısı yükseliyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, çatışmaların başladığı günden düne kadar ölen Filistinlilerin sayısı 17’ye yükseldi. Filistin Güvenlik Konseyinin Mahmut Abbas başkanlığında toplanarak çatışmalara son verme çağrısı yapması bekleniyor.

Gazze’de tarafların gece yarısı ateşkes için uzlaşmaya varmalarına rağmen, ateşkes sokaklara hakim olamadı.

Gazze ve Batı Şeria Emniyet Müdürü Raşid Ebu Şbak’ın evine düzenlenen baskında 5 korumasının öldürülmesinin ardından, El Fetih’e bağlı El Aksa Şehitleri Tugaylarının sözcüsü Ebu Kusay, El Fetihli bakanlara, ulusal birlik hükümetinden istifa etmeleri çağrısında bulundu.

Ebu Kusay, Abbas’ın derhal acil durum ilan etmesini istedi ve “Ulusal birlik hükümeti bir yalandır. Filistin halkında ulusal birlik kalmamıştır” dedi. Gazze Şeridi’ndeki El Fetih sözcüsü Abdülhekim Avad da Ebu Şbak’ın evine saldırıyı sert şekilde kınadı ve Hamaslıları, “Aşağıdan yukarıya hepsi katil, hepsi suçlu” sözleriyle suçladı. Avad, Hamas’ın Gazze’yi yeni bir Somali veya Darfur’a çevirmek istediğini ifade etti.

Gazze şehrinde çatışmalar ise gece yarısı ateşkes için anlaşıldığı saatlerde bile durmadı. Ateşkes için tarafları toplayan Mısır delegasyonundan bir yetkilinin de toplantı sonrası evine dönerken karşılıklı çatışmalarda atılan kurşunlardan yaralandığı öğrenildi.

Gece, El Fetihli yetkililerden Semir Meşaravi’nin Gazze’nin orta kesimindeki Tuffah mahallesindeki evi, Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugayları militanlarınca sarıldı; Meşaravi’nin yanındaki silahlı adamlarına, silahlarını teslim etmeleri çağrısı yapıldı. Militanların, aynı saatlerde yapılan ateşkes görüşmeleri nedeniyle bir süre sonra çekildikleri bildirildi.

Meşaravi’nin evinin sarıldığı sırada, aynı bölgede evi bulunan Hamas liderlerinden Zihni Ebuneyma’nın evi de El Aksa Şehitleri militanlarınca kuşatılmıştı.

Gece, Gazze şehri merkezinde silah sesleri hiç susmadı, güvenlik güçlerinin toplandığı Saraya bölgesine en az 3 havan topu mermisi atıldığı öğrenildi.

Yerel kaynaklar, Hamas’a yakınlığıyla bilinen El Aksa radyosuna açıklama yapan Hamaslı milletvekili Mervan Ebu Ras’ın, yoğun çatışmaların ardından, “Hamas’tan ölenlerin şehit, diğerlerinin kafir olduğunu” söylediğini öne sürdüler. Önceki günkü çatışmalarda çoğunluğu Filistin ulusal güvenlik güçleri askerleri olan en az 17 kişi ölmüş, 60 dolayında kişi yaralanmıştı.

Gazze’de her yerden kurşun ve patlama sesleri gelirken, Kassam Tugayları militanlarından bir grup, sabahın erken saatlerinde, Gazze Şeridi ve Batı Şeria Emniyet Müdürü Raşid Ebu Şbak’ın, Tel El Hava’daki evine saat 06.30 sıralarında baskın düzenledi. Baskın sırasında Şbak’ın eşi ve çocuklarının evde olmadığı bildirildi. Ev, saatlerce kurşun, RPG ve havan topu mermisi yağmuruna tutulurken, korumalardan 5’i olay yerinde, biri daha sonra öldü. Devam eden çatışmalarda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın “Kuvvet 17” olarak bilinen başkanlık muhafızlarından biri de hayatını kaybetti.

Ebu Şbak, uzun süredir Hamas’ın hedefinde olan bir isim ve Hamaslı yetkililer, Abbas’tan Şbak’ı görevinden uzaklaştırması için sık sık çağrıda bulunuyorlardı.

Filistin televizyonu, Şbak’ın korumalarının hastanede, onlarca kurşunla ve patlayıcı parçalarıyla delinmiş cesetlerinin görüntülerini önce canlı yayımladı, sonra defalarca tekrarladı. Görüntülerde, korumaların üzerindeki giysilerin, kandan tümüyle kırmızıya boyanmış olduğu görüldü. Korumaların cesetleri etrafında toplanan arkadaşları ağlarken, hastane bahçesinde toplanan El Fetihli güvenlik güçleri, sloganlarla olaya tepkilerini dile getirdi.

Öte yandan, çatışmalar sürerken, İsrail’e roketler de yağmaya devam ediyor. Sadece sabah saatlerinde, Gazze Şeridi’nin kuzeyinden İsrail’e 5

Kassam roketi fırlatıldı; bunların 3’ü Necef çölünde boş araziye isabet etti. Diğer 2 roketten biri, Sderot’ta Savunma Bakanı Amir Peretz’in evinin yakınlarındaki bir başka eve isabet etti, diğeri de basketbol sahasına düştü.

Bu arada, Gazze’de İslâm Üniversitesi etrafındaki çatışmalarda 7 Filistinli öldü. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İslam Üniversitesi’ni dışarıdan saran El Fetihlilerle üniversite içindeki Hamaslı militanlar arasında çıkan çatışmalarda ilk belirlemelere göre 7 kişi öldü.

/ KUDÜS

17.05.2007


 

Elysee’de devir-teslim

Fransa’da, Anayasa Mahkemesi Başkanı Jean Louis Debre’nin Elysee Sarayı’nda seçim sonuçlarını resmen açıklamasıyla, Nicolas Sarkozy’nin beş yıl sürecek cumhurbaşkanlığı görevi başladı.

Sarkozy, tören salonunda davetlilerin huzurunda Cumhurbaşkanlığı göreviyle ilgili resmi belgeleri imzalayarak görevi Jacques Chirac’tan devraldı.

Yeni Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’ye, önceki cumhurbaşkanlarının isimlerinin yer aldığı, Cumhurbaşkanlığı simgesinin bulunduğu kolye takdim edildi.

Resmen Cumhurbaşkanı ilan edilmesinin ardından davetliler huzurunda kısa bir konuşma yapan Sarkozy, daha sonra tören salonundaki davetlilerle tokalaştı.

Cumhurbaşkanlığı Orkestrasının kısa bir konser verdiği tören sırasında, Invalid Meydanı’nda da Sarkozy’nin Cumhurbaşkanı ilan edilmesi dolayısıyla 21 pare top atışı yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı bandosunun Milli Marşı çalmasının ardından, Sarkozy tören kıtasını denetledi.

/ PARİS

17.05.2007


 

Şiî bölgesine saldırıya polis sansürü

Irak’ın başşehri Bağdat’ın kuzeydoğusundaki bir Şiî bölgesinde onlarca kişinin öldüğü bombalı saldırının önceki akşam saatlerinde düzenlendiği bildirildi.

Yerel polis, Diyala bölgesindeki Ebu Seydah köyünde önceki gün yerel saatle 19:45 civarında bir pazar yeri yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, en az 32 kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını kaydetti. Saldırıyla ilgili ilk haberlerde acil koduyla, polisin, Bağdat’ın kuzeydoğusundaki bir Şii bölgesinde ilk bilgilere göre 32 kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını açıkladığı duyurulmuştu. Polis tarafından, başkente 100 kilometreden yakın mesafedeki bölgede düzenlenen şiddetli saldırının neden ancak yaklaşık 16 saat duyurulabildiği konusunda bir bilgi bulunmuyor. Irak hükümetinin, hafta sonunda bombalı saldırıların düzenlendiği yerlerden fotoğraf ve görüntü alınması yasağı uygulanmasına karar verdiği bildirilmişti. Irak’tan gelen haberlerde de polisin gazetecilerin Bağdat’ta bombalı saldırı düzenlenen Tayaran Meydanı’ndan görüntü almalarını engellediği ve gazetecilerin bölgeyi terk etmesini istediği kaydedilmişti.

/ BAĞDAT

17.05.2007


 

Avustralya Başbakanı yağmur duâsı istedi

Avustralya Başbakanı John Howard, vatandaşlarından yağmur duâsına çıkmalarını istedi. Avustralya kıtasının yüz yılın en kurak dönemini geçirdiğine işaret eden Howard, “Kuraklık canımıza okuyor. Şaka yapmıyorum. Daha fazla yağmura ihtiyacımız var. Hepimiz yağmur için, bol su için duâ etmeliyiz” dedi.

Başbakan Howard, geçen ay, yeterli yağmur yağmaması halinde Murray-Darling nehir havzasında sulama yapılamayacağı uyarısında bulunmuştu. Güneydoğudaki bu önemli tarım bölgesinde barajların ancak yüzde 6’sı dolu.

Avustralya’yı vuran kuraklık yüzünden tarım üretimi önemli oranda azalmış bulunuyor.

/ SİDNEY

17.05.2007


 

Wolfowitz görevde kalmak için yalvardı

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, bankanın yönetim kurulu üyelerine istifa etmemesi gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası’nın en üst karar mercii olan İcra Direktörleri Kurulu, Wolfowitz’in sevgilisinin Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başlaması sırasında daha yüksek maaşlı bir göreve terfi etmesini sağlamak suretiyle bankanın etik kurallarını ihlâl ettiği sonucuna varmıştı.Konuya ilişkin nihai kararı verecek olan İcra Direktörleri Kurulu’nun ardından toplanan Dünya Bankası Yönetim Kurulu, Wolfowitz’in savunmasını dinledi. Wolfowitz savunmasında, hakkındaki soruşturmanın bankaya uzun vadede etik konulardan daha fazla zarar verebileceğini söyledi.

/ WASHINGTON

17.05.2007


 

Madrid zanlıları açlık grevinde

İspanya’nın başkenti Madrid’de 11 Mart 2004 tarihinde düzenlenen ve 192 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarıyla ilgili yargılanan 29 sanıktan 16’sı, savcılığın suçlamalarının “adil” olmadığı gerekçesiyle açıklık grevine başladı.

Açlık grevini geçen perşembe günü 11 Mart saldırılarının “fikir babaları” olarak gösterilen sanıklardan Rabi Osman El Seyid Ahmed, Yusuf Belhac, Hasan El Haski ve Abdülmecid Buşar başlatmıştı. Bu sanıklara 12 sanık daha eklendi. Davanın görüldüğü Ulusal Mahkeme’nin başkanı Javier Gomez Bermudez, sanıkların açlık grevi yapmalarının “kasten ve istenerek alınmış bir karar” olduğunu belirterek, İspanyol yasaları gereği davanın durdurulmasının söz konusu olmadığını söyledi.

/ MADRİD

17.05.2007


 

Hava kirliliği Tac Mahal’i sararttı

Hindistan hükümetinin bölgedeki hava kirliliğini kontrol altına alma çabalarına rağmen, hava kirliliği beyaz mermerlerinin parıltısı ile ünlü Tac Mahal’i sarartıyor.

Hindistan Meclisi Ulaşım, Turizm ve Kültür Komisyonu, bu hafta meclise sunduğu raporda, kirli havanın içerdiği parçacıkların Tac Mahal’in beyaz mermerlerinin yüzeyinde biriktiğini ve mermerleri sararttığını belirtti. Hindistan yetkilileri, Tac Mahal’in bulunduğu bölgenin hava kirliliğinden etkilenmemesi için daha önce birçok girişimde bulundu. Yapımı 1648’de tamamlanan Tac Mahal’i her gün 20 bin turist ziyaret ediyor.

/ YENİ DELHİ

17.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004