Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Anadolu gelenekleri Londra’da

Süleymaniye Kültür Merkezi’nin Kuzey Londra’daki Clissold Park’ta ilk defa organize ettiği Yaz Kültür Festivali’ne halkın ilgisi yoğun oldu. Haftasonu açılan 3 Haziran’a kadar devam edecek festivalde, Türk mutfağı ve gelenekleri tanıtılıyor ve kültürel faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Kuzey Londra’nın Stoke Newington bölgesindeki Clissold Park, Anadolu’nun farklı gelenek ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı “Yaz Kültür Festivali”ne ev sahipliği yapıyor. Süleymaniye Kültür Merkezi’nin organize ettiği, çeşitli kuruluşlar tarafından desteklenen festivalde, farklı kültürel etkinlikler gerçekleştirildi. Türk yemeklerinin tanıtıldığı, ev yapımı yiyecekler ve el sanatlarının sergilendiği festivalde geleneksel kıyafetli seyyar şerbetçiler, şark köşeleri ve sanat aktiviteleri dikkat çekti. Kına Gecesi gibi Anadolu geleneklerinden örneklerin de sunulduğu festivalde, çocuklar için de futbol ve masa tenisi turnuvaları, balon ev, oyun alanı ve çeşitli yarışmalar düzenlendi. Havanın kapalı olmasına rağmen pek çok aile çimenlere yayılıp piknik yapmayı tercih etti.

ÇOK KÜLTÜRLÜ HACKNEY ÖRNEĞİ

Festival’in açılışına katılan Hackney Belediye Meclisi Sözcüsü Fayzullah Khan burada yaptığı konuşmada, bölgenin çok kültürlü yapısına işaret etti ve “Azınlıkların politikaya girmeleri bu ülkede söz sahibi olmaları için son derece önemli. Politik aktivitelerini başarıyla arttıran Türkleri kutluyorum” dedi. Hackney’in çok kültürlü yapısına dikkat çeken Khan, Hackney’de farklı toplumların yan yana barış içinde yaşadıklarının altını çizdi.

BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ

Türkiye’nin Londra Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak ise “Bu ülke farklı dinleri bir arada barış içinde yaşatmaya çalışıyor. Yöneticiler bunun için çözümü uzaklarda aramasın. Türklerin önemli bir çok kültürlülük geçmişi var. Birlikte yaşamayı mümkün kılan değerlerimizi bu organizasyonla bulunduğumuz ülkeye tanıtıyoruz” diye konuştu.

İlk iki gün yağan yağmura rağmen 3 Haziran’a kadar sürecek festivale halkın ilgisi beklenenin üzerinde oldu. Organize komitesi, havanın yağışlı olmasına rağmen festivalin beklendiği gibi yoğun bir ilgi ile karşılandığı ve amacına ulaştığını belirtti.

Festivalin açılışına Hackney Belediye Meclisi Üyeleri Feyzullah Khan, Muttalip Ünlüer, Enfield Belediye Meclisi Üyesi Yasemin Brett, Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundu.

31.05.2007


 

Bin 866 tarihî eser restore edildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü, yurt genelinde son 4 yılda bin 866 tarihi eseri restore ettirdi. Edinilen bilgiye göre, 1998-2002 yılları arasında 46 tarihi eserin restorasyonunu gerçekleştiren Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2002-2006 yılları arasında 1866 tarihi eserin restore ettirdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, tarihi eserin özgün niteliğine göre yaşatılması ve fonksiyonel hale getirilmesi amacıyla restore et-işlet-devret modeli ile kamu kaynağı kullanılmadan restorasyonların tamamlandığını ifade ettiler.

Restorasyon yapılmayan tarihî eserler için de projeler hazırlandığını belirten yetkililer, yurt genelinde restore edilmemiş tarihi yapı bırakmamak için çalıştıklarını kaydettiler.

Bu arada, Erzurum’da 2006 yılında 19 tarihi eserin restorasyonunun tamamlandığı, çalışmaların 7 milyon 187 bin YTL’ye mal olduğu bildirildi.

31.05.2007


 

EMYA Başarı ödülü Gaziantep’e

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Avrupa Yılın Müzesi (EMYA) Yarışmasında, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin başarılı müzeler arasında değerlendirilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Vali Süleyman Kamçı, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Müze Formu’nun düzenlediği Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışmasına 49 müzenin katıldığını ve 34 müzenin yarışmada ön elemeyi geçtiğini belirtti.

5 Mayısta açıklanan yarışma sonuçlarına göre Yılın Müzesi ödülünü Alman Göçmen Merkezi’nin aldığını, ön elemeyi geçen Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin ise başarılı müzeler arasında değerlendirildiğini ifade eden Kamçı, şöyle konuştu:

“Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışmasında Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin başarılı müzeler arasında değerlendirilmesi bizim için sevindirici. Bu başarı doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Zaman içinde müzedeki sergi mekanlarının daha büyümesi, depolardaki eserlerin sergilenmesi gerekiyor.’’

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Mehmet Önal ise kendileri için yarışmaya katılmanın önemli olduğunu söyledi.

Yarışmaya katılmak için müzenin teşhirinin iyi olması gerektiğini ifade eden Önal, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin ziyaretçi sayısıyla da başarılı ve iyi bir müze olduğunu kanıtladığını bildirdi.

Önal, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ni günde yaklaşık 1000-1500 kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.

Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu’nun da katıldığı toplantıda, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin aldığı başarı ödülü Vali Süleyman Kamçı’ya takdim edildi.

31.05.2007


 

Bir Çınar’ı uğurladık

Geçtiğimiz gün vefat eden Türk halk müziği sanatçısı Yıldıray Çınar, Samsun Büyük Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Asri Mezarlık’ta toprağa verildi.

Çınar, 1,5 aydır Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı olan ALS tedâvisi görüyordu.

31.05.2007


 

Beyazperdede gişe savaşları

Beyazperdenin iki dev prodüksiyonu ‘’Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu’’ ile ‘’Örümcek Adam-3’’ arasında kıyasıya gişe yarışı yaşanıyor.

Seyirciyle geçen hafta sonunda buluşan ‘’Karayip Korsanları’’nın yeni filmi dünya çapında 6 günde 401 milyon dolar, 4 Mayıs'ta gösterime giren rakibi ‘’Örümcek Adam’’ ise bu süre içerisinde dünya çapında toplam 806 milyon dolarlık gişe hasılatına imza attı.

Sinema sektörü yayın organı ‘’variety’’ ile uluslararası ‘’box office’’ sitesinin haberlerine göre, iki ünlü serinin üçüncü halkaları arasında mücadele tüm hızıyla sürüyor.

/ ANKARA

31.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004