Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Rekabet için ortaklık şart

MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (MÜSİAD) dünyada şirket evliliklerinin giderek hızlandığı süreçte, “yerli sermayenin küresel rekabetçi olma ve büyüme hedefleri için yol haritası” niteliğinde çok önemli bir eser yayınladı.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Genç tarafından hazırlanan ve MÜSİAD ‘Yönetim Kitaplığı’ dizisinin son eseri olarak yayınlanan “Ortaklık Kültürü” adlı kitap, düzenlenen bir toplantıyla işadamlarına tanıtıldı.

MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Dr. Ömer Bolat, “Küçük işletmelerin gelişebilmesi ve ülke ekonomisinin büyümesi için güçlü ortaklıklar kurmaktan başka alternatifimiz yok” dedi.

“İŞLETMELERİN OLMAZSA OLMAZI...”

Batıda ‘şirket evlilikleri’nin gittikçe arttığı günümüzde, kümelenme yaklaşımının, yenilikçiliği ve gelişmeyi besleyerek, işletmelere ciddi bir rekabet avantajı sağladığını kaydeden Dr. Bolat, “Çağdaş ekonomilerde ortaklık kültürü artık işletmelerin olmazsa olmazı. Ülkemizde de maliyetleri düşürmek, ölçek ekonomileri meydana getirmek, tecrübeli bir işgücü havuzu oluşturabilmek, finans yükünü hafifletmek, kamu kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli iş birliğini geliştirmek, ancak ortaklık kültürünün yerleşmesiyle mümkün” şeklinde konuştu.

Bolat açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bugün artık, kaynaklarını iyi değerlendirebilen, verimli kullanan ve ortaklık ruhu içerisinde hareket edebilen şirketler öne çıkmakta ve varlıklarını uzun süre sürdürebilmektedir.

“100 ŞİRKETTEN İKİSİ 3.

NESİLE KALIYOR”

“Ülkemizdeki işletmelerin karşılaştığı en büyük sorunların başında, birlikte iş yapma ve ortaklık kültürünün tam yerleşmiş olmaması gelmektedir. Bunun içindir ki, ömrü 50 yıla, 100 yıla varabilen şirketlerin sayısı oldukça azdır. Türkiye’de ikinci nesile devredilebilen işletme sayısı yüzde 10 iken, üçüncü nesile devredilebilen işletme sayısı ise sadece yüzde 2’dir. Aile şirketleri bile, düşünce ve gaye birliğinin yeterince sağlanamaması münasebetiyle, babadan sonra uzun süre ayakta kalamamakta ve kardeşler/ortaklar arasında çıkan ihtilaflar sebebiyle dağılıp gitmektedir. Bu sebeple iktisadî işletmeler için kaynaştırıcı, birleştirici ve işletmeyi uzun ömürlü kılan ortak amaç ve hedef birliği, yani ortaklık kültürü anlayışıdır. Bunu gerçekleş-tirebilen şirketler uzun ömürlü ve güçlü olabiliyor, gerçekleştireme-yenler ise ne yazık ki iflasın, bitişin eşiğine geliyor.

“Bütün bu gerçekler ışığında şunu belirtmeliyiz ki, ülke ekonomimizin bir atılım ve gelişme gösterebilmesi için, güç, gaye ve hedef birliği şuuru içerisinde ortaklıklar oluşturup; güçlü ve uyumlu bir ekonomik yapı ile piyasada var olma mücadelesi vermenin kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğu aşikârdır. Güçlü ortaklıklar kurmanın yegane yolu, ortaklık kültüründen geçtiğine göre, bu birlik anlayışını işletmelerde geçerli kılmak zorundayız. Bunu başarmak, gerek uzun ömürlü olmanın, gerekse yüksek derecede bir rekabetin hüküm sürdüğü piyasada tutunabilmenin temel şartıdır. Hem bizlerin, hem de ülke ekonomisinin gelişebilmesi için güçlü ortaklıklara ve uyumlu çalışma sistemine dönmekten başka alternatifimiz yok gibidir.”

Yeni Asya / İSTANBUL

17.05.2007


 

Kuraklığa karşı mücadele başladı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yaşanabilecek kuraklığın tarım alanındaki etkilerini azaltmak amacıyla hazırladığı, ‘’Türkiye Tarımsal Kuraklık Eylem Planı’’nı onaylanması için Bakanlar Kuruluna sundu. Alınan bilgiye göre, plan çerçevesinde ‘’Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu’’ oluşturulmasına karar verildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı başkanlığındaki kurulun Tarım Bakanlığının yanı sıra Enerji, Çevre ve Orman ile İçişleri Bakanlığından temsilcilerinden oluşturulması öngörülüyor. Oluşturulacak Kurul, yaşanabilecek bir kuraktan Türkiye’nin kadar etkileneceği, hangi bölgelerde ne tür sıkıntılar yaşanacağını ve hangi tedbirlerin alınacağını araştıracak. Eylem Planında, ‘’yağışların normal seyretmesi durumunda, yüzde 25 azalması durumunda, yüzde 50 azalması durumunda ve yüzde 75 azalması durumunda’’ alınacak önlemler 4 senaryo halinde yer alıyor. Planda, 2004 yılında 4,9 milyon hektar olan sulanabilir alanın 2023 yılında 8,5 milyon hektar alana, 2004 yılında 29,6 milyar metreküp olan tarımsal sulamanın da 2023 yılında 72 milyar metreküpe çıkacağının tahmin edildiği belirtiliyor.

/ ANKARA

17.05.2007


 

Anneler günü kazandırdı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Anneler Günü perakende sektörüne 2 günde, 45 milyon YTL ek ciro kazandırdı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Anneler Gününde yapılan harcamalara ilişkin kartlı ödeme sistemi verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre, Anneler Gününü kapsayan hafta sonu 12-14 Mayıs tarihleri arasında BKM takasında gerçekleştirilen işlem adedi 6 milyon 77 bin 787 adet olarak gerçekleşti. Takas verilerine göre, bu işlemlerin tutarı ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 arttı ve 428 milyon 635 bin 694 YTL oldu. Bir önceki hafta sonuna denk gelen 6-7 Mayıs 2007’de 383 milyon YTL harcanmıştı. Anneler Günü haftası ve bir önceki hafta yapılan harcamalar kıyaslandığında, Anneler Günü perakende sektörüne 45 milyon YTL’lik ek ciro getirdi.

/ İSTANBUL

17.05.2007


 

AB ekonomisi yükselişte

AB’de ortak para kullanan 13 ülkede nisan ayı enflasyonu, bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 1,9 olarak açıklandı. Resmi istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Mart ayında yüzde 2,3 olan AB’deki ortalama enflasyon ise geçen ay yüzde 2,2’ye geriledi.

Enflasyon oranları, geçen yılın aynı döneminde Avro Bölgesi’nde yüzde 2,5 ve AB’de yüzde 2,3 seviyesindeydi.

Kesinleşmiş verilere göre geçen ay AB’de en yüksek enflasyon oranları yüzde 8,8 ile Letonya, yüzde 8,7 ile Macaristan, yüzde 5,6 ile Estonya, yüzde 4,9 ile Litvanya, yüzde 4,4 ile Bulgaristan ve yüzde 3,8 ile Romanya’da görülürken Kıbrıs Rum kesimi ile birlikte önümüzdeki yıl Avro Bölgesi’ne katılması beklenen Malta’da enflasyon eksi 1,1 olarak açıklandı.

AB’de düşük enflasyona sahip ülkeler yüzde 1,3’le Fransa, yüzde 1,5’le Finlandiya, yüzde 1,6’yla Kıbrıs Rum kesimi ve İsveç, yüzde 1,7’yle Avusurya ve Danimarka şeklinde sıralandı. Bu arada Eurostat, geçen yılın son çeyreğine kıyasla yılın ilk çeyreğinde Avro Bölgesi’nin yüzde 0,6 büyüdüğünü duyurdu. Mart ayı sonu itibariyle Avro Bölgesi’ndeki yıllım büyüme oranı ise yüzde 3,1’i buldu. Piyasalarda Avro Bölgesi’nde büyümenin yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,6 ve son 12 ayda yüzde 2,9 çıkması bekleniyordu.

/ BRÜKSEL

17.05.2007


 

Konut sektörü yeniden canlanıyor

Geçen yılın Mayıs ayından bu yana durgunluk yaşayan konut sektörü son birkaç aydır tekrar hareketlendi. Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı H. Ali Taylan, bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirim sinyali vermesinin son bir yıldır durgunluk yaşayan sektörü tekrar hareketlendirdiğini söyledi.

Taylan, “Tut-Sat (Mortgage) yasasının çıkmasıyla birlikte piyasa hareketlendi ama 2005’in seviyesinde değil.” dedi. Seçimlerden sonra faiz oranlarında ciddi düşüş beklediklerini ifade eden Taylan, “2006 Mayıs ayına kadar sektör son derece iyi ve başarılı gidiyordu. Konut kredilerinde ciddi düşüşler yaşanırken fiyatlar da biraz yükselmişti. Geçen yılın sonlarında yüzde 1’in altına düşen konut kredisi faizinin bir anda yüzde 2’leri aşmasıyla vatandaşın alım gücünde yavaşlama oldu. Bu da konut sektöründe durağanlığa sebep oldu. Şu anki hareketliliğin yılsonuna doğru artacağını bekliyoruz.” diye konuştu.

/ ANTALYA

17.05.2007


 

Karpuz bu sene ucuz olacak

Çukurova’da, hasadına başlanan turfanda karpuzda rekoltede artış beklentisi, ithalata hasat öncesi son verilmesi ve ihracatta olumlu sinyallerin alınmasının üreticiyi, önümüzdeki dönemde ürünün bollaşmasıyla iç piyasada uygun fiyat oluşumunun da tüketiciyi memnun edeceği bildirildi.

Çukurova yöresinde bu yıl yaygın olarak ekilen ve rekoltede geçen yıla oranla yüzde 15 artış beklenen karpuzda, ithalatın Nisan ayında durdurulması ve ihracat bağlantılarının kurulmasıyla dış piyasadaki rakiplere göre erken hasadın getirdiği avantajın tüketici açısından sevindirici sonuçlara yol açacağı kaydedildi. Bu sürecin devamında, şimdiden iç piyasa giren üründe hasadın yoğunlaşmasıyla yaşanacak bolluğun tüketiciye da olumlu yansıyacağı ve yaz döneminin vazgeçilmesi karpuzun daha uygun fiyatla yenileceği belirtildi.

Halde, tarlalardan toplanarak getirilen karpuzların, kamyonlarla diğer kentlere sevkıyatında artış gözlenirken, yetkililer ürünün kilosunun 50 ile 1,50 YKr arasında değiştiğini kaydettiler.

/ ADANA

17.05.2007


 

Bağ-Kurlular sevk derdinden kurtulacak

Başbakan Erdoğan, Leyla Gencer Sahnesi’nde düzenlenen ‘’Yılın Hemşireleri’’ ödül töreninde yaptığı konuşmada, ürettikleri tüm politikaların toplumun mutluluğu ve huzuruna yansıması için olduğunu söyledi.

Hastanelerde rehin alma haberlerinin artık görünmediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, SSK’lı vatandaşların artık sanki ‘’başka bir ülkenin vatandaşı gibi’’ muamele görmediğini söyledi. Artık Bağ-Kur’lu vatandaşın da hizmetlerden mahrum kalan apayrı bir hukuka tabi olmadığını işaret eden Erdoğan, ‘’Ufak bir nüansla onun da talimatını vermiş durumdayız. İnşallah bugünlerde o da ortadan kalkacak. Bağ-Kur’lu hastalarımız da herhangi bir sevke tabi olmadan aynen Emekli Sandığına mensup hastalarımız, SSK’lı hastalarımız gibi aynı şekilde hastanelerdeki sağlık hizmetlerinden istifade edecekler’’ dedi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: ‘’Hastaneye giden vatandaşım kapıdan boynu bükük geri çevrilmiyor. Zira bize göre sosyal hukuk devletinin en bariz vasfı, sağlık hizmetlerini kusursuz olarak vatandaşlarına sunmasıdır. Sosyal Güvenlik Yasası’nı da çıkarmaya muvaffak olabilseydik, şu anda inanıyorum ki benim vatandaşlarım çok daha farklı bir şekilde bu hizmetleri alabilme imkanına sahip olacaktı. Ama bu bir ertelemeye tabi oldu. İnşallah bu ertelemeyi de önümüzdeki yılın başından itibaren yakalar ve böylece 7’den 70’e değil, her doğan vatandaş, sosyal güvence altında doğmak suretiyle 18 yaşına kadar hiç bir ihtiyacı olmasa dahi bu imkanlardan yararlanacak ve demokratik laik sosyal hukuk devletinin vatandaşı olarak bu imkânları yakalayacak.’’

/ ANKARA

17.05.2007


 

OPEC’e göre petrol fiyatları normal

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdullah el-Bedri, mevcut ham petrol fiyatlarının yüksek olmadığını söyledi.

Abdullah el-Bedri, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da gazetecilere yaptığı açıklamada, fiyatların arz ve talep ile stoklar çerçevesinde belirlendiğini, ancak mevcut fiyat düzeyinin yüksek olduğu görüşünde olmadığını kaydetti.

El-Bedri, fiyatların yükselmesinde, petrol üretim maliyetlerinin artmasının etkili olduğuna da dikkat çekti. OPEC Genel Sekreteri daha önce yaptığı açıklamada da bu yıl petrol üretimini artırma gereğinin olmadığını ifade etmişti.

/ CAKARTA

17.05.2007


 

Memur toplu görüşmeyi Eylül ayında istiyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Aksu, Başbakanlık Merkez Bina’da basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerin, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’na göre Ağustosta gerçekleştirildiğine işaret etti.

Toplu görüşmelerin Eylül ayında yapılması taleplerini Şahin’e aktardıklarını ifade eden Aksu, ‘’Ağustosta havalar çok sıcak ve görüşmeler sağlıklı olamıyor. Üstelik Eylülde Bütçe Kanunu da hazırlanıyor. Sayın Bakan, bu konuda, ‘bizim için ilke olarak sorun yok’ dedi. Zaten geçen yılki toplu görüşmelerde, diğer sendikaların da bu konuda talebi vardı’’ diye konuştu.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarında biriken paraların hak sahiplerine ödenmesini de talep ettiklerini belirten Aksu, bu konudaki tasarının, ay sonuna kadar çıkarılmasının planlandığını ifade etti.

/ ANKARA

17.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004