Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

“Enerji ithalatı” uyarısı

Merkez Bankası, dünya petrol tüketiminin artacağını belirterek, “İthalat miktar endeksleri incelendiğinde, ham petrol ve doğal gaz ithalatının yüksek reel büyümesinin dikkat çektiği” uyarısında bulundu.

Merkez Bankası’nın Ödemeler Dengesi Raporu’nda, dış ekonomik gelişmeler değerlendirildi. Son dönemdeki fiyat artışlarına rağmen 2007 yılında dünya petrol tüketiminin günlük 1.4 milyon varil artacağı tahmin edildiği belirtilen raporda, bu artışın yaklaşık yarısının Çin ve ABD kaynaklı gerçekleşmesi öngörüldü. Raporda, petrol talebinde süregelen bu artış ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) tarafından yapılan üretim kısıtlamalarının dünya petrol piyasalarında yaz aylarında bir sıkışma yaşanacağı tahminlerine yol açtığı vurgulandı.

HAM PETROL VE DOĞAL

GAZ İTHALATI DİKKAT ÇEKİCİ

Raporda şu ifadelere yer verildi;”İthalat miktar endeksleri incelendiğinde, ham petrol ve doğal gaz ithalatının yüksek reel büyümesi dikkat çekmektedir. Bu artışta, geçen yılın aynı döneminde Tüpraş’ın bakım çalışmaları nedeniyle üretim kesintisine gitmesinin yarattığı baz etkisi etkili olmuştur.”

3 AYLIK İTHALAT FATURASI 7 MİLYAR DOLAR

Türkiye, bu yılın ilk üç aylık döneminde ham petrol, akaryakıt, doğalgaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatı için 7 milyar dolar ödedi. Söz konusu dönemdeki toplam ithalatın yüzde 20’sini oluşturan enerji ithalatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12.6 arttı. Enerji ithalatı için 2006 yılının tümünde 28 milyar 583.7 milyon dolar, 2005 yılının tümünde yapılan ödeme de 21 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

/ ANKARA

31.05.2007


 

Turizm ve gıdada KDV indi

Hükümet, aralarında çikolatadan balığa, çaydan meyve suyuna kadar hemen hemen bütün gıda ürünlerinde KDV oranını yüzde 8’e düşürdü.

Önemli tüketim maddelerindeki KDV indirimi 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe giriyor. Ayrıca, turizmde uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı da yüzde 8’e düşürüldü. Bakanlar Kurulu’nun mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi oranlarının tespitine ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bu kapsamda bazı gıda ürünleri ve turizmde KDV oranında 10 puanlık indirime gidildi. Bu kapsamda bazı gıda ürünlerinde yapılacak KDV indirimlerinin bir kısmı 1 Haziran’dan itibaren bir kısmı da gelecek yılın başından itibaren yürürlüğe girecek. Karar kapsamında, gıda ürünlerinin tümünde KDV oranı yüzde 8’e çekildi. Teknik düzenlemelere yer verilen kararnamede, hemen hemen bütün gıda ürünlerinde KDV oranlarında 10 puanlık indirime gidildi. Ancak, bazı gıda ürünlerinde vergi indirimlerinin bütçeye yük getirmesi ihtimali sebebiyle uygulama tarihi 2008 olarak öngörüldü. Turizmde uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı da yüzde 8’e düşürülürken uygulama 1 Ocak 2008’de başlayacak.

/ ANKARA

31.05.2007


 

Yabancı yatırımlarda ikinci dalga geliyor

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına vekalet eden İkinci Başkan Turan Erol, Türkiye’ye bugüne kadar birleşme ve satın alma yoluyla gelen ve ‘’birinci dalga’’ olarak adlandırdığı yabancı sermayenin şimdi de ‘’özel sermaye şirketleri’’ kanalıyla giriş yapacağını belirtti.

Erol, ‘’Yabancı yatırımlarda ikinci dalga geliyor’’ dedi. Dünya genelinde ortaya çıkan likidite fazlasının, serbest yatırım fonlarına (hedge funds) ilgiyi arttırdığını kaydeden Erol, sermaye piyasasına yeni strateji ve enstrümanlarla yeni oyuncuların geleceğini söyledi.

Amerika ve Avrupa’da doyum noktasına ulaşan özel sermaye şirketlerinin yönünü Türkiye’ye çevirmesinin beklendiğini ifade eden Erol, bu konuda şu bilgileri verdi: ‘’1,5 trilyon dolar büyüklüğündeki serbest yatırım fonlarının yanı sıra 500 milyar dolar büyüklüğündeki özel sermaye şirketlerinin Türkiye’de büyük rol oynama potansiyeli bulunmaktadır. Özel sermaye fonları tarafından kullanılan toplam fon büyüklüğü, serbest yatırım fonları ile emeklilik fonlarının yatırımları da dikkate alındığında 2006 yılı rakamları ile 430 milyar dolara ulaşmaktadır. 2007 yılında da bu fonların toplam büyüklüğünün 500 milyar doları bulacağı tahmini yapılmaktadır.’’

/ ANKARA

31.05.2007


 

Çinli otomotivciler cazip fiyatla Türkiye’de

GAZİANTEP - Çin’de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Great Wall Motor Company Limited Ortadoğu Satış Müdürü Parker Shi, hem ucuz hem de konforlu araçlarıyla yakında Türkiye’de olacaklarını söyledi.

Shi, otomotiv sektöründe 20 yıldan bu yana faaliyet gösterdiklerini ve Pekin yakınlarındaki modern tesislerinde ürettikleri motorlu araçları pek çok ülkeye ihraç ettiklerini belirtti. İmal ettikleri motorlu araçları Türkiye’de de pazarlamak için İstanbul’da faaliyet gösteren bir firmayla görüşme halinde olduklarını ifade eden Shi, ‘’Hem ucuz hem konforlu araçlarımızla yakında Türkiye’de olacağız’’ dedi.

Türkiye pazarına Avrupa standartlarında ürettikleri motorlu araçlarla ve rekabetçi fiyatlarla gireceklerini vurgulayan Shi, “Türkiye’ye Deer ve Wingle model pick-up ve jeeplerimizle uzun vadeli geleceğiz. İddialıyız, Türkiye’de otomotiv alanında yaşanan rekabete yeni bir boyut kazandıracağız. Türkiye’de vergilerin çok yüksek olmasına rağmen fiyatlarımız Türk tüketicilere çok cazip gelecek’’ diye konuştu.

/ GAZİANTEP

31.05.2007


 

Bonozedelere ödeme ve KEY yasası yürürlükte

İmar Bankası’ndan bono alan 22 bin kişiye ödeme yapılmasını öngören yasa ile KEY kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesine ilişkin yasa Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yasa’nın onaylanması ile birlikte, bonozedelere 728 milyon 350 bin 435 YTL tutarında ödeme yapılacak. Bonozedelere ödeme şekli konusunda nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Konut Edindirme Yardımı kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesi yasası da onaylandı. Yasa, 1987 ile 1995 yılları arasında KEY kesintisi yapılan hak sahiplerine, nakit veya hisse senedi olarak ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

/ ANKARA

31.05.2007


 

Stopaj kiracıyı yakacak

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Şükrü Kızılot, kira gelirine stopaj konmasının kiraları yükselteceğini ve enflasyonu zıplatacağını söyledi.

Kızılot yeni sistemin getireceği sorunları şöyle sıraladı: “Konut kira gelirlerine yüzde 15 stopaj getirildiğinde ev sahipleri ya çift kira sözleşmesi yapıp kiranın yarısını elden alacak; ya da ‘net şu kadar kira alırım’ diye pazarlık yapıp buna göre sözleşme yapacaklar. Bu da bir yandan kiraları yükseltecek, enflasyonu zıplatacak. Bankanın alacağı masraflar da kiracı ve mal sahibi arasında tartışma konusu olabilecek." KİRA GELİRİNE VERGİDE GERİ ADIM Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin mevcut mevzuatta değişiklik yapılması yönünde herhangi bir düzenleme hazırlanmadığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “hazırlanan vergisel düzenlemelerin, konunun tüm taraflarıyla müzakere edilerek, mutabakat içinde yürütüldüğü ve bu çerçevede kamuoyu ile paylaşıldığı” vurgulandı. Edinilen bilgilere göre, söz konusu fikir Maliye Bakanlığı’nda alt düzeyde yapılan bir çalışma sırasında gündeme geldi. Ancak mevzuatın değiştirilmesi noktasına gelmediği ifade edildi.

/ ANKARA/İSTANBUL

31.05.2007


 

Tekstilciler seçimi bekliyor

TOBB Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Meclis Başkanı Umut Oran, ‘’22 Temmuzdan sonra önlerinde yeni bir dönemin olacağını, bu nedenle sektör olarak geleceğe umutlu bakmak istediklerini’’ söyledi.

2005 yılında bütün dünyada kotaların kalktığını hatırlatan Oran, ‘’Bu nedenle 2005 ve 2006 yıllarını Türk tekstil ve hazır giyim sanayicisi zor geçirdi’’ diye konuştu.

Önlerinde yeni bir dönemin olacağını ve 22 Temmuzdaki seçimlerin ardından yeni bir hükümetin, yeni bir kadro ve programın olacağını anlatan Oran, ‘’sektör olarak geleceğe umutlu bakmak istiyoruz. Türkiye’nin istihdama, borcunu kapatması için fazla ihracat rakamına, dolayısıyla tekstil ve hazır giyim sektörüne ihtiyacı var’’ dedi. Türkiye’ye en çok döviz getiren sektörün tekstil ve hazır giyim sektörü olduğunu belirten Oran, yıl sonunda sektörde ihracat rakamının 20-21 milyar dolar civarında olacağını da sözlerine ekledi.

/ ADANA

31.05.2007


 

Tüketimin yüzde 23’ünü İstanbul yapıyor

ANKARA - Hanehalkı tüketim harcamalarının bölgesel dağılımına göre 2003-2004-2005 yıllarında toplam tüketim harcamasının yüzde 23,2’si İstanbul’da oturanlar gerçekleştirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hanehalkı bütçe anketi hesaplamalarına göre Ege Bölgesi harcamalarda, yüzde 15,6 ile ikinci sırada yer alıyor. Harcamaların sadece yüzde 2,1’i ise Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait.

Verilere göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hanehalkının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 38,4 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler harcaması alırken, aynı bölgede harcamalardaki en düşük payı yüzde 1,1 ile eğitim hizmetleri oluşturuyor.

İstanbul bölgesi’nde ise harcama grupları içerisinde en yüksek payı yüzde 31,2 ile konut ve kira harcamaları alırken, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yüzde 20,7 oranıyla ikinci sırada yer alıyor.

Konut, sağlık, lokanta ve otel harcamalarına en yüksek payı İstanbul Bölgesi ayırırken, ulaştırma harcamalarına Akdeniz Bölgesi, eğitim harcamalarına ise Batı Anadolu Bölgesi en yüksek payı ayırmakta. İçki ve sigara harcamaları en yüksek olan bölge ise Orta Anadolu.

/ ANKARA

31.05.2007


 

Karayolları arazisi Zorlu’ya devredildi

Karayolları’na ait İstanbul Levent’te bulunan 96 bin 505 metre karelik arazi, en yüksek teklifi veren Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş’ye resmen devredildi.

Karayolları arazisinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş’ye devredilmesi devir teslim töreni ile gerçekleştirildi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu da ülkenin son 4 yıldır yaşadığı gelişme ve güven ortamını Zorlu Holding olarak perçinlemek istediklerini belirterek, ‘’bana her zaman şunu soruyorlar (siz bu kadar parayı neden verdiniz) ben bu parayı ülkemize güvendiğimiz, ülkemizin gelişmesi için verdik’’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından, arsanın devir sözleşmesini Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu imzaladı.

/ ANKARA

31.05.2007


 

Turizm tesisi sayısı 25 yılda 4,4 kat arttı

Türkiye’de 1980’den bu yana gelen turist sayısı yaklaşık 16 kat, turizm gelirleri 43 kat artarken, 1980-2005 döneminde turizm tesislerinin sayısı 4,4 kat yükseldi.

Turizmde atağa geçilen 1980 yılında Türkiye’de otel, motel, tatil köyü, pansiyon ve kamping gibi Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli toplam 778 tesis bulunurken, bu sayı 2005 yılı sonunda 3 bin 451’e ulaştı. Türkiye’de 5 yıldızlı otel sayısı da yıllara göre artarak 2005 yılında 332’ye çıktı.

/ ANKARA

31.05.2007


 

Çalık Grubu’na izin, Petrol Ofisi beklemede

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Çalık-Indian Oil’e Ceyhan’da rafineri kurma izni verirken, Petrol Ofisi’nin teklifini ise beklemeye aldı.

Çalık Grubu, 90 gün içinde gerekli prosedürleri yerine getirerek lisansını alac ak. Grup, 5 milyar dolarlık yatırım yapacak, rafinerinin 15 milyon ton işleme kapasitesi olacak.

EPDK, özel sektöre rafineri kurmanın yolunu açarken, ilk izin de Çalık-Indian Oil’e çıktı. EPDK, lisans sürecinin başlaması için “uygun bulma” kararını 29 Mayıs akşamı yaptığı toplantıda değerlendirdi. Rafineri kurmak için üç şirket başvurmuştu. Çalık Grubu dışında Petrol Ofisi ve Socak-Turcas da başvuruda bulundu. EPDK yetkilileri, Petrol Ofisi’nin başvurusunun hukuki değerlendirme alındıktan sonra değerlendirileceğini, bu nedenle beklemeye alındığını bildirdi. İhaleyi kazanan Çalık Grubu 90 gün içinde gerekli prosedürleri yerine getirerek lisansını alabilecek. Bu kapsamda öncelikle EPDK’ya ÇED raporu iletilecek. Çalık Grubu, 5 milyar dolarlık yatırım yapacak. Kuracağı rafineride 15 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak.

/ ANKARA

31.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004