Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Vatikan'dan AB desteği

Vatikan’ın Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone, Türkiye’nin Avrupa’ya alınması konusunda birbirinden çok farklı yaklaşımlar bulunmakla birlikte, Ankara’nın AB üyeliğinin mümkün olabileceğini söyledi.

Kardinal Bertone, dün İtalya’daki günlük gazetelerden La Stampa’da yer alan demecinde, Türkiye’nin kendisini laik bir ülke olarak tanımladığını anımsatarak, “Türkiye, çok ilerleme kaydetti, ilerlemeye de devam ediyor” dedi. La Stampa gazetesi, Kardinal Bertone ile yapılan özel söyleşiyi, “Türkiye Avrupa’da mı? Kilise, ‘evet’ diyor” başlığıyla sundu.

Avrupa’daki sekülerleşme sürecinden yakınan Kardinal Bertone, Roma Katolik Kilisesi’nin Avrupa’daki laik kesimlerle de diyalog içerisinde olmasının mümkün olduğunu belirttiği söyleşide, bir soru üzerine Türkiye’nin AB üyeliği meselesine de değindi.

Kardinal Bertone, “Biz sekülerleşmeden bahsederken, Türkiye gibi bir ülkenin Avrupa üyeliği tartışılıyor. Türkiye’de ise tam tersine kökten dincilik sorunu var. Ama buna rağmen Avrupa’ya girmek istiyor” şeklindeki ifadelerle yöneltilen soruyu şöyle cevapladıı:

“Doğrudur. Ortada biraz çelişkili bir durum var. Türkiye, laik diye tanımlanan bir ülke. Avrupa’da ise sadece laiklik değil, laikçilik de göğe çıkarılıyor; bu laikçilik adına da Musevi-Hristiyan kökenlere dair hiçbir atıf istenmiyor. Ancak Türkiye de çok ilerleme kaydetti, ilerlemeye de devam ediyor. Demek istediğim şu: Evrim denilebilecek şeyler var.”

Kardinal Bertone, Türkiye konusunda farklı yaklaşımlar bulunduğuna da işaret ederek, “Elbette birbirinden çok farklı tutumlar söz konusu. Ama bu farklılıklara karşın, ortak yaşamın temel ilkelerine riayet eden halklar ve hükümetler arasında, hem Avrupa bağlamında hem de uluslararası camia bağlamında, diyalog yapılması ve ortak maslahatın oluşturulması da mümkündür” diye konuştu.

Kardinal Bertone, söz konusu sözlerinin ardından kendisine yöneltilen, “Avrupa üyeliğiyle de mi?” sorusunu da “Evet Avrupa üyeliğiyle de” diye yanıtladı.

Vatikan Başbakanı Kardinal Bertone, La Stampa’daki söyleşide, Avrupa’da laiklik anlayışının laikçilik biçiminde bir ideolojiye dönüştüren kesimler bulunduğuna da değindi. Roma Katolik Kilisesi’nin bu kesimlerle de diyalogdan yana olduğunu belirten Bertone, “Laikçilik anlayışıyla da diyalog mümkün. Laikçilik, ‘Tanrı’nın inkarı’na vurgu yapıyor. Tanrı’ya ilişkin bir atıf söz konusu olmadığı için bunu böyle tanımlıyoruz. Ama Kilise, adalet ve dayanışmaya dayalı bir dünya oluşturulması için tüm kesimlerle birlikte çalışmaktan yanadır” diye konuştu.

/ VATİKAN

31.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Vatikan'dan AB desteği

  İran yine reddetti

  ‘İran, Afganistan cephesini de karıştırıyor’

  ABD’den İran’a kınama

  5 ABD askerinden biri psikolojik hasta

  Bahreyn’den Amerikan saldırısına yasak

  Şimon Peres cumhurbaşkanı adayı

  Sarkozy yumuşadı, AB rahatladı

  ABD: Bir daha sınır ihlâli olmaz

  Ezerbaycan'da ezan yasağı kalktı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004