Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AMAÇLARI TAHRİK ETMEK

Sivil toplum örgütü temsilcileri ve ilâhiyatçılar, bu tür haberlerin bir takım hassasiyetleri tahrik etmek amaçlı yapıldığını kaydederek ortamı gerginleştirmek ve yangına körükle gidilmek istendiğini belirttiler. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, Yeni Asya’ya yaptığı açıklamada, bu haberi Türkiye’de sadece belli bir grup medyanın yayınlayabileceğini söyledi. Dünyanın başka hiçbir yerinde böyle garazkâr haber yapılamayacağını kaydeden Kırbaşoğlu, suç duyurusunda bulunacağını kaydetti.

Bağcılar’da bir lisede namaz kılındığı yönündeki haberleri aşağılayıcı ve korkutucu bir üslupla veren basın kuruluşlarına tepki yağdı. Sivil toplum örgütü temsilcileri ve ilâhiyatçılar, bu tür haberlerin bir takım hassasiyetleri tahrik etmek amaçlı yapıldığını kaydederek ortamı gerginleştirmek ve yangına körükle gidilmek istendiğini belirttiler.

Doğan grubu gazeteleri ve Show TV'de yayınlanan haberlerle ile ilgili Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, Yeni Asya’ya yaptığı açıklamada, bu haberi Türkiye’de sadece belli bir grup medyanın yapabileceğini söyledi. Dünyanın başka hiçbir yerinde böyle garazkâr haber yapılamayacağını kaydeden Kırbaşoğlu, şunları söyledi:

“Bu haberi yapanların ortamı gerginleştirmek, yangına körükle gitmek istediklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tam bir sorumsuzluk örneği. Dine aleni saldırı olarak nitelemek de mümkün bu haberi. Akıl, mantık, iz’ana sığmayan bir olay. Bu gazeteler dinsizlik için mi çalışıyorlar açıkça söyleseler. Ramazan aylarında da dini sayfalar dağıtıyorlar. Bu insanların psikolojilerini anlamak mümkün değil. Yapılan resmen kışkırtıcılık. Kanaatimce dindar insanlar namazın tahkir edildiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmalı.

Anayasal kurumların, cumhurbaşkanının, hükümetin de demokratlıklarını ispat için adeta turnusol kâğıdı gibi bir fırsat. Bu gazetelerin yaptığı sorumsuzluğa karşı gerekeni yapmalılar.

Hem okullarda din dersi veriyorsun. Namazın dinin temel esaslarından biri olduğunu öğretiyorsun hem de ‘vay namaz kılıyorlar’ diyorsun. Böyle birşey olamaz. Böyle bir haberin yayınlanabilmiş olmasından utanç duyuyorum. Üzerime düşen sorumluluğu da yapacağım, konuyu gündemime aldım. Gazete olarak sizin de okurları suç duyurusuna davet etmeniz, Basın Konseyi gibi ilgili kurumlara başvurmanız gerektiğini düşünüyorum.”

ÖZGÜR-DER Başkanı Hülya Şekerci ise lise öğrencilerinin namaz kılıyor oluşunun çok olumlu olduğunu ve kendilerini tebrik ettiğini belirterek, “Çünkü son zamanlarda özellikle ilköğretim okullarında şiddet, uyuşturucu kullanımı gibi olaylar tehlike sinyalleri veriyordu. Böyle bir ortamda o gençlerin namaz kılıyor oluşu gerçekten önemli ve takdire şayan. Çocukların ibadetlerini yapmaları için bodrum katı değil, daha iyi imkânlar oluşturulmalı” dedi.

Bunu karalama kampanyası yaparak sunmanın çok çirkin olduğunu vurgulayarak, Şekerci, “Asıl mücadele edilmesi gereken şiddet olayları ve uyuşturucudur.” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN HAKLARINA SAYGI GÖSTERİN”

MAZLUMDER İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada da haberlerin içeriği değerlendirildiğinde hukuka ve ahlâka aykırı somut bir durumdan, özellikle çocuklara ibadetle ilgili bir zorlamanın varlığından da bahsedilmediğine göre zihinlerde istifham oluşturulmaya çalışıldığının anlaşıldığı kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:

“Bu haberleri yapan ve yayınlayanların çocuk haklarından, din ve vicdan özgürlüğünden ve bunların yerine getirilmesinde devletin kolaylaştırıcılık yükümlülüğü bulunduğundan haberleri olmaması mümkün değildir. O halde bu haberleri maksatlı kabul etmek ve bu haberleri yapanları kınamak gerekmektedir. Haber yapan yayın organlarının hukuk ve ahlâk sınırları ile toplum yararını, insan haklarını gözetmeyen tutumlarını kınıyoruz.”

MUHTIRAYA ZEMİN Mİ HAZIRLANIYOR?

Namaz alerjisi nükseden medyada bir süredir bu tür haberler hız kazandı. Önce, Denizli Yeşilköy İbrahim Cengiz Yatılı İlköğretim Bölge Okulundaki öğrencilere dağıtılan ve namaz kılmanın öğretildiği ’Namaz Dinin Direğidir’ adlı kitapla ilgili ’suç duyurusu’nda bulunuldu. Daha sonra da Bolu Belediye Başkanlığı tarafından pazar yerlerinde hizmet vermek üzere, mescid haline dönüştürülen otobüs hedef alındı. Medyanın yayınlarından etkilenen merkezî ve yerel yöneticiler de ’suçlar’ı namaz kılmayı kolaylaştırmak olan sorumlular hakkında gecikmeden soruşturma başlattılar.

MEB, SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bu arada, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), iddialara ilişkin inceleme ve soruşturma başlatıldığını bildirdi.

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gerekli talimatın verildiği kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:

“İstanbul Bağcılar Lisesi’nde bazı öğrencilerin okulun bodrum katında yer alan bir odada namaz kıldıklarına ilişkin haberlerin basında yer alması Bakanlığımız tarafından değerlendirilmiş ve İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne gerekli talimatlar verilerek inceleme ve soruşturma başlatılmıştır.”

NAMAZ KILMAK EN DOĞAL HAK

Namaz Gönüllüleri Platformu adına bir açıklama yapan Abdullah Yıldız ise İslâmın beş temel farzından ikincisi ve Kur’ân’da en çok emredilen bir ibadet olan namazın sanki bir suçmuş gibi gösterilmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi. Allah’ın, imandan sonra en büyük hakikat olan namazı, “kötülükleri ve hayasızlığı engelleyen” bir ibadet olarak nitelendirdiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:

“İnanca ve ibadet hürriyetine saygılı olan tüm ülkelerde normal kabul edilen namaz, hiçbir şekilde suç gibi gösterilemez. Anayasa ve kanunlarla güvence altına alınan inanç ve ibadet özgürlüğü, herkesin olduğu gibi, hiçbir baskı altında olmadan kendi tercihlerini yapan öğrencilerin de hakkıdır. Bugün ilköğretime kadar inen içki, uyuşturucu, fuhuş, kumar, kapkaç ve çeteleşme gibi büyük problemler dururken, hiç kimseye zararı olmadığı gibi, bütün kötülükleri engelleyen namazın aleyhinde olmak, çok çirkin ve antidemokratik bir tavırdır. Eğer böyle bir haber Batıda yayınlansa, suçlanan kimseler tazminat dâvâsı açardı. Namaz kılmak laikliği engellemez, aksine laiklik ibadet hürriyetini güvence altına alır. Bu da gösteriyor ki, ilgili haberi okuyucu bile onaylamamaktadır. Asıl ayıp olan, Bağcılar Lisesindeki öğrencilerin bodrumda namaz kılmak zorunda bırakılmalarıdır. Devletin bütün vatandaşların uygun ortamlarda ibadet etmelerini sağlamak için gerekli yerlere mescit açması gerekir. Bütün milletimizi, en temel hakları olan ibadet özgürlüğünü hiç çekinmeden kullanmaya, böylesi saldırılar karşısında metin olmaya çağırıyoruz.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

01.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mescidler 28 Şubat sürecinde kapatıldı

  AMAÇLARI TAHRİK ETMEK

  Ağar: Darbeler siyasete

  Şimdi de 366 tartışması

  Sınırötesine ihtiyaç var

  Seçim yasakları tv kapatacak

  Bilderbergciler İstanbul’da

  Şiddet olaylarında azalma

  DP’nin ilk mitingi Menderes’in tutuklandığı Kütahya'da

  Hakkında açılan dâvâlar iş yapamaz hâle getirdi

  DYP Genel Merkezindeki tabelalar değiştirildi

  İncirlik gerçeklerini öğrenmek istiyoruz

  Hükümet asker göndermede çelişkili

  Erdoğan: Şener’le ilgili bana gelmiş bir şey yok

  Şırnak’ta mayın patladı: 2 yaralı

  Ormanlarda yangın alarmı

  Devlet hastanesinde de ana-baba okulu projesi

  Eğitimci geçim derdinde

  Eğitim-Sen’den mektup

  Ev ve işyerleri su altında kaldı

  Mudurnu’da Olca deresi taştı

  Keneye karşı bireysel tedbir şart

  İki kişi hastanede

  Tarihî çeşme restore edildi

  Niğde de petrol umudu

  Sınava girecekler için tatil başlıyor

  “Yıldırım Ekipleri” görev başında

  Organ bağışına destek

  TİKA’dan yetimlere şefkat eli

  Gazetemize onur belgesi

  Tire büromuz duâlarla açıldı

  Nuh’un Gemisi tamam

  Kiraz aspirinden daha faydalı

  Yaz sıcağında kalbinizi koruyun

  Emzirmek, meme kanseri riskini azaltıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004