Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergide e-haciz dönemi

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıp ve kaçağı ile daha etkin mücadele için ‘’borç takip sistemi, e-haciz ve cep telefonlarıyla sorgulama’’ gibi çeşitli projeleri devreye sokuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, bütçe gelir performansının artırılması amacıyla bundan sonraki dönemde gerçekleştireceği faaliyet konularını belirledi.

Bu çerçevede, vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla öncelikle uygulamalar basitleştirilecek, işlem süreleri kısaltılacak, yazılı dokümanlarda anlaşılabilirlik sağlanacak ve vergi dairesine gitmeksizin işlemlerin tamamlanabilmesine imkân tanınacak. Aynı şekilde mükellef beklentilerine daha kaliteli şekilde cevap verilebilmesine yönelik işlemler yürütülecek.

Gelir idaresinde otomasyonun yaygınlaştırılması ve daha etkin denetim metotları için Vergi Daireleri Otomasyon Projesi’nin üçüncü ayağını da (VEDOP-3) devreye sokmaya hazırlanan Başkanlık, bu Projeyle ilgili ihaleyi de sonuçlandırdı. Bu çerçevede 585 mal müdürlüğü, 4 ay içinde sisteme entegre olacak. Yeni projeler kapsamında, mükelleflerin bilgi edinme, ihbarda bulunma, vergi borcunu on-line öğrenme, mükelleflere borçlarını hatırlatarak, ödemelerini sağlama ve mükelleflere tecil ve taksitlendirme konusunda yol gösterme gibi hizmetleri telefon yoluyla verecek vergi iletişim merkezi de yıl sonuna kadar kurulacak.

Yeni sistem ile cep telefonları vergicilik hizmetlerinde de kullanılacak. Cep telefonlarından kısa mesaj göndererek, vatandaşlara vergi değişiklikleri bildirilecek, beyanname ve ödemede son günlere kalmadan yükümlülüklerini yerine getirmeleri istenecek.

Ayrıca cep telefonlarının interaktif kullanımı kapsamında borç sorgulama, borcun bulunmadığına dair yazı isteme, mükellefiyet belgesi talebi ve mobil imza benzeri uygulamalar hayata geçirilecek. İdare de, vatandaşa elektronik ortamda borç yoktur yazısı ile mükellefiyet belgesini ulaştıracak.

Türkiye genelinde borç takip sistemi kurulacak. Merkezde oluşturulacak bir ekip, elektronik ortamda hangi ilde, kimin ne kadar vergi borcu olduğunu, bunun niye ödenmediği, vergi dairesinin de buna karşı ne yaptığını izlemeye alacak.

E-haciz: vergi borçlularının listesi e-imza ile elektronik ortamda bankalara gönderilecek ve borçlu mükelleflerin hesaplarına anında haciz uygulanacak.

BÜYÜK MÜKELLEFLERE ÖZEL MODEL

-Vergi uygulamaları ve denetim stratejilerinin belirlenmesine yönelik olarak vergi boşluğu (tax gap) hesaplama çalışmalarına devam edilecek. Bu yolla kayıt dışı ekonominin büyüklüğü, hangi sektörlerde yoğunlaştığı gibi bilgilere daha çabuk erişilecek.

-Büyük mükelleflerin beyanları sürekli olarak izlenecek. Bu mükellefler için ayrı bir risk modeli uygulanacak. Bu şekilde ekonominin yüzde 30-40’lık bölümü daha etkin şekilde kavranacak.

/ ANKARA

01.08.2007


 

GAP seferberliği başlatılsın

Yurtta tarımın yoğun olduğu bölgelerdeki çiftçiler, özellikle devam eden sulama projelerinin tamamlanması ve tarımdaki girdi fiyatlarının düşürülmesini bekliyor.

Türkiye’de tarımın önemli merkezlerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçilerin öncelikli beklentisi, GAP’ın bir an önce tamamlanması.

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, yeni kurulacak hükümetten, GAP’ın tamamlanması için ‘’seferberlik’’ ilan etmesini beklediklerini ifade etti. Diyarbakır’da tarım arazilerinin sadece yüzde 12’sinin sulanabildiğini, kalan 4 milyon dekarlık alanın suya kavuşturulmasını istediklerini belirten Erdem, ‘’GAP’ın tamamlanması için ekonomik seferberlik ilan edilmesini bekliyoruz. Bu kapsamda Silvan Barajı acilen hayata geçirilmelidir’’ dedi.

GİRDİ FİYATLARI DÜŞÜRÜLSÜN

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru da, girdi fiyatlarının dünya piyasalarında Türkiye’nin rakibi durumundaki ülkelere göre çok yüksek olduğunu söyledi. YTL’nin aşırı değerlenmesi sonucu tarımın rekabet gücünü kaybettiğini kaydeden Doğru, ‘’Yeni kurulacak hükümetten öncelikli beklentimiz, kaybettiğimiz rekabet gücümüzün yeniden kazandırılmasıdır. Bu kapsamda, ilk olarak tüm girdilerde KDV yüzde 1’e indirilmeli, özellikle de çiftçilerin kullandığı mazot üzerinden alınan ÖTV ve KDV makul ölçülere çekilmeli’’ dedi.

Modern sulama sistemlerinin desteklenmesini isteyen Doğru, Aşağı Seyhan Ovası Sulama Projesi’nin, daha fazla kaynak aktarılarak tamamlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen ve küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık nedeniyle büyük sıkıntı yaşanan Konya’daki çiftçiler, tarım arazilerinin önemli bölümünü sulanabilir hale getirecek Konya Ovaları Sulama Projeleri’nin (KOP) bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor.

İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, köklü bir tarım reformu beklediklerini belirtti. Çiftçinin girdi maliyetlerini teşkil eden gübre fiyatlarının düşürülmesini istediklerini kaydeden Köse, ‘’Mazottaki ÖTV’nin kaldırılmasını, ürün maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz’’ diye konuştu.

Sedat Köse, küresel ısınma nedeniyle üretim yapamayan çiftçilerin mağdur olmaması için sulama barajlarına ve göletlerine önem verilerek bütçeye yeterli kaynak aktarılmasını da istediklerini ifade etti.

Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural da, bölgenin geçim kaynağının hayvancılığa dayandığını belirterek, ‘’Yeni hükümetten hayvancılıkla ilgili sorunların çözümünü bekliyoruz’’ dedi. Hayvancılığın geliştirilmesi için bölgesel teşvikler çıkarılması gerektiğini kaydeden Sural, ‘’Hayvancılığın istenilen noktaya gelmesi ve canlanması bölgesel teşviklere bağlı. 9 ay kış altında olan bir ili başka bir ille aynı tutmak doğru değil. Şu an bölge hayvancılığı ciddî sıkıntılar içindedir’’ diye konuştu.

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Ekmen, desteklemelerin açıklanan takvimde ve üreticinin ekim yapacağı dönemde ödenmesi gerektiğini belirtti. Ekmen, ayçiçeği gibi bazı ürünlerde ekimden önce, verilecek prim desteklerinin miktarlarının açıklanması gerektiğini ifade etti. Süleyman Ekmen, ‘’Desteklemeler açıklanan tarihte ödenmediği takdirde üretici ekonomik olarak sıkıntıya düşüyor. Bu durumda üretici gübre ve ilâcı zamanında ve yeterli miktarda atamadığı için verim kayıpları oluyor’’ dedi.

/ ANKARA

01.08.2007


 

Faizlerin düşmesini bekliyoruz

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, faiz oranlarının 2008’de yüzde 1 seviyelerine gerileyebileceğini belirterek, bu sayede Türkiye’de konut kredilerinin 5 yıl içinde 100 milyar YTL seviyelerine ulaşabileceğini söyledi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki sertifika töreni öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen Özen, burada yaptığı konuşmada, faiz oranlarının 2008’de yüzde 1 seviyelerine gerileyebileceğini kaydetti. Bu sayede Türkiye’de konut kredilerinin 5 yıl içinde 100 milyar YTL seviyelerine ulaşabileceğini ifade eden Özen, böylece konut kredilerinin GSMH içinde yüzde 10’a yakın bir pay elde edeceğini kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Özen, faiz indirimine ilişkin bir soru üzerine, seçimlerle birlikte belirsizliğin kalkmasının ardından faizlerin düşme trendine girmesinin çok doğal olduğunu dile getirdi. Özen, böyle bir sürecin tüketici ve bankalar tarafından beklendiğini belirterek, yurt dışında kredi riski fiyatlamalarının bu döneme denk gelmesi gibi faiz indiriminin zamanlamasında bazı problemler ortaya çıktığına işaret etti. Özen, ‘’Ben hâlâ faiz trendinin aşağı yönlü olduğunu düşünüyorum’’ dedi. Merkez Bankası’nın yıl sonunda 0,75 faiz düşürmesini beklediklerini bildiren Özen, bunun uluslararası mevcut likidite şartlarına da bağlı olduğuna dikkat çekti.

/ İSTANBUL

01.08.2007


 

Hedge fon şirketi, Türkiye’de

Dünya genelinde 10 milyar dolarlık hedge fon (garantili fonlar) yöneten Drake International şirketi, İstanbul’a ofis açmaya karar verdi.

Drake International şirketi’nin yeni açacağı Türkiye ofisinin Avrasya, Orta Doğu ve Afrika genelindeki sanayi sektörüyle ilgileneceği ayrıca bölgedeki makro ekonomik ve siyasi durumu takip edeceği kaydedildi. Şirket ayrıca İstanbul’daki ofisin Drake’ye yerel ve bölgesel istihbarat sağlayacağını da duyurdu. İstanbul’da açılan ofisin Genel Müdürlüğü’ne daha önce Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler’in araştırma bölümünün başında bulunan Mehmet Gerz’in getirildiği kaydedildi.

Drake International şirketi yöneticisi Alex de Calice, “yeni ofislerimiz küresel sanayi ve pazar sektörleri için birer araştırma merkezi olacak. gelişen pazarlarda kapsama alanımızı genişletmeye devam edeceğiz” dedi. Merkezi New York’ta bulunan şirketin, 100’ü aşkın çalışanı olduğu ve 10 milyar dolarlık hedge fonu yönettiği kaydedildi. Brezilya’da da buro açan şirketin ileride de Mumbai ve Moskova’da da birer ofis açmayı planladığı bildirildi.

/ ANKARA

01.08.2007


 

Dış borç stoku 112,7 milyar dolar

Türkiye’nin dış borç stoku 2007 Mart sonu itibarıyla yüzde 2,4 arttı.

Hazine Müsteşarlığı’nın açıklamasına göre, Türkiye’nin net dış borç stoku 2007 yılının ilk çeyreğinde (Ocak-Şubat-Mart) 112,7 milyar dolar oldu. Hazine’nin net dış borç stoku 2006 yılı sonu itibarı ile 110 milyar dolar idi.

/ ANKARA

01.08.2007


 

Hızlı trene 100 milyon dolar kredi

Avrupa Yatırım Bankası, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesinde kullanılmak üzere Türkiye’ye 100 milyon dolar kredi verdi.

Hazine’den yapılan açıklamada, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte olan Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi’nin II. Etabını oluşturan İnönü-Vezirhan ve Vezirhan-Köseköy kesimlerinin finansman ihtiyacının bir bölümünün karşılanması amacıyla Avrupa Yatırım Bankası’ndan sağlanan 100 milyon dolar tutarındaki krediye ilişkin anlaşmanın bugün (30 Temmuz) imzalandığı bildirildi. Kredinin vadesinin 7 yıl ödemesiz toplam 30 yıl, faiz oranının ise bankanın sabit faiz oranı olduğu belirtildi.

/ ANKARA

01.08.2007


 

Şehir içi ‘alo’da tekel kalkıyor

Uluslararası ve şehirler arası telefon işletmeciliği lisanslarının verilmesinin ardından bu kez şehir içi telefon işletmeciliği özel sektöre açılıyor.

Telekomünikasyon Kurumu yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Telekomünikasyon Kurulu, şehir içi telefon işletmeciliğinin özel sektöre açılması konusunu görüşerek karara bağladı. Sektörün özel işletmecilere açılmasına ilişkin karar Başbakanlığa gönderildi. Şehir içi telefon işletmecilerinin lisans için ödeyecekleri asgari bedeller, Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

/ ANKARA

01.08.2007


 

Yabancı yatırımcı Türkiye’de ısrarlı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) üyeleri aralarında gerçekleştirdiği barometre araştırmasına göre Türkiye’de yatırım yapan uluslararası yatırımcıların yüzde 64’ü önümüzdeki dönemlerde de yeni yatırımlar yapmayı planlıyor.

YASED araştırmasında yatırımcıların Türkiye’deki yabancı yatırımların önündeki engeller olarak en çok “yasal çerçeve ve yasaların uygulanması kayıt dışı ekonomi, bürokratik engeller”i gördüğü dikkat çekti. Araştırmaya göre YASED Üyeleri, yabancı sermayeyi etkileyebilecek olumsuz gelişmelerle ilgili olarak ise yüzde 40 oranında “bölgedeki gerginliğin daha da artması”na, yüzde 30 oranında da “uluslararası piyasalarda yaşanacak yeni bir ekonomik bir dalgalanma”’ya işaret etti.

/ İSTANBUL

01.08.2007


 

Suriye sınırında petrol bereketi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürü Bayram Kara, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2005 yılından bu yana Suriye sınırında petrol arama çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek, son 2 yıl içerisinde sınırda açtıkları 25 kuyudan 21’inde petrole ulaştıklarını söyledi.

Suriye sınırına yakın bölgelerde TPAO’nun daha önce de petrol üretimi yaptığını vurgulayan Kara, şöyle konuştu:

“O bölgede zaten petrol üretiyorduk ve petrol olduğunu biliyorduk. Sınırtepe sahası dışında petrol çıkardığımız alanlar yeni keşif değil. Ama o bölgede 30-40 yılda açılan kuyu sayısına biz 2 senede ulaştık. Bölgede 1000 varil olan günlük üretimi 2 bin 500 varile çıkardık. Bölgedeki bir kuyudaki sondaj çalışması da tamamlanmak üzere. Önümüzdeki bir iki hafta içinde bölgede açtığımız kuyulardan çok daha derin bir kuyu için sondaj çalışmalarına başlayacağız.”

Kara, sıcak havanın petrol üretimine katkı sunduğunu belirterek, yazın petrol üretiminin daha kolay olduğunu söyledi.

/ BATMAN

01.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri