Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush’un niyeti Sudan’ı Irak yapmak

Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan Ahmed El Beşir, Darfur sorununun bu aşamada önemli ölçüde çözüldüğünü, dolayısıyla ülkesi üzerindeki ambargoların haksız olduğunu söyledi.

Beşir, “ABD’nin Sudan’ı da Irak gibi bir savaş alanına çevirmek istediği yönünde bazı soru işaretleri bulunduğunu” savundu. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 7 ülkeyle önceki gece sağlanan canlı video konferansta, Darfur sorunuyla ilgili gelişmelere değinen Beşir, kabileler arasında geçmişten bu yana sürekli sorunlar bulunduğunu, bu sorunların İngiliz sömürge döneminden beri zaman zaman yaşandığını kaydetti.

Kuzey ile güney arasındaki sorunların kendi yönetimleri zamanında çıkmadığını, 50 yıl öncesine dayandığını ifade eden Beşir, kendilerinin barış anlaşması yapma çabalarına karşın, Batılı arabulucuların “sanki bu sorunun devam etmesini istiyorlarmış gibi” çabaları olduğunu, buna karşı çıktıklarını belirtti.

Beşir, Darfur sorununun da uluslar arası bir sorun haline getirilmeden önce kabileler arası kısıtlı kaynakların paylaşımı sebebiyle ortaya çıktığını ifade etti. Afrika Birliği kuvvetlerinin bölgede yaptığı görevin yeterli görülmediğini kaydeden Beşir, “çünkü Sudan’ın zengin kaynaklarının elinden alınmak istendiğini” savundu. Sudan Devlet Başkanı, Batı ülkelerinin en son Afrika Birliği gücü yerine Darfur’a uluslar arası bir gücün yerleştirilmesini istediklerini, kendisinin bunu kabul etmediklerini hatırlattı. Beşir, “sadece kendilerine değil, çatışan taraflara da baskı yapılmasını” istedi. ABD’ye de eleştiriler yönelten Beşir, “ABD’nin Sudan’ı da Irak gibi bir savaş alanına çevirmek istediği yönünde bazı soru işaretleri bulunduğunu” savundu. BM’nin Afrika Birliği gücüne destek olmasına ilişkin kararı kabul etmelerine rağmen, ABD’nin ambargolara devam etmesini haksız bulduklarını söyleyen Beşir, ambargoların asıl sebebinin Sudan ekonomisini zayıflatmak olduğunu ifade etti.

/ ANKARA

02.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran’dan uranyum manevrası

  Bush’un niyeti Sudan’ı Irak yapmak

  Hamas, Mısır sınırını devraldı

  İngiltere şokta

  Hudson skandalında yeni boyut

  Maliki, Şiiler için ABD’ye sert çıktı

  Japonyalı bakandan atom bombası özrü

  ABD’nin Rum kesimindeki askerî ateşesi kayıp

  Müslümanlar yasalara daha saygılı

  İngiltere’de kamusal alanda sigara içmek yasak

  1 metrelik yanlışın bedeli 3 milyon dolar


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004