Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’un kurmaylarından Ortadoğu çıkarması

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, ülkenin Arap müttefiklerini İran, Suriye, Hamas ve Hizbullah’ın artan nüfuzuna karşı birleştirmeyi amaçlayan bir Orta Doğu turuna başlıyor.

Rice ve Gates’in bölgedeki ilk durağı Mısır

Bu turun ilk ayağı olan Mısır’da beraberce Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’le görüştüler. Şarm el Şeyh’te yapılacak bu toplantıya Ürdün ve Körfez ülkelerinin dışişleri bakanları da katılacak.

Amerikalı bakanlar Suudi Arabistan’a da beraber gittikten sonra diğer Körfez ülkelerini ayrı ayrı ziyaret edecek. Amerikan yönetimi İsrail ve Mısır’a toplam 43 milyar dolarlık askerî yardım yapma planlarını kamuoyuna duyurmuştu. Aynı plan çerçevesinde Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine de gelişkin silâhlar satılması düşünülüyor. Condoleezza Rice açıklamasında bu paketle El Kaide, Hizbullah, Suriye ve İran’ın bölgedeki ‘olumsuz etkilerini dengelemeyi amaçladıklarını’ söylemişti. Amerikan dışişleri bakanı ayrıca paket kapsamındaki ülkelerin bölgedeki en önemli stratejik ortakları olduğunu belirtmişti.

İran tepkili

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammad Ali Hüseyni, Washington’u bölgede bir korku siyaseti gütmekle suçladı.

Hüseyni’ye göre Washington bölgedeki ilişkileri bozarak kendisine silâh satma imkânı bulmaya çalışıyor.Amerikan Kongresi’nden onay gerektiren plan uyarınca Mısır gelecek 10 yılda 13 milyar dolarlık askeri yardım alacak. İsrail’in aynı zaman diliminde alacağı yardım miktarıysa 30 milyar doları aşacak.

Silâh satışı anlaşmalarında ayrıntılar net olmasa da, Suudi Arabistan’a uydu güdümlü füzeler verileceği düşünülüyor. Satış gerçekleşirse bu teknoloji ilk kez bir Arap ülkesine verilmiş olacak. Askerî yardım ve silâh alımı anlaşmalarının hayata geçmesi için, hem alıcı ülkeler hem de Amerikan Kongresi tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak Washington’da özellikle Suudi Arabistan’a silâh satışı konusunda muhalefet var. Muhalefetteki Demokrat Parti’den iki milletvekili bu satışı engellemek için harekete geçeceklerini söyledi.

/ KAHİRE

01.08.2007


 

Fetih ve Hamas ayrı telden

Hamas Başbakanı İsmail Haniye kendisine bağlı bir istihbarat teşkilâtı kurarken Özerk Yönetim Başkanı Mahmut Abbas da tek yanlı olarak İsrail’le nihaî müzakerelere hazırlanıyor.

El Hayat gazetesinin haberine göre, Mahmut Abbas kendi başına İsrail’le nihaî müzakereleri yürütmeye karar verdi. Bu arada, Filistin lideri Mahmud Abbas, Gazze’yi kontrol altında tutan Hamas örgütüyle diyaloğa girmeyi reddetti.

Moskova’da bulunan Abbas, Nezavissimaya gazetesine verdiği demeçte, Hamas ile temasa geçmeyeceklerini belirtti, ancak Rusya’nın Hamas ile diyalog kurma hakkı bulunduğunu söyledi. “Rusya ile Hamas arasındaki temaslar konusunda tercih Moskova’nın hakkı” diyen Abbas, “Rusya istediği zaman istediği kimselerle konuşabilir. Bu, onun egemenlik hakkı. İkili ilişkilerimiz bundan zarar görmez” dedi. Filistin yönetimi, Gazze Şeridi’nde kendi hükümranlığını ilân eden Hamas ile teması kesmişti.

Putin’den, Abbas’a destek

Bu arada, Filistin lideri Mahmud Abbas, Rusya lideri Vladimir Putin’le Moskova’da biraraya geldi. Abbas: Hamas’la görüşüp görüşmemek Rusya’nın kendi kararı Abbas görüşme öncesi açıklamalarında Rusya’nın Hamas’la varolan temasını sürdürüp sürdürmemesinin Moskova yönetimine bağlı olduğunu söyledi.Rusya, Orta Doğu Dörtlüsü’nün Hamas’la görüşen tek üyesi. Ajanslar, Rusya lideri Putin’in görüşme sırasında Abbas’a ‘’kendisini Filistinlilerin meşrû lideri olarak destekleyeceklerinden emin olmasını istediği’’ni duyurdu.

/ GAZZE

01.08.2007


 

Araplar, Bush’un planına mesafeli

Suriye dışındaki Arap ülkeleri, ABD Başkanı George Bush’un uluslararası Ortadoğu konferansı düzenlenmesi teklifine destek verdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Kahire’de gazetecilere ‘’Ortadoğu’daki Arap-İsrail savaşına nihai çözüm bulabilmek amacıyla konferans düzenlenmesi çağrısını destekliyoruz’’ dedi.

Konferansın gündemi, hedefi ve katılımcıları konularının öncelikle aydınlığa kavuşturulmasının şart olduğunu söyleyen Musa, ‘’Masada duran şey İsrail-Arap savaşı ve bunun çözümü. Bu da bütün tarafların masada olmasını gerektiriyor. Suriye’nin bir kısım toprakları işgal altında. İsrail Golan tepelerinden çekilmeden kapsamlı barış sağlanamaz’’ diye konuştu.

Suriye’nin Kahire büyükelçisi Yusuf Ahmet ise, konferans fikrine çekinceli yaklaştıklarını bildirdi.

Büyükelçi, ‘’Filistinliler birliklerini sağlamadan konferans yapılamaz” dedi. Bush, Ortadoğu müzakerelerini canlandırmak için uluslar arası konferans fikrini 16 temmuzda ortaya atmıştı.

/ KAHİRE

01.08.2007


 

Halkın yüzde 54’ü Bush’un azlini istiyor

Amerika’da eski Başkanlardan Richard Nixon döneminde Kongre’ye seçilen en genç üye unvanını kazanan Elizabeth Holtzman, Başkan George Bush’un azledilmesi için uğraşıyor.

“The Impeachment of George W. Bush (George Bush’un azli)” kitabının yazarı Holtzman, eski Başkan Nixon’ın azledilmesi oylamasının 33. yıldönümünde New York’ta yayınlanan “AM New York” gazetesine konuştu.

Bush ve Nixon arasındaki benzerliklere dikkat çeken Holtzman, Amerikan kamuoyunun bu konuda gittikçe yükselen eğilimine vurgu yaptı. Başkan Clinton’ın azledilmesini isteyenlerin oranının yüzde 20’de kalmasına rağmen Başkan Bush için bu oranının son kamuoyu yoklamalarında yüzde 54’e yükseldiğine işaret eden Holtzman, her geçen gün daha çok sayıda Amerikalının Başkan Bush’un yetkisini ve konumunu “istismar” ettiğine inandığını savundu.

/ NEWYORK

01.08.2007


 

Bağdat, Kerkük’e hazır değil

The Financial Times, Irak hükümetinin Kerkük’ün kaderini belirleyecek referandum için seçmen listesini hazırlayamadığını yazdı.

Gazete, milli birlik hükümeti kurulmadan önce Şiî ve Kürt grupların Kerkük ve Irak’ın kuzeytindeki “diğer tartışmalı bölgelerin” nüfus sayımının dün tamamlanması üzerinde anlaştığını hatırlattı. Financial Times, nüfus sayımının yapılamadığını belirterek, “Hükümetin bu tavrı, sözlerini tutup tutmayacağı konusunda soru işaretleri doğurdu.” yorumunda bulundu. Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Falah Mustafa Bekir, durumu “halkın kabul edip onayladığı anayasanın uygulanmasını tarafların ciddiye almadığının bir göstergesi” şeklinde ifade etti.

/ LONDRA

01.08.2007


 

ABD konvoyuna intihar saldırısı

Afganistan’ın başşehri Kabil’in doğusunda ABD’ye ait bir konvoya dün düzenlenen intihar saldırısında 2 kişi öldü, 4 kişi ise yaralandı.

Kabil’in 9. bölgesinde bulunan Pole Çarhi caddesinde sabah saatlerinde meydana gelen olayda, 2 ABD askeri ağır yaralanırken, 1 sivil şoför öldü. Polis yetkilileri, saldırıdan hemen sonra olayı incelemek için olay yerine gelen Afgan polisine ABD askerleri tarafından ateş açıldığını, çıkan çatışmada 1 polisin öldüğü ve 2’sinin yaralandığını bildirdi.

Polis şeflerinden Abdüh Hasib Aryan, CİHAN’a yaptığı açıklamada, “İntihar saldırganının Pakistan uyruklu olduğunu tesbit ettik. Saldırıdan hemen sonra polisincelemek için bölgeye yaklaştı ve ABD askerleri yanlışlık eseri onlara ateş açtı. Sonuçta 1 polis öldü ve 2 de yaralandı. 2 ABD askeri de intihar saldırısı sonucunda yaralandı” dedi.

/ KABİL

01.08.2007


 

Avusturya’dan alkole karşı kampanya

Avusturya Aile Bakanı Andrea Kdolsky, alkolün zararlarına dikkat çekmek için “İçmeden Önce” sloganıyla başlattığı alkole karşı kampanyanın açılışında, alkol tüketimini azaltmak için önümüzdeki yıl bir proje uygulamaya koyacaklarını söyledi.

Özellikle son yıllarda gençler arasında artan alkol tüketimini önlemek için renk kodlu fotoğraflı kimlik kartı taşıma mecburiyeti getireceklerini belirten Bakan Kdolsky, Kärntern Eyaleti’nin pilot bölge olarak seçildiğini ve ocak ayında projenin bu eyalette uygulamaya konacağını bildirdi.

Projeyi takdirle karşılayan sivil toplum dernekleri, projenin çok boyutlu yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Avusturya’da alkolsüz içeceklerin birçok alkollü içecekten daha pahallı olduğuna dikkat çeken örgütler, alkollü içeceklerin bu şekilde ucuz olmasının gençlerin alkole olan talebini artırdığını belirterek, fiyat politikasının da gözden geçirilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Viyana’da yaptığı bir araştırma, 15 yaşındaki kızların yüzde 33,1’nin ve erkeklerin 35,9’un düzenli alkol kullandıklarını ortaya koydu. Alkol kullanma yaşının düşmeye devam ettiği de belirtilen araştırmada 11-13 yaş arasındaki gençlerin düzenli olmasa da zaman zaman alkol kullandıkları vurgulandı. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa’da her yıl 600 bin kişi alkol sebebiyle hayatını kaybettiğini de kaydetti. Alkolün oluşturduğu sorunların ülkelere maliyeti de millî gelirin yüzde 2 ile 5’i arasında değişiyor.

/ VİYANA

01.08.2007


 

Berlin belediyelerinden alkole sıkı denetim

Almanya’nın başşehri Berlin’de alkol komasına girerek hastanelik olan gençlerin sayısının artması üzerine belediyeler, polisle işbirliği yaparak alkol satışı konusundaki denetimleri sıklaştırmak istiyor.

Son aylarda özellikle sabit bir ücret karşılığı sınırsız alkol sunulan partiler üzerindeki baskıdan sonra şimdi de alkol satışlarını daha sıkı denetlemek isteyen belediyeler, lokantalar ve diskoların yanındaki süpermarketleri, içecek satıcılarını, büfeleri, petrol istasyonlarını ve içki satışı yapan diğer yerleri daha sıkı denetleyecek. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, Berlin’deki 18 yaş altı gençlerin yüzde 25’i düzenli olarak sarhoş olacak kadar içiyor. Geçtiğimiz yıl ise 200’ün üzerinde genç ve 74 çocuk alkol zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırılmıştı.

/ BERLİN

01.08.2007


 

Zippo çakmağa 37 bin dolar

Fransız Didier Karoubi, 1933 yapımı Zippo marka çakmağı açık artırmada 37 bin dolara satın aldı.

ABD’de yayımlanan Bradford Era gazetesi, Fransa’da Zippo çakmaklarını satan Karoubi’nin Cumartesi günü yapılan müzayedede 1933 yapımı Zippo çakmağı en yüksek ücreti ödeyerek aldığını yazdı. Gazete, üretimi Bradford’da başlayan Zippo için yapılan 75. yıl festivaline 45 ülkeden 250 koleksiyoncunun katıldığını belirtti. Karoubi’nin Zippo’yu tahmin edilen değerinin iki misline aldığı kaydedilirken, çakmağın üretildiği tarihte 1.95 dolara satıldığı bildirildi.

/ BRADFORD

01.08.2007


 

İklim değişikliği kasırga sayısını arttırdı

ABD’de yapılan bir araştırmada, Atlantik okyanusunda son yüzyılda meydana gelen kasırga sayısının iki kat arttığı belirlendi.

Araştırmaya göre bu önemli artışın, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile doğrudan ilgisi var. Colorado eyaletindeki Ulusal İklim Araştırmaları Merkezi uzmanlarınca yapılan çalışmada, kasırga sayısındaki artış, büyük ölçüde Atlantik okyanusunun tropikal sularının yüzeyindeki suyun ısınmasından kaynaklanıyor. Uzmanlar, 20. yüzyılın başında Atlas Okyanusunun tropikal bölgesinde yılda ortalama 3.5 kasırga meydana gelmesine rağmen, bu ortalamanın yüzyılın sonunda ve 21. yüzyılın başında yıllık 8.4’e yükseldiğine dikkat çekiyor.

/ NEWYORK

01.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri