Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

En büyük yatırım ulaştırmaya

Bu yıl kamu yatırımlarında en büyük payı, ulaştırma ve haberleşme sektörü alacak. Buna göre, 2007 yılında ulaştırma ve haberleşme alanına 6,5 milyar YTL tutarında yatırım ödeneği ayrıldı. Söz konusu yatırım ödeneğinin yaklaşık yüzde 30’una denk gelen en büyük kısmını ise İstanbul alacak. Türkiye’nin bu yıl yapacağı toplam kamu yatırımı büyüklüğü 21 milyar 513,1 milyon YTL’yi buluyor.

Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) verilerine göre, Türkiye, 2007 yılında ulaştırma ve haberleşmeye 6,5 milyar YTL, eğitim sektörüne 3 milyar YTL, enerji alanına 2,5 milyar YTL yatırım yapacak. Yatırımlardan tarıma 1,7 milyar YTL, sağlık alanına 1,6 milyar YTL, madenciliğe 783,4 milyon YTL, imalat sektörüne ise 415,2 milyon YTL aktarılacak. Konut yatırımları her geçen gün artan Türkiye’de bu yıl söz konusu alana ayrılan ödenek 162,5 milyon YTL olarak belirlenirken, turizm alanına 98,5 milyon YTL diğer kamu hizmetlerine ise 4,7 milyar YTL tutarında ödenek ayrıldı.

YATIRIMLARDA SEKTÖR

BAZINDA HANGİ İLLER BAŞI ÇEKİYOR?

Ulaştırma ve haberleşme için en büyük yatırım ödeneği 1,9 milyar YTL ile İstanbul’a ayrılırken, eğitimde en büyük payı Ankara, enerjide Artvin, sağlıkta ise yine İstanbul alıyor. Buna göre, ulaştırma ve haberleşme alanında İstanbul’un ardından en büyük yatırım ödeneğini sırasıyla 220,2 milyon YTL ile Adana, 203,4 milyon YTL ile Bursa, 101,3 milyon YTL ile Kayseri, 99,9 milyon YTL ile de Trabzon’a ayrıldı.

Toplam 172,5 milyon YTL’lik yatırım ödeneği ile Ankara’nın başı çektiği eğitim sektöründe, Ankara’yı 163,6 milyon YTL ile İstanbul, 74,5 milyon YTL ile İzmir, 57,6 milyon YTL ile Şanlıurfa, 56,5 milyon YTL ile de Kocaeli izliyor. Sağlık alanında ise İstanbul’a 100 milyon YTL, Erzurum’a 93,1 milyon YTL, Ankara’ya 79,9 milyon YTL, İzmir’e de 58,5 milyon YTL ödenek ayrıldı. Enerji sektörüne ayrılan toplam 2,5 milyar YTL tutarındaki yatırım ödeneğinin, 474,8 milyon YTL’sini Artvin, 251,8 milyon YTL’sini Karaman, 184 milyon YTL’sini Mardin, 157,8 milyon YTL’sini de Kahramanmaraş alacak.

Tarım sektörüne ayrılan yatırım ödeneklerinden en büyük payı ise 95,6 milyon ile Konya alacak. Konya’yı 49,7 milyon YTL tutarında ödenek ile Aydın, 37,9 milyon ödenek alacak İzmir ve 36,2 milyon YTL yatırım ödeneği ile Balıkesir takip ediyor.

Madencilik sektöründe yatırım ödeneklerinden en büyük pay sırasıyla Ankara, İstanbul, Zonguldak ve Kastamonu’ya verilirken, imalat sektöründe ödeneklerin en büyük bölümü İzmir’e ayrıldı. Öte yandan deprem açısından riskli iller arasında yer alan Ağrı’ya 7,6 milyon YTL, Erzincan’a 6 milyon YTL, Van’a 5,3 milyon YTL tutarında yatırım yapılacak. Turizm sektöründe ise Trabzon, Bursa ve Ankara’nın yıldızı parlayacak. Buna göre, Trabzon’a 5 milyon YTL, Bursa’ya 4,8 milyon YTL ve Ankara’ya da 3,1 milyon YTL tutarında turizm yatırımı yapılacak.

/ ANKARA

11.06.2007


 

Dünya ekonomisi büyümede hız kesecek

Geçen yıl yüzde 5,4 büyüyen dünya ekonomisinin, bu yıl ve 2008’de yüzde 4,9 büyümesi bekleniyor.

Bu arada dünya ihracatı 2006’da 11,8 trilyon dolar, dünya ithalatı ise 12,1 trilyon dolar oldu. Dış Ticaret Müsteşarlığının IMF ve Dünya Ticaret Örgütü verilerinden yararlanarak hazırladığı değerlendirmeye göre, büyüme gelişmiş ülkelerde yüzde 3,1 olarak gerçekleşirken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 7,9 oldu.

2007 ve 2008 yıllarında küresel büyüme oranlarının her iki yılda da yüzde 4,9 olacağı tahmin edilirken, söz konusu yıllarda gelişmiş ülkelerde yüzde 2,5 ve yüzde 2,7, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 7,5 ve yüzde 7,1 oranlarında büyüme bekleniyor.

Dünya ticareti geçen yıl reel bazda yüzde 8 oranında artış kaydederken, nominal bazda dünya mal ihracatı yüzde 15,4 artarak 11,8 trilyon dolar oldu. 2007’de dünya ticaretinin reel bazda yüzde 6 seviyesinde artması bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ihracatındaki payları yüzde 36 ile rekor düzeye ulaşırken, en az gelişmiş ülkelerin yüzde 0,9’a ulaşan payları da 1980 yılından beri en yüksek seviyeye geldi.

TÜRKİYE

Avrupa Birliği içi ticaret hariç tutularak yapılan sıralamada Türkiye 22. ihracatçı konumunda bulunurken, toplam ihracat hacminin yüzde 0,95’ini gerçekleştirdi. İthalatta ise 15. sırada yer alan Türkiye dünya ithalatının da yüzde 1,47’sini gerçekleştirdi.

/ ANKARA

11.06.2007


 

4 yeni Bor tesisi açılacak

Madencilik ve kimya sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait 4 bor tesisi, üretim için gün sayıyor.

Yıllık 15 bin ton üretim kapasiteli Bandırma II. Perporad ünitesi Temmuz ayında işletmeye alınacağını bildiren Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Balıkesir-Bigadiç’de yıllık 200 bin ton kapasiteli bor öğütme tesisi ile yıllık 325 bin ton üretim kapasiteli konsantre tesis ve Balıkesir-Bigadiç’teki homojenlendirme ünitelerinin ise Ağustos 2007’de hizmete alınması öngörüldüğünü söyledi.

Yılmaz, tesislerin ülke ekonomisine yılda 70 milyon dolar katma değer sağlayacağını da ifade etti.

/ ANKARA

11.06.2007


 

Buğday ithalatına karşıyız

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, buğday ithalatına karşı olduklarını söyledi.

Prof.Dr. Kaynaş, bu yıl ki buğday rekoltesinde özellikle Orta Anadolu bölgesinde biraz azalacağını, ancak Çanakkale yöresinde son yağmurlarla rekoltede sorun yaşanmayacağını bildirdi. Hububat alım fiyatlarının iyi olduğunu ve fiyatlarda seçim yılının etkisi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaynaş, seçim sonrasında yeni hükümetin bir ithalat kararı alabileceğine işaret ederek, ‘’Ama biz ithalat kararını karşıyız. Ürettiğimiz sağlıklı ürünler bize yeter. İthalat, serbest piyasa ekonomisinde buğday fiyatının oldukça düşmesine neden olacak. Hastalıklı buğdaylar yurdumuza gelebilir. Bu tip ürünlerin ülkemize girmesini istemiyoruz. Bizim sağlıklı ve yerli çeşitlerimiz kendimize yeter’’ diye konuştu.

/ ÇANAKKALE

11.06.2007


 

Enerji krizi kapıya dayandı

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, gerekli tedbirelerin alınmaması halinde yakın bir gelecekte Türkiye’nin enerji dar boğazı ve krizi ile karşı karşıya kalacağını bildirdi.

Koramaz, TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nca düzenlenen ‘’Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu’’nda yaptığı açıklamada, petrol ve su gibi enerji kaynaklarının ülkelerin egemenlik ve bağımsızlık değerlerini belirler noktaya geldiğini söyledi. Artan enerji ihtiyacının ucuz, sürekli ve güvenli bir şekilde karşılanmasından yaşanan sıkıntıların Türkiye’nin en önemli problemlerinden biri olduğunu ifade eden Koramaz, ‘’Bu nedenle gerekli tedbirlerin alınmaması halinde yakın bir gelecekte Türkiye enerji dar boğazı ve krizi ile karşı karşıya kalacak’’ dedi.

Ciddî bir kamu planlaması eşliğinde, ‘’Yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ulusal ve kamusal bir enerji politikası’’ uygulanması durumunda enerjideki dışa bağımlılığın azaltılabileceğini ve giderek ortadan kaldırılabileceğini kaydeden Koramaz, güneş enerjisi için özel yasa ve mevzuat düzenlemelerine ve teşvik edici uygulamalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin geçen yıl enerji ithalatı için 28 milyar dolar ödediğini ifade eden Koramaz, bu değerin toplam ihracatının yaklaşık dörtte birine karşılık geldiğini hatırlattı.

/ MERSİN

11.06.2007


 

Çin heyeti Türkiye’ye gelecek

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Bo Xilai, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in dâvetlisi olarak, 70 kişilik bir heyetle Türkiye’ye geliyor.

Bo Xilai’nin Türkiye ziyaretinde 16-18 Haziran tarihleri arasında, Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi Toplantısı gerçekleştirilecek. Bakan Tüzmen, Çin Ticaret Bakanı ile Türkiye-Çin arasındaki ticareti daha dengeli bir hale getirmek için, görüşmeler yapacaklarını belirterek, Çin ile ‘’kazan kazan’’ stratejisi çerçevesinde, ortak projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

/ ANKARA

11.06.2007


 

Hazine arazileri de açık arttırmayla satılacak

Maliye Bakanlığı rantı yüksek Hazine arazilerini, açık arttırma usulü ile satmaya hazırlanıyor.

Maliye Bakanlığının Başbakanlığa gönderdiği taslak ile kamu taşınmazlarının satışı, kiralanması ve trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması ile ön izin verilmesi ve ecrimisil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenleniyor. Resmi Gazete’de yayınlanmasını takip eden ayın başında yürürlüğe girecek Yönetmelik Taslağına göre: Rantı yüksek büyük Hazine arazileri de özelleştirmedeki gibi açık artırma yoluyla satılacak. Hazine arazilerini ön izin yoluyla kullanıma 4 yıl sınırlama getirilerek, keyfiliğin önüne geçilecek. Birlikte satılmasında “Kamu yararı” bulunan Hazine arazileri için, tek ihale yapılabilecek.

/ ANKARA

11.06.2007


 

Sıcaklar başladı, klima satışları arttı

Küresel ısınmanın ‘’olumlu’’ etkilediği sektörlerden biri olan klimada, Mayıs ayında başlayan sıcaklar dolayısıyla öngörülenin yaklaşık 2 katı artışla bu yıl yüzde 10’luk büyüme bekleniyor.

Alınan bilgiye göre, Çin’den ithal edilen klimalara uygulanan anti damping vergisi dolayısıyla ithalatçı firmalar fiyatları artan Çin yerine, daha uygun buldukları Mısır’a yönelmeye başladı. Klima fiyatları ile ilgili büyük rekabetin yaşandığı bazı zincir marketlerde ise anti damping vergisi öncesi ithal edilen klimalar tüketicilere uygun fiyata sunulabiliyor.

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Başkanı Ersan Bakanay, “Artış bu yıl yüzde 8’den fazla olursa bunun tek nedeni küresel ısınma olacak’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

11.06.2007


 

Real’den yoksullukla savaşa destek

Real Hipermarketler Zinciri’nin Türkiye genelindeki 8 mağazasında alış veriş yapan müşterilerinin bağışları, yoksul vatandaşlara Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından dağıtılıyor.

Her yıl Haziran ayının ilk haftasında kutlanan Açlıkla Mücadele Haftası’nda, real,- Hipermarketler Zinciri mağazalarında bir hafta boyunca yardım kampanyası düzenleniyor. Türkiye’de toplumsal menfaatlerin ön plana çıkarılması ve dayanışma duygusunun pekiştirilmesi amacıyla düzenlenen kampanyanın bu yıl beşincisi gerçekleştiriliyor.

8-14 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek kampanya çerçevesinde müşteriler satın aldıkları gıda ürünlerini, real, Hipermarketleri’nde kurulan “Açlıkla Mücadele” standlarına teslim edecek. Bu ürünler, aynı akşam TİSVA yetkilileri tarafından önceden belirlenen, açlık sınırında yaşayan ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

/ ANKARA

11.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004