Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Yeni Asyacılar DP’ye

Nurcuların ikinci büyük kolunu Yeni Asyacılar grubu oluşturuyor. Bu grubun lideri Mehmet Kutlular. (Yeni Asya’nın notu: Risale-i Nur ekolünde “liderlik” yoktur.) Cemaata yakın yayın organı ise Yeni Asya gazetesi... Cemaat lideri Kutlular’ın, Said-i Nursi’nin ölümünün 39. yılında Kocatepe Camii’nde okutulan mevlidin ardından 1999 depremiyle ilgili yaptığı açıklama büyük tepki yaratmıştı. Kutlular, “Deprem, Allah’ın insanlara yönelik bir uyarısıydı” demişti. Bu sözleri nedeniyle yargılanan Kutlular, Ankara 1 No’lu DGM tarafından 2 yıl 1 gün hapis cezasına mahkûm edildi. ...

Yeni Asyacıları Gülen cemaatinden ayıran en önemli özellik, siyasi duruştaki farklılık. Yeni Asyacılar, Demokrat Parti’den (DP) hiç vazgeçmedi. DP’nin devamı olduğuna inandıkları partilere destek verdiler. 1980 sonrasında da DYP’yi desteklemeyi sürdürdüler. Bugün de Mehmet Ağar’lı DP’yi destekliyorlar.

AKP’nin şirinliği tutmaz

Mehmet Kutlular, DP ile onun devamı olduğunu düşündükleri partilere olan desteğin nedenini, şeyhleri Said-i Nursi’ye bağlıyor. (Yeni Asya’nın notu: Nurculuk tarikat olmadığı gibi, Said Nursî de şeyh değildir.) Kutlular, demokratlığın Islam diniyle uzlaştığını belirtiyor. Kutlular, destekleri karşılığında hiçbir şart ileri sürmediklerini vurguluyor. Hiçbir partiden beklentileri olmadığını söyleyen Kutlular’la seçim sürecini konuştuk. Işte, Kutlular’ın yanıtları:

*Sol partilerde sağ adaylar, sağ partilerde sol eğilimli adaylar var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

CHP, kendi politikasının iflas ettiğini gördüğü için sağdan adaylar alıyor. CHP, değişime ihtiyaç duyuyor. Sağa yaklaşıyor. Sağ ise geniş bir yelpaze. Milliyetçiden, dini kullanana kadar herkes var. AKP’de aynı. O da bu şekilde iktidarı koruyamayacağını anladı. Özellikle askeri cenaha şirin görünmek istiyor. Ancak her ikisi de tutmayacak. Tabanları bunları reddedecek.

*AKP, sağ kesimin beklentilerine cevap verebildi mi?

Hayır, veremedi. Çünkü, bizim sağ dindar kesim ikinci sınıf insan muamelesi gördü. Bu yüzden çekingenler. AKP geldiğinde, ‘Biz bedel ödemeye hazır değiliz’ dedi ve olay bitti zaten. Kendi tabanını memnun edecek başörtüsü, imam hatip, YÖK gibi hiçbir soruna el atmadılar. Önceki seçimde oy veren dindar kesimin pek çoğu bu seçimde oy vermeyecek.

*Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde başörtüsünden dolayı yaşanan kriz AKP’nin işine yaradı mı?

Bence yaramadı. Tam ters bir etki yapacak. Kendi tabanı böyle algılar. Ama, geniş taban oyun olduğunu görüyor. Anayasa Mahkemesi’nin bunu iptal edeceğini herkes biliyor, bunlar mı bilmiyordu? Önceden önlem almadılar. Bağımsızları yanlarına çekebilirlerdi. Mehmet Ağar’a, ‘Sizden yardım istediler mi?’ diye sordum. ‘Hayır’ cevabını verdi. Seçime böyle girmek istediler.

*Hep, Demokrat Parti çizgisinde oldunuz. Bu seçim yine aynı çizgide mi devam edeceksiniz?

Çizgimizi hiç değiştirmedik. Misyonlar belli. Ben Müslüman olarak milliyetçiliğin yanında yer alamam. Irkçılık yoktur dinimizde. CHP’nin misyonu da belli. Bizim demokrat, hürriyetçi misyonumuza aykırıdır. Tüm darbelerde CHP askerin yanındadır. Demokrasi evrenseldir, dine de uygundur. Dört halife seçimle gelmiş. Benim bağlı olduğum Said-i Nursi, ‘Meşrutiyeti alkışladım’ diyor. Tek parti döneminde sürgüne uğradı. Demokrat Parti gelince, ‘En uygun burasıdır, ehvenişer olan budur. Oyunuzu DP’ye verin’ diyor. Bizim için bugün de böyledir.

*Mehmet Ağar DP misyonunu taşıyabilir mi?

Bir ziyaretinde Mehmet Ağar’a, ‘Senin demokratlığın nereden geliyor?’ diye sordum. ‘1960 ihtilalinde, benim babam Menderes’in Adana Emniyet Müdürü olarak atadığı insandır. Menderes yargılanırken babam da tevkif edildi. Ben hapishanelere yemek taşıdım’ dedi. Bu adamdan demokrat olur. 27 Mayıs’ın ıstırabını yaşamıştır. Söylemlerinde de demokrasi aleyhine kötü sözleri yok.

*Tarikat ve cemaatlerin seçimlere etkisi ne olabilir?

Bir partiyi iktidar yapacak kadar güçleri yoktur. Ama, bir partiye barajı aştıracak kadar etkileri vardır. Ancak, ben, çok tarikat ve cemaatin AKP’ye oy vermeyeceğini düşünüyorum.

*Fethullah Gülen cemaati AKP’ye yakın duruyor mu?

Geçen seçimde değildi. Geçen seçimde DSP, YTP hatta CHP’ye yakındı. Neden? Hocanın bir kaseti servise verildi. Gülen ABD’ye gitti. Devlet, o döneme kadar kendisini destekliyordu. Sonra, asker tepki gösterince, onu destekleyen Ecevit bile korktu. Gülen, hâkim gücün yanında olmak ister. Geçmişte DSP’yi desteklemesinin sebebi de askere Ecevit’in yakın olmasıydı. Kendisini savunabilecek insanlara ihtiyacı var.

Milliyet, 11.7.2007

Kutluların notu:

Benimle yapılan röportaj kısaltılarak yayınlanırken benim kullandığım ifadelere sadık

kalınmamış

Ömer ERBİL

12.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni Asyacılar DP’ye

  Danıştay saldırısını şimdi konuşsak...

  Asker, emekli çetecileri dışlamalı

  Karışık işler

  DP Meclise girer


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004