Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran’dan uranyum manevrası

İran’ın, BM Güvenlik Konseyince alınan yaptırımların kaldırılması karşısında, uranyum zenginleştirmeyi askıya alma önerisini incelediği belirtildi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, konuya ilişkin soru üzerine, “Ülkemizin haklarını koruyan ve garanti altına alan bütün önerileri inceliyoruz” dedi.

Hüseyni, söz konusu önerinin de İran’ın nükleer sorununun çözümüne ilişkin olduğunu ifade etti ve sorunun çözümü konusundaki bütün önerileri sıcak karşıladıklarını, gelecek müzakerelerde bunların gündeme gelebileceğini söyledi. Sözcü, BM Güvenlik Konseyinden üçüncü bir yaptırım kararı çıkmaması için çalıştıklarını da belirtti.

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer konulardaki başmüzakereci Ali Laricani ile AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, en son 24 Haziran’da Portekiz’in başkenti Lizbon’da görüşmüş, taraflar görüşmenin olumlu geçtiğini açıklamıştı. BM yaptırımlarının kaldırılması karşılığında, İran’ın da uranyum zenginleştirmeyi askıya alma önerisinin bu görüşmede gündeme geldiği ifade edilmişti.

BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan (UAEK) bir heyet de incelemelerde bulunmak üzere 11 Temmuz’da İran’a gelecek. Hüseyni, başbakanlık görevini Gordon Brown’a devreden Tony Blair’in Orta Doğu Dörtlüsünün başına atanmasına ilişkin de bunu hoş karşılamadıklarını ifade etti.

“Blair’in bölgede ne iyi bir geçmişi ne de vizyonu var” diyen Hüseyni, Blair’in Orta Doğu’daki sorunların çözümüne “olumlu ve iyi bir katkı” yapacağını sanmadığını kaydetti.

Blair’in atanmasını hoş karşılamadıklarını yineleyen Hüseyni, Gordon Brown’un İngiltere başbakanı olmasını ise olumlu karşıladıklarını söyledi. Hüseyni, yeni hükümetin, bölgedeki ve uluslararası sorunlara yönelik tarafsız tutum takınacağı, İran’a karşı eski tutumlarını ve “yersiz suçlamalarını” gözden geçireceğinden umutlu olduğunu da ifade etti.

/ TAHRAN

02.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran’dan uranyum manevrası

  Bush’un niyeti Sudan’ı Irak yapmak

  Hamas, Mısır sınırını devraldı

  İngiltere şokta

  Hudson skandalında yeni boyut

  Maliki, Şiiler için ABD’ye sert çıktı

  Japonyalı bakandan atom bombası özrü

  ABD’nin Rum kesimindeki askerî ateşesi kayıp

  Müslümanlar yasalara daha saygılı

  İngiltere’de kamusal alanda sigara içmek yasak

  1 metrelik yanlışın bedeli 3 milyon dolar


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004