Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Demokrasi ve hoşgörü Trabzon’da

Gazetemiz Trabzon Temsilciliği tarafından düzenlenen “Bir değer olarak demokrasi ve hoşgörü” konulu konferans Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda yazarlarımızdan Halil Uslu tarafından verildi. Eski bakanlardan ve Demokrat Parti Trabzon 1. sıra adayı Eyüp Aşık ve üst düzey siyasilerin de katıldığı konferans ilgiyle izlendi.

Uslu, dünyadaki 193 devletin 140’ının sandığa gittiğini, gidilen çok yerlerde sancılar bulunduğunu, ancak gidilmeyen yerlerde daha çok sancılar olduğunu belirterek, “Hoşgörü hakimiyetinde ve gerçek demokrasinin tecellisinde bu zorluklar kalkacaktır. Mezkûr devletlerin hepsi demokrasiden dem vurmaktadırlar. İnsan haklarına dayalı veya hukukun üstünlüğü prensibinden daha çok hoş görülü ve daha çok fikir hürriyetine dayalı liberal demokrasi ortaya çıkmış. Hıristiyan dünyasının kilise karmaşasından ortaya çıkan bu durumda, medeniyet ve hürriyet mücadelesi devam etmiştir. Fakat gerçekler ortaya çıkınca ve Asr-ı Saadetteki gerçek hukuk. tarih silsilesinden ortaya çıktıkça İslâma doğru Batı dünyasının döndüğü görülmektedir. Nitekim UNESCO’nun kaynağı Kur’ân olan Hz. Mevlânâ’ya kucak açması bunun en bariz örneğidir” dedi.

Dünya milletlerinin büyük değişikliklerin arefesinde olduğuna dikkat çeken Uslu, “Bu itibarla siyasî liderler yeni yasalarla parti içi demokrasi getirmelidirler. Artık slogan yerine söylediğin sözün yaşanması dönemine gelinmiştir. Entrikalarla dönen dolaplarla kısa ömürlü olmaktasın. Halkın seçtikleri ise değer kazanmalıdır. Seçilenler hür olmalı, fakat dokunulmazlık kalkmalıdır. O zaman hoşgörü ve demokrasi daha şeffaf ve daha berrak olacaktır. Kur’an’daki Asr Sûresinde “hakkı tavsiye edenlerin” kazançlı olduğu buyrulmuştur. Fikirlerin hürriyeti hakkın tecellisi ve insanın öz hakkıdır. Vatana, millete, mukaddesata, ezan ve bayrağımıza, sancağımıza hakaret etmedikçe ve silâhlı eylemlere çanak tutmadıkça, kişi her fikrini sunmalıdır. Reyinde konuşmasında yazmasında ve yürümesinde hür olmalıdır ve hür yaşamalıdır. İşte o zaman hoşgörü ve demokrasinin meyveleri olgunlaşacaktır. Asr-ı Saadet modeline gidilecektir” diye konuştu.

Fatih KARPUZ / TRABZON

29.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokrasi ve hoşgörü Trabzon’da

  Türkçe şampiyonları İzmirlilerle buluştu

  Neşet Ertaş Bursa Festivali’nde

  Fotoğraflarla iç savaş

  Balıkesir’de ebru, hat ve tezhip sergisi

  “4. Mogan Şiir Akşamları”

  Kristal Elmalar sahiplerini buldu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004