Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Tacettin Dergâhı Kültür Park oluyor

Mehmet Akif’in, İstiklâl Marşını kaleme aldığı Tacettin Dergâhı ve çevresi kültür park olacak. Altındağ Belediyesi ile Hacettepe Üniversitesi’nin imzaladığı protokol çerçevesinde çalışmaları süren Mehmet Akif Ersoy Kültür Parkı’nın 3-5 ay içinde tamamlanması planlanıyor.

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi olarak düzenlenen, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı tarihi Tacettin Dergâhı’nın karşısındaki alanda başlayan çalışmalar çerçevesinde çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek.

Restorasyonları yapılan iki tarihî mescidin de yer alacağı kültür parkta, Mehmet Akif Ersoy’un şiirleri ile İstiklâl Marşı’nın on kıtasının yer alacağı abide de bulunacak. Kültür park içerisinde kültür faaliyetlerinin yürütüleceği bölümlerin de yer alması planlanıyor.

“BU DEĞERLİ MEKÂNI BİLMEYENLER VAR”

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, ‘’Mehmet Akif Ersoy Müzesi’’ olarak düzenlenen Tacettin Dergâhı ile çevresinin millî mücadelede önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

Tiryaki, kültür parkta Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu 1873 yılından, öldüğü 1936 yılına kadar geçen süreçte yaşanan 1. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, İstiklâl Marşı’nın kabulü ile şairin Mısır’a gidişi ve ölümü temalı simgelere yer verileceğini ifade etti.

Kültür parkın, 20 bin metrekarelik alanda kurulacağını anlatan Veysel Tiryaki, ‘’Türkiye’nin birçok yerinde Mehmet Akif’in adına açılan okullar, isminin verildiği sokaklar var. Ancak, İstiklâl Marşı ile ilgili bu değerli mekânı, şehrin göbeğinde olmasına rağmen bilmeyenler var’’ dedi.

Hacettepe Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını belirten Tiryaki, ihalenin gerçekleştirilmesinin ardından yapım çalışmalarının başladığını, 3-5 ay içerisinde de tamamlanmasının planlandığını söyledi. Alanda restorasyonu yapılan iki tarihî mescidin de yer alacağını aktaran Tiryaki, ‘’Buraları uzun süre bakımsız kalmış. Şimdi memleket sevdalılarının yıllardır özlemini çektiği bir kültür park haline gelecek’’ diye konuştu.

TACETTİN DERGÂHI...

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, zamanında Tacettin Dergâhı olarak kullanılıyordu. Binanın ‘’selâmlık’’ bölümü, Tacettin Şeyhi tarafından İstiklâl Savaşı yıllarında Burdur mebusu Mehmet Akif Ersoy’a tahsis edildi. Mehmet Akif, İstiklâl Marşı başta olmak üzere birçok şiirini burada yazdı.

30 Ekim 1949’da Şehir Meclisi’nin kararıyla ‘’Mehmet Akif Evi’’ adını alan yapı, müzeye dönüştürülmüşse de uzun yıllar bakımsız ve harap kaldı.

Hacettepe Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nin kuruluşu sırasında yapının eski durumuna sadık kalınarak onarımı yapıldı ve ziyarete açıldı. Üniversitenin 1982 yılında yapının yeniden onarılması için teşebbüse geçmesiyle Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı ve bazı özel şahısların katkılarıyla onarım ve döşemesi tamamlandı, müze ev 27 Aralık 1984 tarihinde törenle ziyarete açıldı.

Yüksek avlu duvarları ile çevrili olan yapının bahçesine büyük avlu kapısından giriliyor. Bahçenin ortasında 2 katlı ahşap bir Ankara Evi bulunuyor. Üst kata çıkan tahta tırabzanlı merdiven boyunca Ersoy’a ait fotoğrafların asılı olduğu binanın üst katında dinlenme ve toplantı odası yer alıyor. Toplantı odasının bahçeye bakan 3 penceresinin önünde boydan boya sedirler, duvarlarında sedef kakmalı oymalar, şamdanlar ve gaz lambaları bulunuyor.

Ortada kalem işleri ile süslü altıgen bir göbek bulunan yöresel Ankara tavanına sahip bulunan müze evde, Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tespih, tüfek ve şairin yüzünün kalıbı da müzede teşhir ediliyor.

22.06.2007


 

New York’taki “Mevlânâ resepsiyonu”

ABD’nin New York şehrindeki Türkevi’nde, Mevlânâ Celâleddin Rumî’nin 800. doğum yıldönümü çerçevesinde şehirde düzenlenecek faaliyetleri yabancı basına tanıtım amacıyla resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, New York’ta iki yerde sema gösterisi ve konser verecek olan İstanbul Tarihî Müzik Topluluğu ve topluluğun san’at yönetmeni Ahmet Özhan da katıldı.

Türkiye’nin New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ile Kültür ve Turizm Ataşesi Hasan Zöngür’ün ev sahipliği yaptığı resepsiyona yabancı medya büyük ilgi gösterdi.

Samsar ve Zöngür’ün hoş geldiniz konuşmalarıyla başlayan gecede, New York’un ünlü konser salonlarından belediye meclisi binası “Town Hall”da 23 Haziran gecesi, Birleşmiş Milletler binasında 26 Haziran günü düzenlenecek sema gösterileri ve panelle ilgili bilgi verildi.

22.06.2007


 

Şehir Tiyatroları yeni sezona hazır

İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer, çok geniş yelpazesi olan 2007-2008 repertuvarlarının bütün seyirciyi kapsayacağını düşündüklerini söyledi. Yıldız Parkındaki Malta Köşkünde düzenlenen basın toplantında, Şehir Tiyatrolarının 2006-2007 tiyatro sezonu değerlendirilirken, 2007-2008 sezonu repertuvarı da açıklandı.

Nurullah Tuncer, Şehir Tiyatrolarının yeni sezonda Türkiye ve dünyadan pek çok önemli yazarı ve oyunu san’atseverlerle buluşturacağını kaydetti. Tuncer, bu yıl 93 yaşında olan Şehir Tiyatrolarının, yeni dönemde de geleneğine uygun olarak ulusal ve uluslar arası değerleri bir araya getirdiğini vurgulayarak, yerli oyunların önemli bir bölümünün, Türkiye’nin yakın tarihine bazen eleştirel, bazen gülmece, bazen de gerçekçi bir gözle bakılmasını sağlayacağını söyledi.

‘’İstanbul’’ temasının yerli oyunlar bölümünde özel bir yeri olacağına işaret eden Tuncer, çeviri oyunların ise seyircinin değişen dünyada Türkiye’nin bulunduğu yere bakmasına imkân tanıyacağını anlattı.

Nurullah Tuncer, bir soru üzerine, tiyatro merkezi için Haliç Tersanesini önermeyi düşündüklerini dile getirerek, oranın bir kültür adası olabileceğini söyledi. Haliç Tersanesinin, hava, kara, deniz ve demir yolu bağlantıları olduğunu vurgulayan Tuncer, orasının olması halinde yüzer sahnelerle boğazın iki yakasına da hizmet verilebileceğini belirtti.

22.06.2007


 

Esma’ül Hüsna Aya İrini’de

35. İstanbul Müzik Festivali ilginç bir konsere ev sahipliği yapıyor. Bugün Aya İrini, Biritish Council-İKSV işbirliği ile, Sör John Tavaner’ın besteleği eserle “Allah’ın Güzel İsimleri” ile buluşacak.

Prens Charles’ın aracılığı ile betlenen Esma’ül Hüsna-Allah’ın Güzel İsimleri adlı eserin uluslararası prömiyeri olma niteliği taşıyor. Britich Council yarın ise Feriye Lokantası’nda, Avrupalı ve Türk müzisyenler, gazeteciler ve dinî liderlerin katılacağı “Kültürlerarası Diyalog ve Müzik” konulu uluslarası bir münazara düzenliyor.

22.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004