Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Menteşe: Dine hizmet Allah rızası için yapılır

Yeni Asya’ya konuşan Millî Eğitim eski Bakanı Nahit Menteşe, Bağcılar Lisesi’nde öğrencilerin namaz kılmasıyla başlayan tartışma ile ilgili olarak, kendi iktidarlarında bu tür konuların istismarına müsaade etmediklerini, özellikle din ve inanç konularındaki hizmetlerini “Allah rızası için” yaptıklarını vurguladı.

Bağcılar Lisesinde öğrencilerin namaz kılmasıyla başlayan tartışma, 13 Aralık 1977’de Adalet Partisi (AP) Millî Eğitim Bakanı Nahit Menteşe döneminde yayınlanan “namaz kılmak isteyen öğrencilere kolaylık sağlanmasını” isteyen genelge üzerinden devam ediyor. Farklı kesimlerin sözlerini kendilerine göre çarpıttığından şikâyet eden Menteşe, “Ben artık bu konuda hiç konuşmak istemiyordum. Çeşitli beyanlarım bir şekilde çarpıtılıyor onun için hiç konuşmak istemiyorum” dedi.

Menteşe, son kez Yeni Asya’ya konuştuğunu açıkladı. 13 Aralık 1977 tarihli genelgenin Müsteşar Abdurrahman Demirtaş imzasıyla gönderildiğini hatırlatan Menteşe, “genelgede namaz kılanlara kolaylık sağlayın deniyor. Genelge o gün yayınlandığında tartışma olmamıştı. İlk defa çıkarıyorlar bunu” dedi.

YENİ ASYA OKUYUCULARI İYİ BİLİR

Kendi iktidarlarında bu tür konuların istismarına müsaade etmediklerini, özellikle din ve inanç konularındaki hizmetlerini “Allah rızası için” yaptıklarını vurgulayan Menteşe şöyle konuştu:

“O zaman çocuklar dövüşüyor, kavga ediyor birbirlerini öldürüyorlardı. Gönüllerine, kafalarına Allah korkusu koymak için gayret ediyorduk o zaman. Bunu Yeni Asya okuyucuları gayet iyi bilirler.

Allah rızası için dine hizmet edilsin. İstismar için değil. Bizim yaptığımız hep böyle olmuştur. Hiçbir zaman ondan çıkar sağlamak yolunu seçmedik. Din eğitiminde olsun inançlarda olsun iktidarımız bundan bir çıkar sağlasın yolunu hiçbir zaman seçmedik. Önemli olan insanların hürriyet ortamını teneffüs etmeleri, özgürlüklerini kullanmalarıdır. Bunları illaki bir politik bir çıkarı veya getirisi olsun diye yapmadık. Bu hep öyle olmuştur.”

GENELGEDE NE VAR?

13 Aralık 1977 tarihli, Millî Eğitim Bakanı Nahit Menteşe adına Müsteşar Abdurrahman Demirtaş imzasıyla bütün valiliklere gönderilen genelgede şu ifadeler yer alıyor:

“Bazı öğrenci velileri Bakanlığımıza zaman zaman yaptıkları müracaatlarında ibadet etmek isteyen çocukları için okul müdürlüklerince gereken kolaylıkların gösterilmesini talep etmektedirler.

Bilindiği gibi din ve vicdan hürriyeti Anayasa’mızın 19. maddesi ile teminat altına alınmıştır. Bu itibarla bakanlığımıza bağlı okullarda ders saatleri dışında ibadetlerini yerine getirmek isteyen öğrencilere okul idarelerince mümkün olan kolaylıkların gösterilmesi gerekmektedir.”

Kemal BENEK / ANKARA

09.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ANAVATAN çekildi, DP’yi destekleyecek

  Kutuplaşmaya hizmet eder

  Erbakan ve eski DEP’liler aday olamayacak

  HÜRPARTİ, CHP’ye katılıyor

  Menteşe: Dine hizmet Allah rızası için yapılır

  TÜSİAD: Sınır ötesi harekât piyasaları sarsar

  AB dışında kalan Türkiye kaybeder

  OKS yarın yapılıyor

  Sınav günlerinde düzenli kahvaltı yapın

  Okullar erken tatil

  Yol yaptı diye babamı astılar

  Siirt’te mayın patladı: 4 şehit

  Gençlerden demokrasi dersi

  Sağanak yağış uyarısı

  Toprak yoksa, ekmek yok

  Yangınlarda sabotaj şüphesi

  Depremzede çadırlarda

  Bildiri yeni bir gerilim çabası

  ESAM D-8 elçileriyle temasta

  Her 8 çocuktan biri kısa boylu

  Limanda gerginlik

  İzmir su fakiri

  Muş Havaalanı açılıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004