Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Referandum yolu göründü

Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer ve CHP’nin, cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile ilgili kanunun iptali talebini red eden Anayasa Mahkemesi’nin kararı sosyal, siyasî ve hukuk çevrelerinde tartışılırken, halkta ilk defa cumhurbaşkanını seçme heyecanı yaşanıyor. Mevzuata göre, sözkonusu kanun, Resmî Gazete’de yayınını takip eden 120 günden sonraki ilk Pazar günü olan 21 Ekim 2007’de halkoyuna sunulacak. 10 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen kanun, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini sağlarken, görev süresini de 7 yıldan 5 yıla düşürüyor.

Anayasa Mahkemesi’nce iptal talebi reddedilen 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Hakkında Kanun, yürürlükteki mevzuata göre, Resmî Gazete’de yayımını takip eden 120 günden sonraki ilk pazar günü olan 21 Ekim 2007’de halkoyuna sunulacak.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını öngören yasa, 10 Mayıs 2007 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Anayasada değişiklik öngören 5660 sayılı bu yasa, 25 Mayıs’ta, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından TBMM Başkanlığı’na iade edilmişti.

TBMM Genel Kurulu’nda 31 Mayıs 2007 tarihinde hiçbir değişilik yapılmadan kabul edilen anayasa değişiklik paketi, 5678 sayılı Kanun olarak, yeniden Cumhurbaşkanlığına gönderilmişti. Cumhurbaşkanı Sezer, 15 Haziran 2007 tarihinde, yasayı, Anayasa’nın 175. maddesi uyarınca halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermişti. 16 Haziran 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yasa, Sezer tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüştü. Yasanın iptali talebiyle CHP tarafından da Anayasa Mahkemesi’ne 2 başvuru yapılmıştı.

11. DEĞİLSE, 12.’SİNİ MİLLET SEÇECEK

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören yasa, süresini 5 yıl olarak değiştirdiği bu göreve 2 kez seçilebilme imkanını da tanıyor. Yasa, halen 5 yılda bir gerçekleştirilen milletvekili seçiminin de 4 yılda bir yapılmasını düzenliyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendiren uzmanlar, 22 Temmuz’dan sonra oluşacak TBMM aritmetiğine göre cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili yeni bir karar alınabileceği, ancak; 11. cumhurbaşkanı olmasa da, 12. cumhurbaşkanının millet tarafından seçileceğini belirtiyorlar. Yasa, Anayasa’nın 96. maddesinin birinci fıkrasını ise ‘’Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tam sayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa’da başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tam sayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz’’ şeklinde değiştiriyor.

REFERANDUM SÜRESİ

Anayasa değişikliği paketinin 31 Mayıs 2007’de aynen kabul edilmesinin ardından, referandum süresinin 120 günden 45 güne indirilmesini öngören 5682 sayılı ‘’Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’, TBMM’nin 3 Haziran’da tatile girmesinden bir gün önce TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Söz konusu yasanın 18 Haziran 2007 tarihinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ye iade edilmesi nedeniyle, halen yürürlükte olan yasa, ‘’halkoylamasının, ilgili Anayasa değişikliği kanununun Resmî Gazetede yayımını takip eden 120’nci günden sonraki ilk Pazar günü yapılmasını’’ hükme bağlıyor. Anayasa değişiklik paketinin 16 Haziran 2007’de Resmi Gazetede yayımlandığı gözönüne alındığında, yayımını takip eden 120’nci gün 14 Ekim 2007 Pazar gününe, bu tarihi izleyen ilk Pazar günü ise 21 Ekim 2007 tarihine denk geliyor.

/ ANKARA

07.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cumhuriyet, kimsenin zimmetinde değil

  Referandum yolu göründü

  Kutan: Cumhurbaşkanını yeni meclis seçecek

  Millet oyunu bozacak

  CHP-MHP koalisyonu mu isteniyor?

  Türkiye’nin üyeliği çatışmaya en iyi cevap

  Mahkemeden OYAK’a ret

  Ortadoğu’nun güvencesi Türkiye

  Türkiye, İslâm âleminin feneri

  TÜDEF’ten Gökçek hakkında suç duyurusu

  Cem Hakko soruşturmasına yetkisizlik

  Sabah ve ATV tekrar Ciner Grubu’na geçiyor

  AB’li öğrenciler Diyarbakır’ı keşfedecek

  Yağmur, İstanbul’u serinletti

  Ormancılar 24 saat tetikte

  Sıcak havalara isyan etmeyin

  Çocuklara yaz okulu

  Başbağlar’da teröre lânet yağdı

  Nijer de ışığa kavuştu

  Dünyada 07.07.07 çılgınlığı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004