Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Fatih Sultan Mehmet gönülleri de fethetti

Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Şehzade Mehmet Nasıl Fatih Oldu’ başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılan araştırmacı-yazar Vehbi Vakkasoğlu, Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul’un fethiyle ilgili önemli tesbitlerde bulundu. Konuşmasına Osmanlı İmparatorluğu’nda çocuk eğitimi ile ilgili bilgiler vererek başlayan Vakkasoğlu, Fatih Sultan Mehmet’in de bu sıkı eğitimden geçtiğini anlattı.

Vakkasoğlu şunları söyledi:

“Fatih Sultan Mehmet’in babası 2. Murat, çok zengin olmasına karşın son derece mütevazi hayat süren bir Osmanlı padişahıydı. Doğan çocuğuna Mehmet ismini verdi. 2. Murat 4 yaşına girince diğer yaşıtları gibi önemin önemli hocalarından Molla Gürani’den eğitim aldı. Mehmet çok zeki ve ele avuca sığmaz bir çocuktu. 9 yaşına geldiğinde 9 dil öğrenmişti. Evde de eğitime devam eden Mehmet, 19 yaşında havan topunu icat eden bir genç olma noktasına gelmişti. Daha sonra tarihte mikrop üzerine ilk bilgileri veren kişi olarak bilinen Akşemsettin’in yanında eğitimine devam etti.”

Fatih Sultan Mehmet’in genç yaşına rağmen büyük bir cesaret ve azim örneği sergileyerek İstanbul’u kuşattığını ve yine büyük fedakârlıklar ve çabalarla İstanbul’u fethettiğinin altını çizen yazar Vehbi Vakkasoğlu, o tarihte 21 yaşında bir genç olan Mehmet’in İstanbul’un fethini zihninde ve gönlünde bir ideale dönüştürdüğünü söyledi. İstanbul’un fethinin sıradan bir fetih olmadığını da hatırlatan Vakkasoğlu, İstanbul’un sahip olduğu tarihi, stratejik ve kültürel değerleriyle Osmanlı için hayatî bir niteliğe sahip olduğunu belirtti. Yazar, İstanbul’un fethinin tarihi ve siyasî sonuçlarından bahsederek, dinleyicilerine bu önemli tarihî olay üzerinde zihinlerini yormaları çağrısında bulundu.

01.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fatih Sultan Mehmet gönülleri de fethetti

  Balkanların güçlü sesi Merlin İstanbul’da

  Gaziantep’te kitap sergi ve fuarı

  Kartal 1. Ulusal Kısa Film Yarışması sona erdi

  DT’de yeniden Bilgin dönemi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004