Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mevlânâ Vatikan’da da anıldı

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2007’nin “Dünya Mevlânâ Yılı” ilân edilmesinin ardından Mevlânâ, Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığının yurt dışında düzenlediği faaliyetler kapsamında Roma’da anıldı.

Mevlânâ Celaleddin Rumi’yi doğumunun 800. yılında anmak için Roma’da Vatikan’a ait Cancelleria Sarayı’nda sema gösterisi yapıldı. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğuna mensup semazenler, aralarında kardinallerin, piskoposların ve Vatikan nezdindeki diplomatik temsilcilerin de yer aldığı izleyicileri büyüleyerek, büyük beğeni topladılar.

Kültür ve Turizm Bakanlığına ait faaliyet, Roma’da Vatikan nezdindeki Türkiye Büyükelçiliği ile Papalık Kültür Kurulu arasında işbirliği ile yapıldı.

Vatikan’a ait tarihi binalardan biri olan Cancelleria Sarayı’nın en büyük salonu konumundaki Riaria Salonu, sema gösterisine tahsis edildi. Riario Salonu’nun hemen bitişiğinde yer alan ve tüm duvarları 16. yüzyılın ünlü İtalyan ressamlarından Giorgio Vasari’nin freskleriyle bezenmiş olan Cento Giorni Salonu ise etkinlik öncesinde davetlilere kokteyl mekanı olarak kullanıldı.

Gecede, Vatikan nezdindeki Türkiye Büyükelçisi Muammer Doğan Akdur ve eşi Rüya Akdur konukları ağırlama, Papalık Kültür Kurulu Başkanı Kardinal Paul Poupard ise mekan tahsisi açısından ev sahibi konumundaydılar.

Faaliyette Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör başkanlığındaki 33 kişilik heyet de yer aldı.

Yaklaşık 300 kişilik davetliler arasında, Papalık Gregorius Üniversitesi’nden öğretim üyesi papaz profesörler, ayrıca Vatikan’dan üst düzey yetkililer vardı. Kardinal Poupard’ın yanı sıra, 1994’e dek yaklaşık 10 yıl boyunca Ankara’da Vatikan Büyükelçisi olarak da görev yapmış olan Ekonomik İşler Kurulu Başkanı Kardinal Sergio Sebastiani, Devlet İşleri Sekreteryası (Başbakanlık) yetkililerinden Piskopos Julio Murat, Yabancı Devletlerle İlişkiler Sekreteryası Müsteşarı Piskopos Pietro Parolin, Genel İşler Sekreteryası Müsteşarı Piskopos Gabriele Giordano Caccia, dikkatleri üzerlerinde toplayan davetlilerden bazılarıydılar.

Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere yaklaşık 40 ülkenin Vatikan nezdindeki büyükelçilerinin de katıldığı faaliyet, İtalyan basınından da büyük ilgi gördü.

Dâvetlilerin, kokteyli müteakip Riario Salonu’daki yerlerini almalarının ardından, Büyükelçi Akdur ve Kardinal Poupard kısa birer konuşma yaptılar.

Büyükelçi Akdur, konuşmasında, Mevlânâ’nın doğum yıl dönümünün Vatikan’a ait bir sarayda kutlanmasının kültürler ve dinler arası diyalog çerçevesinde değerlendirilebilecek bir etkinlik olduğunu belirterek, “Papa 16. Benediktus’un Türkiye ziyaretinden yaklaşık altı ay sonra, burada Mevlânâ’yı anmak için toplanmış bulunuyoruz. Papa’nın Sultanahmet Camii’ne yaptığı ziyaret halen hafızalarımızda. O ziyaret, dinler arası diyalog için esin kaynağı olmaya devam etmektedir” dedi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. İsmail Taşpınar ise Mevlânâ ve sema töreni konusunda bilgi verdi.

Semazenler, gösterinin izleyicilerden uzun ve coşkulu alkış aldılar.

07.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevlânâ Vatikan’da da anıldı

  Troya belgeseli Portekiz'de

  Abdülhamid’in İstanbul’u

  46. Uluslararası Bursa Festivali 12 Haziran’da başlıyor

  Polis ve komiserler “Baba Türkülerimi Söyle”yi sahneledi

  Hollywood’ta üçleme dönemi

  RTÜK’ten güzel Türkçe ödülleri


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004