Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ağar: Başörtüsü temel hak, tarikatlar sosyal gerçek

Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, başörtüsü konusunu üniversitelerde eğitim özgürlüğü çerçevesi içinde, haklar ve özgürlükler bağlamında görmek gerektiğini belirterek, “Avrupa Birliğinde herhangi bir ülkede bu tür bir yasağı sürdürebilmek mümkün değil. Türkiye bunu siyaseten istismar alanı olmaktan çıkarmalıdır” dedi. Tarikatların sosyolojik bir gerçek olduğunu da belirten DP lideri, “Toplumda yüzyıllardır var olan bir şeye yok diyemezsiniz. Önemli olan burada devletin anayasal yapısını, rejimini rahatsız etmeme konusunda dikkat içerisinde olunmasıdır” diye konuştu.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Mehmet Ağar, başörtüsü konusunun üniversitelerde eğitim özgürlüğü çerçevesi içinde, haklar özgürlükler bağlamında görmek gerektiğini belirterek, “Türkiye bunu siyaseten istismar alanı olmaktan çıkarmalıdır” dedi. Sabah gazetesine konuşan DP lideri Ağar, tarikatların sosyolojik bir gerçek olduğunu belirterek, “Toplumda yüzyıllardır var olan bir şeyi yok diyemezsiniz. Önemli olan burada devletin Anayasal yapısını, rejimini rahatsız etmeme konusunda dikkat içerisinde olunmasıdır. Türkiye demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. Bunlar Anayasa’nın vazgeçilmez unsurlarıdır” diye konuştu.

Ağar, “son dönemde tarikatların daha etkin hale geldikleri ve aday listelerine müdahale ettikleri” iddiaların hatırlatılması üzerine toplumda ne varsa bunların kendisini siyasete taşıdığını söyledi. Türkiye’de dinî temelde siyaset yapılamacağını ifade eden Ağar, “Bunu yapmak dine karşı en büyük saygısızlıktır. Demokrat Parti geleneğinin Türk siyasetine yaptığı en büyük farklılık da budur. İnsanların dini özgürlük alanlarını teminat altında tutmak” şeklinde konuştu.

Mehmet Ağar, başörtüsü konusunda ise şunları söyledi:

“Bu meseleyi üniversitelerde eğitim özgürlüğü çerçevesi içinde, haklar özgürlükler bağlamında görmek lâzım. Avrupa Birliği’nde herhangi bir ülkede bu tür bir yasağı sürdürebilmek mümkün değil. Türkiye bunu siyaseten istismar alanı olmaktan çıkarmalıdır.”

DÜZ OVADA SİYASET

Bunun yanı sıra Milliyet gazetesine de demeç veren DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türkiye’nin bölünme korkusundan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

“Dağda silâhla dolaşacağına düz ovada siyaset yapsın” yaklaşımı büyük tartışmaya yol açan Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, son dönemde tırmanan terör olaylarının, söyleminin haklılığını ortaya çıkardığını belirtti. Ağar, “Türkiye’de siyasetin görevi ovanın dağa çıkmamasını başarmak. Bu, toplumsal yumuşaklığı beraberinde getirir. Türkiye, AKP-CHP zıtlaşmasını yaşıyor. Bu gerginlik terör eylemlerinin etkisini yüzle çarpıyor” dedi.

DİYARBAKIR’DA AKP’Yİ GEÇERİZ

Oylarının Güneydoğu’da AKP’den fazla olacağını belirten Mehmet Ağar şöyle konuştu:

“Güneydoğu politikamızın ana ekseni bir toplumsal seferberlik. Lâfta kalmayan, meseleyi sadece güvenlik çerçevesinde bırakmayan paketler. Planlarımız, programlarımız var. Sür'atle uygulama alanına giren, kaynakları bulunmuş projeler, umutsuz gençlerin yeniden hayata döndürülmesi. Meslekî teknik eğitim, hobi odaklı kalkınma projeleri, entegre sanayi projeleri gibi. Güneydoğu’da mesele zaten asker, polis çerçevesine bırakılmış. Lâfta var olan paketler halka bıkkınlık getirmiş. Kan giren yerde demokrasi gelişmez. Kanı ortadan kaldırdığınızda demokrasi gelişir. Bireysel özgürlükler temelinde açılımlar yapıldı. Artık bunların uygulamaları olacak. Halk, birlik beraberliği güçlendirecek hizmetlerin beklentisinde. Bir yandan da itibarlı bir vatandaş olmanın rahatını da yaşamak istiyor. Hükümet olduğumuzda sadece oy aldığımız kitlelerin değil, oy almadıklarımızın da güvenini kazanmak bizim için daha önemli bir mesele. Zaten merkez sağın en önemli vasfı bu. Diyarbakır’da AKP’den daha fazla oy alabiliriz.”

SİVİL DEMOKRATİK ANAYASA

Türkiye’nin öncelikli sorununun sivil ve demokratik bir anayasa yoksunluğu olduğunu belirten Ağar, “Türkiye’de önümüzdeki seçimin en önemli meselesi sivil demokratik anayasadır. Yeni bir anayasaya Türkiye’nin ihtiyacı olduğu açık. 1980’den bu yana 27 yıl geçti. Dünya değişti. Farklı bir Türkiye var. Türkiye farklı bir anayasaya doğru gidebilir temel ilkelerinde sabit kalmak suretiyle. Bu Anayasa içinde her yer yerli yerine oturabilir.” dedi.

“Sivil, demokratik bir anayasaya ihtiyacımız var”

Mehmet Ağar, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusundaki görüşlerini de şöyle açıkladı:

“Parlamenter sistem bana göre Türkiye için uygun bir sistem. Halk tarafından seçilse de cumhurbaşkanının yetkilerinin daha sembolik alana çekilmesi ile parlamenter sistemin sürdürülmesi gerekir. Seçim kararı almış bir Meclis’in, toplumun çok geniş kesimini ilgilendiren Anayasa değişikliğine çalışması yanlıştır.

Yargı politize olma lafından rahatsız. Sivil demokratik bir Anayasaya ihtiyaç var. Yargının bir yandan üzerindeki ağır iş yükünü çözümleyici reformist çabalarla kendi özlük haklarının bağımsız kurullarca takip edileceği bir alana kavuşturulması gerekmekte. Yüksek mahkemeler içtihat üretememektedir.”

/ İSTANBUL

30.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Başörtüsü temel hak, tarikatlar sosyal gerçek

  Ulaşımda tedbir alınıyor

  ANAVATAN’da sona doğru

  Baykal’dan aydın tarifi

  ABD'ye nota

  Tanklar sınıra taşınıyor

  En çok asker aday AKP’den

  CHP’li Ertuğrul Günay AKP’de

  İslâmla terör yan yana gelmez

  Seçim sandıkları gözlenecek

  İstanbul'un fethine defileli kutlama

  Sezer’den Fatih’e övgü

  Demirel’den CHP sorusuna tepki

  Şahin Hoca Hakk’a yürüdü

  TÜİK’ten afişli çağrı

  Kavaklı deprem yaralarını sarıyor

  En büyük akvaryum

  Güneş gözlüğü alırken dikkat


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004