Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kamuda kemer sıkılacak

Devlet Planlama Teşkilatı, kamu kesimindeki ücret ve maaşların 2008-2010 döneminde de hedeflenen enflasyon dikkate alınarak belirlenmesini öngördü. DPT tarafından hazırlanan, Bakanlar Kurulunca kabul edilerek dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Programa göre, 2008-2010 yıllarını kapsayan program döneminde, kamudaki personel istihdamına ilişkin sınırlamalar devam ederken, performansa dayalı ücret sistemine geçilecek.

KİT’lerde mal ve hizmet fiyatları, piyasa şartlarına uygun belirlenecek ve Türkiye’nin otomotiv, beyaz eşya, makine ve elektronik sektörlerinde üretim merkezi olmasına çalışılacak.

Programda, önümüzdeki 3 yıllık süreçte, makroekonomik politikalara ilişkin bazı hedefler şu şekilde sıralandı:

* İhracat odaklı büyüme stratejisinin sürdürülecek.

* İstikrarlı bir büyüme için malî disiplin korunacak, anti enflasyonist süreci destekleyen para politikasına devam edilecek.

* Kamu kesiminde ücret ve maaşlar, gelir politikaları çerçevesinde hedeflenen enflasyon dikkate alınarak belirlenecek.

* Merkezi Yönetim Bütçe Kanunlarında kamu kesiminde, yeni personel istihdamına ilişkin sınırlamalara yer verilmeye devam edilecek.

* Ücret sisteminin sadeleştirilmesini, kamu personelinin malî ve özlük haklarına ilişkin dengesizlik ve adaletsizliklerin giderilmesini, performansa dayalı ücret sistemine geçilmesini, mevcut statü sayısının azaltılmasını esas alacak kapsamlı bir personel reformu hayata geçirilecek.

* İşsizlik Sigortasından yararlanma şartları iyileştirilecek.

GSYİH 870 MİLYAR YTL’YE ÇIKACAK

Program döneminde, yıllık ortalama yüzde 5,6 oranında ekonomik büyüme hedefleniyor. Buna göre Türkiye’nin, gelecek yıl yüzde 5,5, 2009 ve 2010 yıllarında yüzde 5,7 oranında büyümesi öngörülüyor. Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın ise 2008 yılında 719,9 milyar YTL, 2009 yılında 791,4 milyar YTL, 2010 yılında da 869,9 milyar YTL’ye çıkması bekleniyor. Kişi başına millî gelirin 2008 yılında 6 bin 456 dolara, 2009 yılında 6 bin 969 dolar ve 2010 yılında 7 bin 466 dolara yükselmesi hedefleniyor.

TÜFE’nin önümüzdeki iki yıl için yüzde 4 olarak gerçekleşmesi öngörülen programda, yaklaşık 1,4 milyon kişiye de yeni istihdam oluşturulması hedefleniyor. Cari işlemler açığının, GSYİH’ye oranının orta vadede yüzde 6’lar civarında seyredeceği, 2008 yılında yüzde 6,4, 2009 yılında yüzde 6,3 ve 2010 yılında yüzde 6,2 olması öngörülürken, Kamu net borç stokunun GSYİH’ye oranında program dönemi sonunda 2007 yılına göre 11,2 puanlık bir düşüş hedefleniyor.

/ ANKARA

22.06.2007


 

Açlık sınırı yükseliyor

Türkiye Kamu-Sen, çalışan tek kişinin açlık sınırının geçen ay itibariyle 853 YTL 44 YKr olduğunu bildirdi.

Konfederasyondan yapılan açıklamada, Mayıs 2007’de çalışan tek kişinin açlık sınırının, bir önceki aya göre yüzde 0.64 artarak, 848 YTL 1 YKr’den 853 YTL 44 YKr’ye yükseldiği belirtildi. Açıklamada, 4 kişilik ailenin asgarî geçim haddinin ise (yoksulluk sınırı) aynı dönemde yüzde 1.10 artışla 2 bin 216 YTL 58 YKr’den 2 bin 240 YTL 10 YKr’ye çıktığı kaydedildi. Açıklamada, 4 kişilik ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamının, Mayıs 2007’de 873 YTL 55 YKr olduğu ifade edilerek, şu bilgilere yer verildi: ‘’Geçen ay itibariyle ortalama 945 YTL 93 YKr alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 53.15’ini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise ortalama maaşının yüzde 39.19’una denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 92.34’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için maaşından geriye yalnızca 72 YTL 46 YKr kalmıştır.’’

/ ANKARA

22.06.2007


 

İndirimler erken başladı

Adana’da, aralarında markalı ürünler satan firmaların da bulunduğu bazı mağazalar, mevsim sonu indirimli satışlarını erken başlattı.

Yaz mevsiminin başında olunmasına rağmen vitrinlerinin önünü indirimli satış duyurularıyla donatan firmalar, yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen indirimlerin yanı sıra ‘’bir alana bir bedava’’, ‘’bir alana ikinci ürün yüzde 50 indirim’’ avantajları sunuyor. Bazı mağazalar da indirimli satışları uzun vadeli kart avantajlarıyla cazip hale getirmeye çalışıyor.

/ ADANA

22.06.2007


 

Ülker de Turquality kapsamında

Ülker, Vakko ve Vitra markalarının ‘’Turquality Destek Programı’’ kapsamına alındığı bildirildi.

Firmalara global markalaşma süreçlerinde finansal desteğin yanında, eğitim ve stratejik danışmanlığın da verildiği destek programına Ülker, Vakko ve Vitra’nın girmesiyle birlikte Turquality’nin desteklediği marka sayısı 39’a yükseldi.

Açıklamaya göre, Turquality vizyon ve stratejisi doğrultusunda belirlenen yol haritası çerçevesinde, firmaların yurt dışı markalaşmaya yönelik harcamalarının yüzde 50’si, üst limit olmaksızın 5 yıl boyunca program tarafından desteklenecek.

/ İSTANBUL

22.06.2007


 

Kredi kartına boykot

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ile Tüketici Hakları Derneği vatandaşlara kredi kartı kullanımına boykot çağrısında bulundu.

TÜDEF Başkanı Ali Çetin, TÜKODER Başkanı Eda Sercan ve Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ortak bir basın açıklaması yaptı. Ali Çetin, 2006 yılında kredi kartı borcu sebebiyle takipteki tüketici sayısının 200 bin olduğunu belirtirken, 2007 yılında bu sayısının 262 bin kişiye ulaştığını bildirdi.

Geçen yıl tüketicilerin bankalara olan toplam kredi borcunun 20,9 milyar YTL, tüketicilerin bankalara olan toplam kredi borcunun ise 7,6 milyar YTL olduğuna dikkat çeken Çetin, 2007 yılında tüketicilerin bankalara olan toplam kredi borcunun 22,6 milyar YTL, tüketicilerin bankalardaki toplam kredi kartı borcunun da 8,59 milyar YTL’ye ulaştığını bildirdi.

Bankaların bir yılda tüketiciden haksız olarak kart aidatı adı altında 975 milyon YTL para topladığını, bir yılda tüketiciden aldığı hesap işlem ücreti tutarının 5 milyar YTL’ye çıktığını ifade eden Çetin, kredi kartında bir önceki yıla göre borçlanma artış oranının yüzde 12’ye ulaştığını bildirdi.

Çetin, ‘’Tüketiciler soyulduğunu, huzurunun ve geleceğinin bankalarca yok edildiğini, bir şıra gibi alın terlerinin sıkıldığının farkındalar. Bu nedenle bu uygulamalara karşı bugün (dün) ve yarın (bugün) kredi kartı kullanmayacağız. 21-22 Haziran 2007 günlerinde 2 gün kredi kartı ile alış veriş yapmayacağız. Şimdi tüketici boykotu zamanıdır’’dedi.

/ ANKARA

22.06.2007


 

Ekonomiye komşu desteği

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iktidarları döneminde, komşu ve çevre ülkelerin birer tehdit unsuru olmaktan çıkarıldığını, bu ülkelerin Türkiye’nin dış ticaretindeki paylarının ise yüzde 3’lerden, yüzde 30’lara yükseldiğini bildirdi.

Tüzmen, Türkiye’nin diğer ülkelerin yanı sıra komşularını da ihmal etmediğini söyledi. Önceki yıllarda Türkiye’nin komşuları ile kötü ilişkileri olduğunu ticaretinin ise yok denilecek kadar az olduğunu savunan Tüzmen, ‘’Biz, komşu ve çevre ülkeler stratejimizi ortaya koyduk. Mekik diplomasisi yaparak, bu ülkeleri birer tehdit unsuru olmaktan çıkarıp, fırsat unsuru haline getirdik’’ dedi.

Komşu ve çevre ülkelerin Türkiye’nin dış ticaretindeki payının son 4 yıl içinde yüzde 3’lerden, yüzde 30’lara çıktığını bildiren Tüzmen, şunları kaydetti: ‘’Bulgaristan’la 300 milyon dolar ticaret hacmimiz vardı, bugün 3 milyar dolar, Yunanistan’la 180 milyon dolardı bugün 2 milyar dolar. Romanya ile 5 milyar doları geçti. Rusya ile 25 milyar dolar dış ticaretimiz var. İran’la 7,7 milyar dolar, Suriye ile 1 milyar doları geçtik, Irak’la tüm olumsuz koşullara rağmen 3 milyar dolar, düşünün bu rakamlar daha önce 100-200 milyon dolarlar seviyesinde idi.’’

/ MERSİN

22.06.2007


 

Ücret bankaya yatacak, kayıt dışı azalacak

Kayıt dışı ile mücadeleyi hedefleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aktif sigortalı ücretlerinin banka hesapları aracılığıyla ödenmesi konusunda yasa taslağı hazırladı.

Tasarı taslağıyla, işverenlerin sigortalılık ve ücret konusundaki beyanlarının banka kayıtlarıyla karşılaştırılması ve bu sayede kayıt dışının önlenmesi amaçlanıyor. Taslağın yasalaşması durumunda, özellikle, işçinin eline geçen ücretle bordroda gösterilen ücret arasındaki farklar tesbit edilebilecek. Ücretlerin banka hesaplarına brüt olarak yatırılmasıyla vergi ve sigorta primleri de doğrudan tahsil edilebilecek. Bu ise SGK’nın aktüeryal yapısını güçlendirecek. Kayıtdışının da önlenmesine yardımcı olacak taslağa göre, banka hesapları aracılığıyla ödeme zorunluluğuna uyulmaması durumunda, ücret ödenmemiş sayılacak ve para cezası uygulanacak.

/ ANKARA

22.06.2007


 

İstikbal’den Karadeniz atağı

İstikbal Mobilya, Trabzon ve Samsun’da açtığı yeni mağazalar ile Karadeniz’deki mağaza sayısını 66’ya çıkardı.

İstikbal, ev consept ve centroom mağazalarını Türkiye çapında dev merkezler ile yaymaya devam ediyor. Tokat’ta açtığı yeni “Ev Concept” mağazasından sonra Trabzon ve Samsun’da da üç yeni mağaza açan İstikbal, Karadeniz Bölgesindeki hedeflerini büyüterek, mağaza sayısını 66’ya çıkardı.

15 ve 16 Haziran 2007 tarihinde gerçekleşen İstikbal Centroom mağazaların açılışında konuşan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, “İstikbal olarak 50 yıllık tecrübemizi ürün ve hizmetlerimize en özverili şekilde yansıtarak, müşterimize mobilya ve dekorasyon konusunda beklentilerinin fazlasını sunmak en büyük amacımız. Bu amaç doğrultusunda bine yakın mağazamız yanında, hızla değişen yaşam tarzlarına paralel olarak tasarlanan Türkiye çapında açtığımız yeni ev concept ve centroom mağazalarımız ile tüketicimize en etkin şekilde yüzlerce ürünle ulaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.

YENİ ASYA / TRABZON

22.06.2007


 

Parklar güneş enerjisiyle aydınlatılacak

Elimsan Şirketler Grubu, ürettiği park, bahçe, tatil köyleri, kurum ve kuruluşların, dış mekânlarından aydınlatılmasından ve güvenlik sistemlerinde kullanılabilecek “Güneş Enerjili Aydınlatma Sistemlerini’’ tanıttı.

Tanıtım toplantısında konuşan Elimsan Enerji ve Aydınlatma İmalat ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Murat Durak, sistemlerin, enerji ve ekonomik yönden çok tasarruflu olduğunu söyledi.

Güneş pilleri fotovolatik ilkeye dayalı olarak çalışan sistemin, montaj ve taşıma kolaylığı sağladığını, mobilize olabildiğini ve LED kullanımı ile yüzde 90 enerji giderlerini azalttığını ifade eden Durak, “Çevreye, atmosfere ve insana hiç bir zararlı etkisi olmayan bu sistemle elektrik parası ödeme devri kapanacak’’ dedi. Durak, bu sistemin özellikle alt yapısı yetersiz olan Afrika ülkelerinde büyük ilgi gördüğünü bildirdi.

/ KOCAELİ

22.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004