Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ankara’da NATO ile terör zirvesi

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, resmi bir ziyarette bulunmak üzere bu akşam Ankara’ya geliyor. Genel Sekreterin, Brüksel’de, 14-15 Haziran’da düzenlenecek NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde gerçekleşecek bu ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşmelerde bulunması öngörülüyor.

Jaap de Hoop Scheffer’in, Ankara temasları öncesinde Brüksel’de çeşitli açıklamalar yaptığı, bu kapsamda Türkiye’nin terörizme karşı mücadelesine NATO müttefiklerinin verdiği destek üzerinde özellikle durduğu dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri, Türkiye’de düzenlenen terör eylemlerini İttifak adına kınadı ve son haftalardaki terörist saldırılardan duyulan üzüntüyü dile gitirdi.

De Hoop Scheffer, tüm NATO müttefikleri adına Türk halkına ve terör kurbanlarına başsağlığı diledi.

“Terörizmi, gerekçeleri ve şekilleri ne olursa olsun şiddetle kınıyoruz” diyen NATO Genel Sekreteri, terörizme karşı mücadelenin İttifak’ın öncelikli dosyası olarak kaldığını belirtti.

Türkiye’nin, NATO’nun en yüksek askeri ve sivil karar organlarını, müttefiklerin daimi temsilcilerini terörizme karşı mücadelesi konusunda sürekli olarak bilgilendirdiği belirtiliyor. NATO’nun, Türkiye’nin bu mücadelesini ve bu alandaki gelişmeleri yakından izlediği gözlemleniyor. Jaap de Hoop Scheffer’in bu konuda, Ankara’da, askeri ve diplomatik verilerle bilgilendirileceği belirtiliyor. Genel Sekreter, Ankara ziyareti öncesinde Brüksel’de yaptığı bir değerlendirmede, İttifak ile AB arasında işbirliğinin geliştirilmesinin istendiğini, Ankara’da yapacağı görüşmelerde bu konunun da gündemde olacağını söyledi.

Jaap de Hoop Scheffer, Kosova ve Afganistan gibi operasyon bölgelerinde NATO ve AB’nin yan yana bulunacaklarını belirterek, iki kurum arasında askerî işbirliği ihtiyacına değindi.

Türkiye’nin, “AB üyesi” Kıbrıs Rum kesimine NATO kapılarını kapalı tutmasından kaynaklanan sorunlar, İttifak ile AB’nin somut askeri işbirliğini engelleyen unsurlar arasında yer alıyor.

NATO ile AB’nin stratejik işbirliğine ilişkin temel ilkeler 2002 yılı sonunda, NATO Konseyinde belirlendi ve AB tarafından da kabul edilen düzenleme çerçevesinde devam ediyor. Bu kapsamda, NATO üyesi Türkiye tarafından tanınmayan AB üyesi Kıbrıs Rum kesimi işbirliği dışında bırakılıyor. Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunamamasından kaynaklanan bu durum iki kurum bünyesinde de sıkıntılara yol açıyor.

Kosova’da NATO-AB işbirliğinin yeni çerçevesinin oluşturulması için Türkiye’nin onayı gerekirken Ankara, “önceden belirlenen ilkeler” üzerinde ısrarla duruyor ve bu işbirliğine, bugünkü şartlarda Kıbrıs Rum kesiminin katılımının “söz konusu olamayacağını” vurguluyor.

Kosova’daki 2 milyonluk nüfusun yüzde 90’ını oluşturan Arnavutlar bağımsızlık isterken, 16 bin askerli barışı koruma gücü KFOR’u yöneten ve bölgede yaşanacak olası sıcak gelişmelere hazırlıklı olmak isteyen NATO’da “hararetli müzakereler” devam ediyor.

/ ANKARA/BRÜKSEL

11.06.2007


 

Hariri mahkemesi faaliyete geçti

Lübnan Adalet Bakanı Charles Rizk, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin 2 yıl önce suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili dâvâya bakmak üzere özel uluslararası mahkeme kurulması kararının yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Rizk, yaptığı yazılı açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi’nin Hariri suikastını incelemek için uluslar arası mahkeme kurulmasını öngören 1757 sayılı kararının önceki gün yürürlüğe girdiğini” söyledi. Kararın yürürlüğe girmesine rağmen, mahkemenin yerinin henüz belli olmadığı belirtiliyor. BM Güvenlik Konseyi, dâvâya bakmak amacıyla mahkeme kurması için Lübnan’a son bir şans vermişti. Konsey kararına göre, Lübnan meclisi, BM ile Lübnan hükümeti arasında 2006’da varılan anlaşma uyarınca 10 Haziran’a kadar mahkemeyi kurmazsa Güvenlik Konseyi’nin özel mahkeme kurulması kararı otomatikman yürürlüğe girecekti. Lübnan anayasasına göre mahkemenin kurulmasına yönelik anlaşmanın onaylanması gerekiyordu, ancak Lübnan’daki siyasi kriz nedeniyle anlaşma onaylanamamıştı. Lübnan’ın Suriye yanlısı Devlet Başkanı Emil Lahud’un Batı’nın desteklediği Başbakan Fuad Sinyora’nın hükümetini “gayrimeşrû” olarak nitelendirmesi anlaşmanın onaylanmamasında etkili olmuş, Şam ve Tahran yönetimlerinin desteklediği muhalefetin önde gelen isimlerinden Parlamento Başkanı Nebih Berri, anlaşmanın onaylanması için meclisi toplamayı reddetmişti. Mahkemeye yabancı bir savcı ve Lübnanlı bir savcı yardımcısı atanacak. Mahkemede biri Lübnanlı 2’si yabancı 3 yargıç görev yapacak. Uluslararası özel mahkeme bünyesinde 2 Lübnanlı ve 3 yabancı yargıçtan oluşacak bir de temyiz mahkemesi kurulacak. Mahkemede görev alacak bütün yabancı yargıçlar, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle yapacağı görüşmelerde belirlenecek. Lübnan toprakları dışında kurulacak olan mahkemede, Lübnan yasaları uygulanacak. Hariri 2005’te Beyrut’ta öldürülmüştü.

/ BEYRUT

11.06.2007


 

ABD-İran diyaloğu belirsiz

İran’ın, Irak’ın güvenliği konusunda ABD ile yeniden görüşüp görüşmeyeceğinin kesinleşmediği bildirildi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, ABD ile ikinci kez ne zaman görüşeceklerinin sorulması üzerine, Bağdat’ta yapılan ilk görüşmenin sonuçlarını incelemeyi sürdürdüklerini söyledi.

Yeniden görüşüp görüşmeyeceklerinin henüz belli olmadığını ifade eden sözcü, bu konuda kesin kararı daha sonra açıklayacaklarını bildirdi. ABD’nin İran’daki rejimi devirmek için özellikle üniversite çevreleri ve öğrencilerle ilişki kurduğunu iddia eden Hüseyni, ‘’Kesinlikle başarısız olacaklar. İstihbarat örgütümüz geçenlerde onların birçok şebekesini zaten ortaya çıkardı’’ dedi.

İran ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, 1979 İran İslam devriminden sonra yaşanan büyükelçilik baskınının ardından kesilmişti.İki ülke yetkilileri, 28 yıl aradan sonra ilk kez geçen ay sonunda Irak’ın güvenliğini görüşmek için Bağdat’ta bir araya gelmişlerdi.

Büyükelçiler düzeyinde yapılan bu toplantıda, bir ay içinde yeniden görüşme kararı alınmıştı. Bu arada, İran yönetimi, AB ile müzakerelerden önce veya sonra uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmayacağını yineledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Hüseyni, haftalık basın toplantısında, İran’ın nükleer konularda başmüzakerecesi Ali Laricani ile AB Yüksek Temsilcisi Javire Solana’nın yeniden ne zaman görüşeceklerinin sorulması üzerine, ikilinin yardımcılarının bugün bir araya geleceğini söyledi.

Laricani ve Solana’nın üçüncü kez nerede ve ne zaman görüşeceklerinin ise belli olmadığını kaydeden Hüseyni, görüşme için hiçbir ön şartı kabul etmeyeceklerini, müzakerelerden önce veya sonra uranyum zenginleştirmeyi durdurmayı da kesinlikle düşünmediklerini vurguladı.

/ TAHRAN

11.06.2007


 

Afganistan’da onlarca ölü

Afganistan’ın kuzeybatısında yerel güvenlik güçleriyle Taliban’a bağlı eylemciler arasında çıkan çatışmada 2 Afgan polis ve 30 Taliban öldü. Ülkenin güneyindeki çatışmalarda ise NATO’ya bağlı 1 İngiliz askeri hayatını yitirdi.

Badghis bölge polis amiri Muhammed Ayub Naizyar, 200 kadar Taliban’ın polis güçleriyle Murghab bölgesinde sıcak temas sağladığını, 10 saat süren bir çatışmada ölenlerin 30’unun eylemci, 2’sinin polis olduğunu kaydetti. Eylemcilerin 3 polis noktasına saldırdığını belirten general, bölgenin denetim altında olduğunu söyledi. Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi ise, 3 Afgan polisi esir aldıklarını, ayrıca bölgenin ana hükümet binalarını ateşe verdiklerini ileri sürdü.

Bu arada, Afganistan’da hayatını kaybeden NATO askerinin İngiliz ordusuna bağlı olarak görev yaptığı açıklandı. İngiltere Savunma Bakanlığı, Afganistan’ın Helmand bölgesinde bulunan Sangin’de ölen NATO askerinin İngiliz ordusunda görev yaptığını bildirdi. Devriye yaptığı sırada Taliban militanlarının saldırısına uğrayan askerin ağır yaralı olarak tedavi altına alındığı, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı belirtilen açıklamada, Afganistan Ulusal Ordusu ile birlikte bir operasyona katılan askerin bulunduğu askeri araca gerçekleştirilen roket saldırısı sonucunda hayatını kaybettiği, aynı araçtabulunan 4 askerin ise yaralandığı kaydedildi.

Öte yandan Taliban’a karşı 2001 yılı Kasım ayından bu yana bölgede görev yapan İngiliz ordusu, meydana gelen son olayla birlikte şuana kadar 59 askerini kaybetti. İngiliz ordusunun Helmand bölgesinde yaklaşık 5 bin 200 askeri bulunuyor.

/ KABİL

11.06.2007


 

Bush Arnavutluk’ta

ABD Başkanı George Bush, ziyaret amacıyla Arnavutluk’un başşehri Tiran’a geldi. Bush ve eşi Laura Bush’u taşıyan “Air Force 1” uçağı yerel saatle 09.30’da uluslararası Nene Tereza havaalanına indi.

Bush ve eşini havaalanında, Dışişleri Bakanı Lulzim Başa, iktidardaki Demokratik Parti parlamento grubu başkanı Bamir Topi, muhalefetteki Sosyalist Parti parlamento grubu Başkanı Pandeli Mayko, ABD’nin Tiran Büyükelçisi Marcie Ris, Arnavutluk’un Washington Büyükelçisi Aleksander Sallabanda karşıladı. Bush’un, bir ABD lideri olarak bu ülkeye yaptığı ilk ziyarette, Başbakan Sali Berişa’yla görüşmesinde NATO üyeliği ve Kosova konularının ele alınması bekleniyor.

/ TİRAN

11.06.2007


 

Fetih-HAMAS ateşkesi sona erdi

Filistin’de Hamas ile El Fetih militanları arasındaki çatışmalar yeniden alevlendi. İki örgüt arasında varılan mutabakat sonucu kısa bir süre devam eden ateşkes, sona erdi.

Gece geç saatlerde yaşanan çatışmada 1 kişi öldü, 40’tan fazla kişi ise yaralandı. Filistin’de ateşkes çabuk bozuldu. Yaklaşık 3 hafta önce ilân edilen ateşkesin ardından dün gece Hamas ve El Fetih militanları silahları yeniden birbirlerine çevirdi. Gazze Şeridi’nin güney kesiminde meydana gelen çatışmada Hamas’ın askeri kanadında görev aldığı öğrenilen bir militan hayatını kaybetti. Rafah şehrinde etkili olan çatışmada 40’tan fazla kişinin de yaralndığı bildirildi.

/ GAZZE

11.06.2007


 

İran, Amerikan üslerini tehdit etti

Tahran, ABD’ye uyarıda bulunarak, Ortadoğu’daki askerî üslerinin İran füzelerinin menzilinde olduğunu hatırlattı.

İran İçişleri Bakanlığı Güvenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Muhammed Bekir Zulkadir, bölgedeki tüm Amerikan üslerinin İran füzelerinin menzili içerisinde kaldığını belirterek, “ABD eğer İran’a saldırırsa, dünyanın her yerindeki ABD hedefleri tehlikede olur” dedi. Öte yandan ABD ve İsrail hava kuvvetlerdün İsrail’in güneyinde bir hafta sürecek ortak bir tatbikat başlatıyor. Tatbikatta çok sayıda savaş uçağının görev alacağı belirtiliyor. İsrail ordusundan bir kaynak, tatbikatın “iki sene öncesinden planlanmış olduğunu ve hiçbir ülkedeki durumla ilgisi olmadığını” bildirdi.

/ TAHRAN

11.06.2007


 

Bush’a hayır, savaşa hayır

ABD Başkanı George W. Bush’u ağırlayan İtalya’nın başkenti Roma, küreselleşme karşıtları ve sol grupların protesto gösterilerine sahne oldu. Gösterilerde “Bush’a hayır, savaşa hayır’’ sloganının rağbet gördüğü gözlendi.

11.06.2007


 

Ries: Türk güçlerinin müdahalesi talihsizlik olur

ABD’nin Atina Büyükelçisi Charles Ries, “Türkiye’nin kuzey Irak’a askerî müdahalede bulunmasının talihsiz bir gelişme olacağını” söyledi.

Ries, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, kuzey Irak ile Kıbrıs konularına değindi.

ABD’nin, Türkiye’nin, Irak kaynaklı terörist saldırılardan duyduğu rahatsızlığı anlayışla karşıladığını belirten Ries, “Türklerin, Irak sınırlarının ardında bulunan ve Türkiye’de terörist eylemler gerçekleştirmeyi amaçlayan Kürt örgütlerle ilgili endişelerini anlıyoruz. Ancak Türk güçlerinin bir müdahalesi, sanırım talihsiz bir gelişme olacaktır. Bu konuyu, böyle bir harekete yönelme ihtiyacını hissetmeyecekleri şekilde çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Ries, Washington’un terör örgütü PKK ile mücadele konusunda atadığı özel temsilci emekli General Joseph Ralston’un çalışmalarının da bu yönde olduğunu belirtti.

Ries, “Ralston, bu nedenle Türk ve Irak hükümetleriyle yoğun bir işbirliği sağlanmasını üstlendi. Rolston’un hedefi bu konudaki endişeleri ortadan kaldırmak ve terörist saldırılarda bulunanların sınırların ötesinde koruma altına alınmayacağı konusunda Türk makamlarına teminat sunmak” dedi.

/ ATİNA

11.06.2007


 

Cepten Youtube

Ünlü video paylaşım sitesi Youtube’un kurucularından Steve Chen, siteye cep telefonu aracığıyla da girilebileceğini söyledi.

Chen, “Otobüste gidenler 30-60 saniye arasındaki görüntüleri izleyebilecek. Daha uzun yola gidenler 10 dakikaya kadar izleyebilecek” dedi.

/ TAİPEİ

11.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004