Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Dünyanın huzur listesi

İngiltere’nin ünlü haftalık siyaset ve ekonomi dergisi The Economist’in araştırma birimi ilk kez yapılan bir araştırmaya imza attı ve dünyadaki 121 ülkeyle ilgili ‘’huzur’’ sıralaması yaptı.

G8 ülkelerinin liderlerinin Almanya’da yapacakları zirveden önce sonuçları Londra’da açıklanan araştırmaya göre, dünyada en huzurlu yaşayan ülke Norveç oldu.

Sıralamada 121. liğe oturan ve böylece ‘’huzurun hiç uğramadığı coğrafya’’ olarak adlandırılan ülke, Irak olarak açıklandı. Türkiye listede 92. olarak yer alırken, Yunanistan 44., Kıbrıs 51., İngiltere 49. ve ABD 96. oldu.

Listenin hazırlanması sırasında ve sonra ‘’barış çağrılarıyla’’ çalışmaya destek verenler arasında; Dalay Lama, Desmond Tutu, Ürdün Kraliçesi Nur, ABD’nin 39. Başkanı Jimmy Carter ve Dünya Bankası eski başkan yardımcılarından Prof. Joseph Stiglitz’in bulunduğu açıklandı.

AB’DEKİ İSTİKRARLI ÜLKELER HUZURLU

Economist araştırmasında huzur sıralaması, 24 iç ve dış ölçüte bağlı olarak hesaplandı ve bu hesaplamada konunun uzmanları rol oynadı. Bu kriterler arasında ülkede yaşanan şiddetten, askerî harcamaların seviyesine, komşu ülkelerle ilişkilerden, insan hakları karnesine, terörizm potansiyelinden, nüfusun her 100.000’lik bölümüne düşen cinayet sayısına ve hapisteki hükümlü sayısına kadar pek çok unsur yer aldı. Kıstaslar arasında demokrasi, şeffaflık, eğitim, refah gibi unsurlar arandı.

Economist elemanları, araştırmaları sırasında bazı genel sonuçlara da ulaştı. Buna göre, AB gibi bölgesel bloklarda yer alan küçük ve istikrarlı ülkeler huzur sıralamasında yükseklerde yer tutmayı diğerlerine göre daha kolay başardı.

İç barışın en çok bağlı olduğu unsurlar, gelir düzeyi, eğitim eşitliği ve bölgeler arasındaki farkların az olması şeklinde sıralanırken, ülkeleri dış barışta daha alt sıralara iten ortak tek bir sebebe ise rastlanamadığı belirtildi.

LİSTEDE İLK ON:

1- Norveç

2- Yeni Zelanda

3- Danimarka

4- İrlanda

5- Japonya

6- Finlandiya

7- İsveç

8- Kanada

9- Portekiz

10- Avusturya

/ LONDRA

01.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Suriye’ye mahkeme darbesi

  Hadise katliâmı komutanı yargılanıyor

  Rice: İran’ın değişme vakti geldi

  İngilizlerin kaçırılması Şiilerin misilleme eylemi

  Afganistan’da NATO helikopteri düşürüldü

  ABD’nin ,Irak’taki en kanlı ayı

  Guantanamo’da Suudi tutsak intihar etti

  İngiliz akademisyenlerden İsrail’e boykot

  Dünyanın huzur listesi

  Google’dan sanal gezinti

  Çin’de Kur’ân yarışması sona erdi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004