Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Dimitri Kantemir Müzesi açıldı

AB ile Fatih Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Programı çerçevesinde restore edilen Boğdan Prensi Dimitri Kantemir’in evi, müze olarak açıldı.

Avrupa Birliği ve Fatih Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Programı çerçevesinde restore edilen Boğdan Prensi Dimitri Kantemir’in evi, müze olarak açıldı.

Osmanlı döneminde 22 yıl İstanbul’da yaşayan Boğdan Prensi Dimitri Kantemir’in evi, Avrupa Birliği ve Fatih Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Programı kapsamında restore edildi ve Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun katılımıyla müze olarak açıldı.

Dimitri Kantemir’in Osmanlı döneminde bir süre oturduğu Fener’deki evinde yapılan törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fener Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Programı’nda çok anlamlı bir aşama kaydedildiğini belirtti.

AB Türkiye Delegasyonu Eş Başkanı Büyükelçi Marc Pierini de, müzenin kazandırılmasından ve projenin başarılmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Fatih Belediyesi’yle yürütülen rehabilitasyon projesinin tarihî binaların restorasyonu dışında sosyal amaçları da olduğuna dikkat çeken Pierini, “Bu program kapsamında katı atık yönetimi, kadınlara yönelik sosyal merkezler, çocukların oynayabileceği parklar yapılacak” dedi.

Dimitri Kantemir

İstanbul’a 15 yaşındayken gelip 22 yılını burada geçiren ve 18. yüzyıl Türk musikisinin en önemli bestecilerinden olan Dimitri Kantemir, Doğu ve Batı kültürlerinin buluşmasında büyük bir rol oynamıştır. Her iki kültürün felsefesine ve san’atına da hakim olan Kantemir, eserleriyle İstanbul’un kültür hayatına kalıcı izler bırakmış bir şahsiyettir. Kendi icadı olan nota sistemi ile birçok klasik besteyi yok olmaktan kurtarmış, Türk musikisi makamlarıyla şarkılar bestelemiş ve ileri yaşlarını da Osmanlı kültürünü Batıya tanıtmakla geçirmiştir.

27.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İzmir namaza sahip çıktı

  Dimitri Kantemir Müzesi açıldı

  Yalı Camii’ne restorasyon

  Kızıl Kilise’de çalışmalar sürüyor

  Cambridge’de Mevlânâ ilgisi

  Çine Halk Eğitim’den kurs atağı

  Kapadokya’yı dürbünle izliyorlar

  Hitit Fuarı ve Festivali için geri sayım başladı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004